Hlavní navigace

Tlačítko pro vyvolání nabídky Start z Windows 8 mizí

6. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Znáte to: vstanete z postele, otevřete internetový prohlížeč, podíváte se na novinky a zjistíte, že uniklo pár nových obrázků z Windows 8. Už zase. Něco podobného se přihodilo také nyní, co je ale na následujících snímcích špatně?

Jistě, hlavní panel zleva nezačíná tlačítkem s logem Windows, na jeho místě si lebedí Internet Explorer. Nejprve to možná v ospalosti přejdete mlčením, pouze se podíváte na číslo sestavení. 8820 značí (skoro) betu. Vlastně Consumer Preview, protože Windows 8 v betaverzi docela určitě nevyjdou. S tímto obrázky ostatně naprosto souhlasí.

Jenže název pro nás v důsledku není moc důležitý, zato ztráta tlačítka Start je velká věc. Jako kdyby těch změn ve Windows 8 už nebylo dost. Microsoft postupuje dále ve snaze systém zrevolucionizovat, alespoň v rámci jistých mezí. Metro s tlačítkem Start přímo souvisí. Jednak se nabídka Start přenese právě do dotykového prostředí, za druhé se ke slovu dostávají odevšad dostupné šémy.

Trvalé tlačítko se možná ještě vrátí, zde záleží na zpětné vazbě. Pokud se to lidem líbit nebude, možná Microsoft udělá úkrok zpět. V Consumer Preview nicméně Start vyvolat myší půjde, ale jedině plovoucím tlačítkem. (Klávesové zkratky nám nikdo vzít nemůže.) Stačí ukazatel myši přesunout do levého dolního rohu a Start se objeví. Tento koncept jsme viděli již v Developer Preview, takže přeměna na dočasně viditelné tlačítko by v tomto případě mohla fungovat celkem dobře. Ve zbylých rozích obrazovek by pro nás měly být snad nachystané i další akce. Patrně se stále máme na co těšit.

CS24

Podle dostupných informací skutečně nejde o změnu dočasnou, provedenou hackem v registru Windows. Microsoft se hodlá tlačítka v původní podobě zbavit.

Zdroj: Neowin | SuperSite Blog