Hlavní navigace

Tohle musíte vyzkoušet. Vědci dokážou z fotografie vytvořit 3D model obličeje

18. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čtyři vědci z britské Univerzity v Nottinghamu vypracovali studii Large Pose 3D Face Reconstruction from a Single Image via Direct Volumetric CNN Regression. Pod dlouhým názvem se skrývá technologie, která na základě jedné fotografie umí vytvořit prostorový model obličeje a ten pak věrně potáhnout texturou z fotografie.

Jejich neuronová síť rozpozná, kde se nachází oči, nos a ústa. Pak analyzuje světla a stíny na fotografii, aby obličeji dal správný tvar. Překvapivě dobře to funguje i u hodně tmavých fotek, případně portrétů z profilu. U nich ovšem musíte počítat s tím, že software nedokáže dokreslit druhou polovinu tváře.

CS24

Technologii si můžete vyzkoušet na této stránce. Najdete na ní vzorové fotografie Baracka Obamy, Alana Turinga nebo Marie Curie. Nahrát ale můžete svou vlastní. Uživatelé už tuto možnost využili více než stotisíckrát. Vámi uploadované fotky se po 20 minutách automaticky odstraní.

Na zpracování si pár desítek sekund počkáte. Pak se objeví plátno s původní fotografií, kterou můžete myší otáčet. 3D modely si můžete stáhnout ve formátu OBJ, ten pak lze otevřít v jiných editorech a prohlížečích (třeba online 3dviewer.net). Model už ovšem bude bez textury.