Hlavní navigace

µTorrent vstoupil na Androidy. Windows Phone a iOS zatím mají smůlu

17. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

150 milionů uživatelů, které µTorrent údajně měsíčně používají, může od 6. září stahovat torrenty i na cestách. Od 11. září je pak pro Androidy dostupný rovněž druhý klient z dílny BitTorrent Inc., legendární BitTorrent. Sice obojí v betaverzi, ale zato zdarma.

uTorrent pro Android uTorrent pro Android uTorrent pro Android uTorrent pro Android uTorrent pro Android

Necelý rok od prvního setkání BitTorrentu s Androidem, ze kterého vzešly aplikace µTorrent Remote a BitTorrent Remote, jež umožňují dálkově ovládat ze smartphonu torrentový klient na vašem počítači, tak konečně získáváme oficiálního a plnohodnotného klienta. V BitTorrent Inc. ovšem mají několikaměsíční zpoždění za vývojáři, jejichž klient se nehonosí známou značkou.

Osvědčená značka má zpoždění

Už od minulého roku například na Google Play najdeme (a to v základní verzi rovněž zdarma) klient aTorrent. V březnu se přidal placený SmartTorrent BitTorrent Client, v červenci je doplnil tTorrent (ve verzi Lite taktéž zdarma) a dále funguje ještě například Swarm Torrent Client, Runtracker Downloader (oba více či méně zpoplatněné), FrostWire, The Pirate Bay Browser (nejedná se o oficiální klient) a třeba Torrent Engine (všechny tři zdarma).

 

Cestu ke zmíněným klientům (zdaleka nejde o vyčerpávající výčet) si přitom našly milióny uživatelů, takže se nabízí otázka, zda mobilní BitTorrent či µTorrent (navíc v betě) mohou ještě někoho zaujmout. Pro mluví známá a osvědčená značka a také fakt, že i Remote verze těchto klientů byly hojně stahovány. Proti naopak skutečnost, že výše vypsaná konkurence nabídla srovnatelné funkce (tedy to nejzákladnější – rychlé a spolehlivé stažení torrentů) podstatně dříve.

CS24

Po Androidu Linux

Konkurence se přitom bude µTorrentu i na Androidech nadále rozrůstat, třebaže Google občas nějakou torrentovou aplikaci ze svých stránek vykáže – příkladem budiž klient Transdroid, který z Google Play zmizel údajně pro screenshot naznačující stahování nelegálně sdílených souborů.

Mimo googlovskou platformu se však zatím µTorrent s BitTorrentem rozšiřovat nebudou. BitTorrent Inc. verzi klientů pro uživatele iPhonů, iPadů a iOS neplánuje a tak zákazníkům Applu bude muset stačit vzdálený přístup k torrent klientu na jiné platformě. Případně můžou opět sáhnout mimo oficiální zdroje a nainstalovat si například iTransmission. Podobně jsou na tom uživatelé Windows Phone, kterým zatím rovněž není umožněno stahovat torrenty přímo v mobilním zařízení (náhradou je znovu remote klient)  Již brzy by se však vlastní verze µTorrentu mohli dočkat uživatelé Linuxu. Ta je nicméně ohlášená už od roku 2010…