Hlavní navigace

µTorrent pomůže autorům vydělávat na nezpoplatněném obsahu

10. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nabízet něco zdarma se pochopitelně chce jen málokomu, proto je většina torrentového obsahu zveřejněna autorským právům navzdory. Představa autorů dobrovolně a zdarma sdílejících své výtvory prostřednictvím torrentů však nemusí být až tak utopická, jak by se na první pohled mohlo zdát. Momentálně se to snaží dokázat tvůrci programu µTorrent.

µTorrent

µTorrent

Nemusíte se ale bát reklam, ani žádných drastických změn peer-to-peer principů. V BitTorrent Inc. se rozhodli pro méně vtíravý způsob výdělku. Umělci by měli být za uvolnění svých výtvorů k volnému šíření odměněni ze strany třetí osoby, jakéhosi sponzora, kterého budou jednotlivé torrenty propagovat tím, že zahrnou jím vytvářené aplikace.

Bonus od sponzora

Pokud si nyní nainstalujete µTorrent, nejrozšířenější BitTorrent klient a zároveň vlajkovou loď společnosti BitTorrent Inc., bude vám nabídnuto stažení novinky amerického DJe Shadowa Total Breakdown: Hidden Transmissions From The MPC Era (1992-1996) společně s několika doplňkovými materiály a hlavně multimediálním přehrávačem RealPlayer. Právě instalací tohoto přiloženého softwaru podpoříte jednak daného umělce, jednak samotnou BitTorrent Inc.

DJ Shadow

DJ Shadow a jeho album ke stažení

Otázkou ovšem zůstává, jak dostatečná tato podpora bude. Odpovědí si momentálně nejsou jistí ani v BitTorrent Inc. a tyto snahy o ziskovost torrentů otevřeně nazývají pouhým experimentem.

Nová kapitola digitální distribuce

Bude-li však tento experiment úspěšný, mohou se v dohledné době BitTorrent klienty stát regulérním odbytištěm nových produktů nejen kulturní scény. K tomu nicméně bude možná potřeba, aby se experimentu zúčastnili i známější umělci. A bohužel se dá také očekávat, že zatím dobrovolný přítěžek k torrentům se stane jejich nedílnou součástí a že nakonec každý podobný torrent bude v rámci touhy po zisku obalený adwarem.

 

Zatím nezbývá než čekat, jak se projekt, který započal 24. července a který rozhodně neskončí jedním přes torrenty vydaným albem, vyvine. Vše záleží na tom, kolik ze 150 milionů uživatelů µTorrentu přistoupí na nově nastavenou cenu za legální stažení volného obsahu a nainstaluje si třeba právě RealPlayer.

MMF24

Aktuálně už mezi sponzorovaným obsahem najdete hudbu, videa i software dalších tvůrců. Stačí na stránce featuredcontent.utorrent.com klepnout na odkaz More Media.

Zdroj: TorrentFreak