Hlavní navigace

Názor k článku Herní počítač pod stromeček: tipy na výkonnou sestavu za 35 tisíc korun od tynyt - OK, takže jsme se posunuli k tomu, že...

  • 26. 11. 2018 7:32

    tynyt

    OK, takže jsme se posunuli k tomu, že technologicky je to srovnatelné.
    A teď to IPC. Pokud je mi známo, tak IPC je takt na takt už dávno srovnáno. Rozdíl je v tom, že AMD má více jader, Intel zase může více a lépe boostovat frekvence. To ovšem s daleko větší spotřebou. Ve výsledku běhají líp staré aplikace na Intelu, nové zase na AMD.

    Pokud se bavíme o výkonu grafik a přejdeme plynule v demagogii na souboj AMD vs. nvidia, tak zde je zcela nepopiratelně nvidia úspornější, ve srovnatelných segmentech o cca 20 - 50W. Ovšem za cenu toho, že výkon těchto grafik v čase a s novými hrami jaksi uvadá, zatím co ty od AMD tak nějak fungují stále. Co se konkrétně Vegy týká, právě u ní se prokazuje, že byla stavěna s moc velkým přesahem (podobně jako Fury), tudíž výkony začíná předvádět až nyní, kdy v některých hrách dokáže překonat i původně výkonnější konkurenci. To vše i přesto, že některé její funkce nebyly zprovozněny.

    Poměr výkon/plocha jádra mě vážně nezajímá, a to jak u CPU, tak GPU. Jednak je to závislé od typu úlohy, jednak to o ničem nevypovídá (to bys třeba mohl tvrdit, že specializovaný ASIC je technologicky nejpokročilejší, protože dosahuje lepších výsledků, než univerzální CPU postavený na větší ploše).

    Osobně si myslím, že jsi takový teoretik-amatér nebo Brouk Pytlík, který plácá páté přes deváté a není schopen domyslet svou argumentaci, protože až příliš sveřepě adoruješ své oblíbené značky. Ve výsledku jsi opakovaně zesměšněn a zhmožděn v diskusích. Že by ses třeba zkusil poučit?