Hlavní navigace

Tivizen pico: televizní DVB-T tuner pro Android (videorecenze)

1. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Televizní tunery v mobilních telefonech měly být podle původní ideje integrované a měly splňovat standard DVB-H. Ten je ale stále v plenkách a u nás proběhlo jen zkušební krátkodobé vysílání. Proti DVB-T má DVB-H výhodu v tzv. time-slicingu, u kterého stačí přijímat signál jen v krátkých časových okamžicích, čímž se podstatně ušetří energie akumulátoru.

Parametry
Cena 2 499 Kč
Zapůjčil Sunnysoft
Tivizen pico for Android
funkce Nahrávání pořadů, EPG
rozměry 9 × 19(130) × 46 mm; 12 g
Tivizen pico

Jenže současná generace telefonů se DVB-H nedožije, takže je tu jen klasické terestriální vysílání DVB-T. To se občas objevuje integrované v některých čínských či korejských telefonech a takový telefon má vytahovací anténku, ale v Evropě nic.

Vysílání přes internet je zatím také jen málo použitelné. V podstatě zde funguje pouze beta verze iVysílání České televize, které je ale v mobilní verzi relativně nespolehlivé, vyžaduje kvalitní datové pokrytí nejlépe 3G signálem a z toho vyplývá, že spotřebovává u nás cenný FUP.

Dost povídání o jiných alternativách, je tu externí DVB-T tuner pro Android!

Tivizen Pico je opravdu malý (rozměrově srovnatelný s konektorem pro iPhone). Na jedné straně má microUSB konektor, na druhé ohebnou anténu. V Marketu si stáhnete aplikaci Tivizen mini for Phone, zasunete tuner do konektoru a jste automaticky vyzváni ke spuštění aplikace (případně ji pustíte ručně).

Zařízení nefunguje se všemi telefony a podařilo se mi jej rozjet jen na Samsungu a Sony. Důvodem je chybějící podpora funkce USB host u některých telefonů, třeba s HTC One X jsem nepochodil. Ale mělo by to být opraveno v Androidu 4.1 pro HTC, tedy již během následujícího měsíce.

Podpora: mobil či tablet s Androidem 4 a vyšším s podporou funkce USB Host. Zda váš mobil USB Host umí zjistíte v této aplikaci.

Následuje výběr státu, kde kromě Česka najdete většinu okolních států, ale třeba Chorvatsko chybí. To ale neznamená, že byste v jiných státech měli smůlu, zařízení pracuje se standardem DVB-T.

Aplikace se spustí automaticky Výběr státu Nalezené kanály
Tivizen pico

Tivizen pico

Tivizen pico

Aplikace proskenuje éter, najde všechny dostupné stanice včetně rádií a zpřístupní je v seznamu (TV a rádio odděleně). Stanice jsou seřazeny podle multiplexů a nejde je dodatečně posouvat. Můžete ale některé z nich vymazat. Zisk antény je velmi dobrý, během chvíle tuner našel všech zhruba 20 stanic v českých multiplexech.

 

Tivizen poskytuje jednoduché EPG, ale má problémy s českým kódováním. Podle výrobce bude kódování češtiny v příští verzi opraveno. Po klepnutí na vybranou stanici se během chvilky spustí přehrávání ve velmi dobré kvalitě. Mezi kanály můžete rychle přepínat a máte kapesní televizi. Citlivost antény je na úrovni lepší pokojové antény.

MMF24

Výdrž telefonu při sledování je zhruba 4 hodiny a kvůli zabranému microUSB konektoru nelze telefonu dobíjet. Situaci by mohla vyřešit rozdvojka z čínského eshopu, ale oficiální cesta neexistuje. Existuje však ještě Tivizen Nano, který se k telefonu nepřipojuje. Nezávislá krabička vytvoří Wi-Fi síť, ke které se připojíte a sledujete vysílání „bezdrátově“. Vysílání můžete nahrávat do  paměti v telefonu, půlhodina záznamu zabere kolem gigabajtu místa. Tivizen pico je velmi dobré příslušenství za vysokou cenu pro ty se „správným“ telefonem.

Plusy / mínusy
  perfektně fungující tuner
  dobrá citlivost antény
  nahrávání pořadů
  kódování češtiny (bude opraveno)
  telefon nelze současně nabíjet
  cena
  zatím omezená podpora ze strany telefonů
Hodnocení: 90 %

článek napsán na Ultrabooku Lenovo U300s

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.