Hlavní navigace

µTorrent nabízí digitální obchod se hrami. Ty ale pomocí klienta nestáhnete

3. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to už nějaký pátek, co kompaktního klienta pro výměnnou síť BitTorrent koupila stejnojmenná firma. µTorrent se v jejích rukách nachází od konce roku 2006. Od té doby se proměnil. Ačkoli základní rozvržení uživatelského prostředí zůstává skoro nezměněné, nabalily se na něj reklamní plochy. Instalační program byl pak obohacen o reklamní software.

Od roku 2011 si pak můžete µTorrent předplácet. Respektive dnes jsou nabízeny dva placené tarify, a sice verze bez reklam, která je jinak funkčně shodná se základním klientem s reklamami a stojí pět dolarů ročně. Dále si můžete připlatit za edici Pro (20 dolarů ročně), jež neobsahuje reklamy, zato navíc nabízí antivirovou ochranu, streamování multimédií nebo možnost konverze obsahu do jiného formátu.

Každý se nějak musí živit, takže nejčerstvějším přírůstkem v µTorrentu, který má pomoci zaplatit vývoj klienta, je digitální obchod se hrami. Čtete správně. Propagace multimediálního obsahu není něčím vyloženě novým. Dnes µTorrent obsahuje reklamu na službu BitTorrent Now, dříve nabízela filmy. Games Store se podobně nachází v postranním panelu.

Obchod se hrami nenabízí možnost hry přímo stahovat, takže se potenciál celé myšlenky ztrácí Obchod se hrami nenabízí možnost hry přímo stahovat, takže se potenciál celé myšlenky ztrácí

Dobrá zpráva zní, že pokud o něj nemáte zájem nemusíte si ho všímat. Z postranního panelu ho nicméně neodeberete. Nabízeny jsou tituly pro Windows, ale také pro Linux nebo macOS. Jak si ověřil redaktor TorrentFreaku, hry se kupodivu nestahují pomocí výměnné sítě. Kdyby byl pro stažení použit samotný µTorrent, byla by přítomnost nové funkce mnohem snáze obhajitelná.

Pak už by záleželo jen na osobní filosofii – má být klient čistý a jen sloužit ke stahování obsahu nalezeného pomocí z jiných služeb, nebo má sám nabízet obsah ke stažení? Jenže dnes si v µTorrentu koupíte aktivační klíč ke hře, jenž aktivujete na Steamu. Obchod provozuje přímo firma BitTorrent.

KL24

Tip: Nejpopulárnější torrentový klient zamíří na web. Nabídne i streamování

Ve snaze najít finanční zdroj pro vývoj klienta mi integrace obchodu v principu nepřipadá jako špatná myšlenka, vázne ale provedení. Připomínám, že kromě reklam a během instalace nabízených softwarů byla před dvěma roky v aplikaci nalezen nástroj pro těžbu kryptoměny, o kterém ovšem uživatelé a uživatelky nevěděli. Společnost BitTorrent se ale bránila, že je v tom víceméně nevinně.

Byl pro vás článek přínosný?