Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Tohle je velké: Windows 10 na ARMu spustí libovolnou aplikaci pro x86 [video]. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 12. 5. 2017 18:25

    tynyt

    Mno, nevím. Mně spíše připadá, že komu to nejde, je Intel. Atomy jsou dlouhodobě propadák, naopak u AMD šly/jdou najít zajímavé a celkem výkonné kousky jako Zacate a hlavně Kabini (to sice nebyl mobilní CPU, ale se svými 25W byl velmi blízko).

    Spíše je otázka, k čemu takový notebook? Nebudou drivery, tak nepůjde připojit prakticky nic než flashky a pár generických zařízení, tj. už na klasickou kancelář to bude problém kvůli tiskárnám (stačí se kouknout co za prasárny dělají výrobci tiskáren). Na prohlížení netu zase nepotřebuješ emulovat x86, na to stačí nativní Chrome/Chromium nebo FF v Androidu nebo ARM Linuxu (např.). Prostě nevidím důvod na takovém zařízení provozovat Windows. MS to opakovaně zkouší a vylepšuje (viz Continuum), ale nevidím tam ten správný drajv, prostě to tak plácají, starý HW/OS jednoduše odepíšou (navzdory nasraným uživatelům, kteří si to koupili) a vypadá to jako brainstorming vyhořelých markeťáků.

    Psal jsem to už několikrát, jsem zastáncem x86, nic lepšího pro klasický computing není a nebude. ARM je zase skvělý v mobilech a případně síťových zařízeních, ale do desktopu jej tlačit je nesmysl, neuspěl pořádně ani v serverech (ty marginální niky specializovaných serverů nepočítám), ačkoli ten tlak a snaha jej tam procpat tu byly.

    Osobně si myslím, že bohatě bude stačit boj Intel vs. AMD. Posledních 5-6 let (možná i déle) nebylo AMD důstojný konkurent a Intel se zvrhnul. Myslím si ale, že tato "plácací" doba je u konce a nastupuje starý dobrý souboj výrobců x86 CPU, kteří zase ujedou ostatním platformám o parník (jako v minulosti u MC68k, PPC, Alphy, MIPS, atd.)