Hlavní navigace

Toshiba by prý mohla od OCZ odkoupit divizi vyrábějící SSD

15. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Něco přes rok je tomu, kdy kolovaly spekulace o tom, že společnost Seagate odkoupí firmu OCZ vyrábějící SSD. Z akvizice, která by tehdy dala výrobci pevných disků dobrou pozici v oblasti SSD, ale nakonec nic nebylo. Nyní se však podobné informace objevují opět, jen kupcem má teď být společnost Toshiba, a také OCZ od loňského roku ztratilo část svého lesku.

Toshiba údajně vážně zvažuje, že by od OCZ odkoupilo výrobu disků pro spotřebitelský trh, tedy „obyčejnějších“ běžných SSD pro PC, zatímco OCZ by si zřejmě nechalo výrobu drahých disků pro trh enterprise. Tvrdí to web TweakTown, jemuž tuto informaci sdělily nejmenované zdroje. Pokud by taková transakce proběhla, převzala by Toshiba výrobu disků Vertex, Vector a podobných, nebo by na nich založila své vlastní modely. Není jasné, zda by pod nového vlastníka přešla i výroba řadičů Indilinx (kterou OCZ samo koupilo). Právě možnost mít řadiče z vlastních zdrojů by pro Toshibu mohla být zajímavá.

SSD OCZ Vector (Zdroj: AnandTech)
SSD OCZ Vector (Zdroj: AnandTech)

Na trhu levnějších SSD pro běžné spotřebitele se OCZ moc nedaří. Coby menší firma zřejmě s nízkými maržemi nemůže konkurovat velkým hráčům – zejména těm, kteří mají jako Toshiba nebo Samsung zajištěný přístup k NAND z vlastní produkce. U OCZ se opakovaně hovořilo o tom, že měla se zajištěním dostatečného objemu potřebných pamětí problémy. Zdá se tedy, že v oblasti masově prodávaných, ale málo výnosných disků tedy OCZ pšenka nepokvete; zato v segmentu enterprise jsou marže mnohem vyšší a není třeba zajistit tolik zásob, jelikož se prodává v menším objemu. Dává tedy smysl, aby se OCZ spotřebitelské divize zbavila, má-li o ní někdo zájem. Obzvlášť, když se firma z těchto oblastí trhu sama plánuje stáhnout.

 

OCZ je od poloviny loňského roku ve špatné situaci, zaviněné zřejmě hlavně bývalým šéfem Ryanem Petersenem. Firma přecenila své možnosti ve snaze vydobýt si tržní podíl, a vedle ztrát se navíc zapletla do účetních problémů. Audit nakonec trval prakticky rok, během kterého firma ani akcionáři nevěděli, na čem jsou. Nyní by již mělo být v účetnictví jasno. Jak ale vidíte na grafu, ztráty sice klesají, nicméně tržby ještě víc. I proto by asi obchod s Toshibou byl logický.

KL24

Finanční výsledky OCZ po auditu (Zdroj: The Register)
Finanční výsledky OCZ po auditu (Zdroj: The Register)

Zdroje: TweakTown, The Register

Byl pro vás článek přínosný?