Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku To, co rozhodne o osudu procesorů Intel Arrow Lake: Údajné frekvence top modelu byly odhaleny. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • 17. 7. 2024 16:10

    Jan Olšan

    Tam by nešlo o to, že by zrušili P-Core bez náhrady a místo toho by byly jenom E-Core, ale o to, že by příští P-Core bylo vyvinuté ze současných E-Core. Zase by se asi ale vývoj rozvětvil, měli by nějaký "littlemont", který by měl nižší výkon, ale současně by vyvinuli "bigmont", který by měl víc jednotek, hlubší fronty, větší reorder buffer, širší frontend (takže třeba 3x4 nebo 3x5 dekodérů), 256bitové SIMD jednotky a tak dál. Dělal by třeba nějaké kompromisy s cílem vyššího výkonu, které u E-Core ještě nedovolili.

    Cíl by byl, aby to jádro mělo výkon jako P-Core a mohlo nějakému tomu Zenu nebo jádrům Apple přímo konkurovat, ale s menší plochou a doufejme s menší spotřebou, než má ta současná linie jader "Cove". Jak reálné to je nebo jestli by se jim to povedlo hned napoprvé, to samozřejmě je otázka. Ale není to žádné sci-fi, ARM takhle svoje velká jádra "Cotex-X" vyvinul z těch, co jsou teď prostřední a jsou analogické k E-Core Intelu (Cortex-A).