Hlavní navigace

Tohle je zřejmě úplně první iPhone s USB-C. Jen místo Applu jej vyrobil kutil (aktualizováno)

2. 11. 2021

Sdílet

Zdroj: Kenny Pi
Apple by měl v budoucnu přejít z Lightningu na USB-C, zatím se k tomu ale moc nemá. Jeden kutil si tak zkusil předělat konektor na vlastním iPhonu X a povedlo se mu to.

aktualizováno 2. 11. 2021: autor dnes zveřejnil plné video z proměny iPhonu na první iPhone s USB-C. A tento funkční model nyní prodává v aukci za vyvolávací cenu jeden dolar. Aktuální cena se vyšplhala na 4000 dolarů, tedy asi 90 tisíc korun.

původní článek z 12. 10. 2021

Jelikož existují kabely, které mají na jednom konci Lightning, na druhém USB-C a o převod se stará pár miniaturních součástek skrytých hned za portem, v podstatě stačí vzít takový kabel a integrovat jej do těla iPhonu.

Reverzním inženýrstvím se mu podařilo předělat konektor Lightning typu C94 na tištěný spoj s portem USB-C, který nakonec zmenšil tak, aby se vešel do těla iPhonu. Použil přitom ohebný tištěný spoj (PCB), jinak by jej do těla iPhonu nedostal. iPhone X je navíc už starý model, s nejnovějším iPhonem 13 by tohle celé bylo možná ještě složitější.

Jaký by iPhony měly mít konektor?

Lightning vypadá sice pořád stejně, ale stejně jako USB-C má také více verzí. Verze C94 se používá právě pro kabely z Lightningu na USB-C a hlavně podporuje nabíjení výkonem 18 W. Rozdíly jsou pak spíše v té ukryté části portu.

 

Konektor USB-C se součástkami, které se starají o převod na Lighning až v těle iPhonu
Konektor USB-C se součástkami, které se starají o převod na Lighning až v těle iPhonu

Trvalo to měsíce práce a kutil Ken Pillonel toho musel udělat více, než jen fyzicky vyměnit konektory. První video se začátky práce na moddingu je z května. Jeho upravený iPhone X s konektorem USB-C lze ale nejen nabíjet, funguje i přenos dat.

KL24

Autor slibuje přidat na svůj youtubová kanál kompletní video, které sem do článku poté také vložíme. Celý příběh si můžete přečíst také na jeho blogu.

zdroj: wccftech

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.