Hlavní navigace

Toshiba NB100 - test tichého minibooku

1. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

 Plusy a mínusy
 + bez zátěže zcela bezhlučný
 + úhel rozevření displeje
 + tlačítka touchpadu a umístění světelných indikátorů

 - horší zvuk
 - "vyčuhující" akumulátor
 - malý touchpad

Rychlé parametry (přejít na podrobné)
Procesor Intel Atom N270 (1,6 GHz, 512 KB L2)
Paměť/Rozšiřitelná do 1 GB / 2 GB
Pevný disk/rychlost 120 GB / 5 400 ot./min
Displej rozměry/rozlišení 8,9" / 1 024 x 600
Rozměry 225 x 190 x 30-33 mm
Hmotnost 1,05 kg
Cena 8 999 Kč

Úvodem se zmíním ještě o jedné zajímavosti, které jsem si v souvislosti s Toshibou NB100 všimnul: je až podezřele podobná malému Amilu Mini Ui3520 od společnosti Fujitsu Siemens. Oba notebooky mají identicky osazenou základní desku, akumulátor se stejnou kapacitou i konektorem, zcela stejnou klávesnicí . Zkrátka obsa dva zřejmě pocházejí ze stejného referenčního designu, avšak detaily řeší každý po svém.

Piánový lak prokletím dneška

Toshiba NB100 je běžný malý mininotebook, jehož rozměry odpovídají devítipalcové úhlopříčce hlavního displeje. Patří mezi ty silnější, a to především vinou tlustého víka displeje. Ten je nezvykle menší než základová část notebooku, za panty najdete ještě nezvyklé dva centimetry přesahu.

A to nezmiňuji akumulátor, který přesahuje celou základnovou část o několik centimetrů. Ze zkušeností s konkurencí si však troufnu tvrdit, že by bylo vhodnější, aby akumulátor přesahoval spíše do spodní části notebooku.

Lesklý černý plast horního víka je doslova rájem otisků prstů, poskytne vám dokonalou databázi všech, kterým kdy svůj notebook půjčíte. Naštěstí klávesnice i rám okolo displeje již je pěkně matná.
Doplňková stříbrná lišta okolo notebooku vypadá elegantně, na testovaném notebooku ji však hyzdilo několik nepěkných škrábanců.

[pagebreak title=Klávesnice, porty]

Odkudpak je známe?

Klávesnice je stejná, tedy stejně malá, jako u ostatních malých notebooků. Navlas stejnou najdete jak u původních Asusů Eee PC 701, tak i u již zmiňovaného minibooku Fujitsu Siemens Computers Amilo Mini. Záleží tedy na vás, zda jste na takto malé klávesnici schopni psát.

Je to velmi individuální: zatímco mě tato tlačítka maximálně vyhovují, někdo jiný jim nemůže přijít na jméno. Zabíjel bych však ze klasický rovný Enter, namísto pohodlnějšího tvarovaného do "el".
Touchpad je opravdu malý a pokud v ovladačích povolíte rolování obsahu prostřednictvím krajů displeje, bude se vám velmi špatně ovládat. Skvěle jsou naopak vyřešeny tlačítka touchpadu. Levé, které se používá nejčastěji, je o poznání větší, než pravé.

Zmínit musíte také světelné ukazatele. Ty jsou umístěny v černé ploše před touchpadem a ve vypnutém stavu nejsou vůbec viditelné. Jejich světlo je decentní a neoslňují ani při práce ve skutečné tmě.

Až nudná klasika

Trojici USB portů nemá cenu příliš popisovat, patří již k naprostému standardu v této kategorie. Stejné je to i s dalšími zdířkami: vždyť koho dnes překvapí analogový výstup pro monitor, dvojice audiokonektorů, kombinovaná čtečka paměťových karet i síťový konektor. Žádné speciální vychytávky zkrátka nehledejte.

[pagebreak title=Displej, zvukové možnosti, datové úložiště]

Decentně se leskne

Displej minibooku Toshiba NB100 je lesklý. Bohužel. Ale abych byl spravedlivý, nepatří vůbec k tomu nejlesklejšímu, co můžete od výrobců notebooků získat. Ve vypnutém displeji se sice vidíte, pokud však displej zobrazuje a podsvícení máte puštěno na maximální úroveň, odlesk na něm nenajdete. Tedy samozřejmě s výjimkou situací, kdy si s notebookem sednete pod přímé slunce.

Podsvícení je opravdu velmi kvalitní a přijatelné rovnoměrné, výrazněji více svítí pouze místy okolo spodního okraje. Rozlišení displeje je běžné mininotebookové, tedy 1 024 x 600 obrazových bodů.

Data slušně odsýpají

Toshiba NB100 dostala do vínku překvapivě rychlý pevný disk. Dvouapůlpalcová Toshiba MK1252GSX nabízí 120 gigabajtů úložného prostoru, zatímco jeho plotny rotují rychlostí 5 400 otáček za minutu. O rychlejší servírování a především zápis dat se stará také vyrovnávací paměť o velikosti osmi megabajtů.

To vše dohromady pak dává velmi slušné přenosové rychlosti přesahující hodnotu 45 MB/s jak pro čtení, tak i zápis dat. Průměrná přístupová doba pak nenápadně přesahuje hranici osmnácti milisekund.

Právě disk je tím, co v testech výrazněji odlišuje Toshibu NB100 od Amila Mini. Jeho výrobce totiž vinou osazení rozšiřujícího slotu ExpressCard34 musel sáhnout po kompromisním řešení v podobě pevného disku o velikosti 1,8 palce s rychlostí 4 200 otáček za minutu. A rozdíl v přenosových rychlostech je znát: Amilo Mini nabídne přenosové rychlosti okolo 23 MB/s, tedy vlastně poloviční.

[pagebreak title=Výkon, provozní hluk a chlazení]

Své úkoly zvládá

Výkon notebooku je stejný, jako u ostatních mininotebooků postavených na platformě Intel Atom. Výsledky testů jsou srovnatelné s modelem Wind U100 společnosti MSI a v ničem výraznějším nepřekvapí. Zkrátka takto vybavené mininotebooky jsou dnes standardem a jejich rychlost je dostatečná známá.

Notebook plně dostačuje pro všechny běžné činnosti, které můžete na cestách nebo v kanceláři potřebovat. Zvládne kancelářskou agendu, prohlížení internetu i práci s webovými aplikacemi a po připojení na externí monitor také náročnější práci například v tabulkovém procesoru. Jeho výkon také plně dostačuje pro sledování filmů a videa, včetně videa ve vysokém rozlišení 720p, ovšem pokud jeho datový tok nepřesáhne přibližně tři megabity za sekundu.

Poslouchejte, konkurenti

Hlučnost testovaného mininotebooku bylo obrovským překvapením. Zatímco snad všichni konkurenti točí ventilátorem neustále a jeho otáčky případně zvyšují, chladič Toshiby NB100 se při běžné práci na akumulátor ani nehne. Díky tomu patří suverénně mezi nejtišší stroje na trhu.

Samozřejmě v zátěži se ventilátor roztočí a je slyšitelný, ovšem po chvíli ochladí procesor na přijatelnou teplotu a opět se vypne.

Tohle mě vede ke krátkému zamyšlení. Toshiba NB100 nemá nijak převratně řešené chlazení, to pouze výrobce využívá tepelné limity použitého čipsetu a procesoru. Chladič zapíná až poté, co teplota procesoru přesáhne šedesát stupňů Celsia, ovšem při běžné kancelářské práci se stěží přehoupne přes pětapadesát stupňů.

Konkurenční minibooky roztáčí ventilátory již při třiceti stupních celsia a při překročení padesátky pekelně zvyšují otáčky. Samozřejmě zůstává otázkou, který přístup je lepší a zda se (teoreticky) snížená životnost procesoru stihne za celý život notebooku projevit. Vždyť co si budeme nalhávat, malý a levný notebook v ceně okolo osmi tisíc korun si nepořizujeme pro následující pětiletku. Osobně tleskám spíše přístupu Toshiby než konkurenčních výrobců.

[pagebreak title=Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž]

Minority nepotěší

Samozřejmostí je bezdrátová konektivita ve Wi-Fi sítích i Bluetooth ve verzi 2.1. Bezdrátovou síťovou kartou je v poslední době často používaný Atheros AR5007EG, který je zárukou kvalitního datového přenosu i v místech s nižší kvalitou signálu z přístupového bodu. To však platí pouze v případě, že používáte operační systém z rodiny Windows. V alternativních operačních systémech patří tato karta naopak mezi černé noční můry uživatelů.

Bluetooth modul podporuje verzi 2.1 včetně rozšíření EDR a je realizován prostřednictvím čipové sady Toshiba. K jeho činnosti i dosahu nelze mít připomínek.

Tři hodny klidu

Akumulátor disponuje kapacitou 38 Wh a napětím 7,2 Voltu, se kterým se bez problémů dostanete na reálnou výdrž běhu na akumulátor pohybující se okolo tří hodin. Dodávaná nabíječka dokáže akumulátor nabít přibližně za tři hodiny při zapnutém notebooku, při vypnutém přístroj pak stejnou práci zvládne lehce pod dvě hodiny.

[pagebreak title=Linux, Dodávaný software, Zhodnocení]

Ovladač si půjčte

Operační systém Ubuntu Linux 8.10 fungoval na Toshibě NB100 bez jakýchkoli výraznějších problémů, ovšem s výjimkou bezdrátové síťové karty. Ta je sice funkční, ale často má problémy s připojením k sítím používajícím šifrování přenosu. Řešením tohoto problému může být použití originálního Windows ovladače prostřednictvím systému ndidswrapper. Chápu však, že pravověrným příznivcům Linuxu budou z tohoto postupu naskakovat na těle pupínky.

Jinak však notebook funguje v Linuxu skvěle včetně usínání do paměti i hibernace na pevný disk.

Se základní výbavou

Výchozím operačním systémem jsou Windows XP Home ULPC, které tomuto notebooku sedí. Jak však již víte z našeho jiného článku, na Toshibě NB100 jsme velmi úspěšně provozovali také moderní operační systém Windows 7. Ten je prozatím dostupný ve veřejné betaverzi, nemůžete s ním notebook přímo zakoupit.

Běžnou součástí operačního systému jsou známé utility přímo od Toshiby pro ovládání funkčních stavů i bezdrátových komunikací prostřednictvím softwarových kláves. Předinstalovaný balík McAffe Internet Security Suite 2008 Toshiba Edition je dobrá volba pro plnohodnotné notebooky nebo stolní počítače, na minibooku však svým chodem místy citelně zpomaluje celý systém i aplikace.

Tichošlápkův sen

Mininotebook Toshiba NB100 je velmi dobrý notebook pro toho, kdo hledá malý a velmi tichý stroj s obvyklým výkonem a dokáže si zvyknout na menší tlačítka klávesnice. Potěší také možnost totálního rozevření displeje o 180 stupňů proti základnímu stavu.

[pagebreak title=Kompletní fotogalerie]

 

[pagebreak title=Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže]

CS24

Toshiba NB100

Cena 8 999 Kč (doporučená), 7 300 (internetová)
Zapůjčil Toshiba (ce.computers.toshiba-europe.com/innovation/cs/home)
  
Redakce při testovaní notebooků používá paměťové produkty od společnosti Kingston.
 

Specifikace

 Procesor Intel Atom N270 (1,6 GHz, 512 KB L2)
 Operační paměť (vestavěná) 1 GB (DDR2, 667 MHz)
 Operační paměť (rozšiřitelná do) 2 GB
 Pevný disk (velikost) 120 GB
 Pevný disk (rychlost) 5 400 ot./min
 Pevný disk (typ připojení) SATA
 Optická mechanika (typ) není
 Optická mechanika (rychlost) není
 Velikost displeje (palců) 8,9
 Rozlišení displeje (bodů) 1 024 x 600
 Grafická karta Intel GMA950
 Grafická paměť sdílená
 Wi-Fi b/g
 Bluetooth 2.1 (EDR)
 Mobilní komunikace není
 Operační systém Windows XP Home ULPC
 Porty (s výjimkou USB) 1x D-Sub, 1x RJ-45, 2x audio
 Počet USB portů 3
 Slot pro karty 1x SD/SDHC/MMC/MS/MSPro
 Rozměry 225 x 190 x 30-33 mm
 Hmotnost 1 050 g (včetně akumulátoru)

 

Výsledky testů

3DMark01 (body) 3 006
3DMark03 (body) 735
3DMark05 (body) 244
3DMark06 (body) 90
PCMark05 (body) 1 536
HDTune (MB/s; ms) 45,1; 18,3
CrystalDiskMark (MB/s) 47,03 (čtení); 43,61 (zápis)
SuperPI 1M (čas) 1:33,438
Cinebench R10 (body) 536 / 272
Sandra 2009 (procesor, body) 6 604
Sandra 2009 (multimédia, body) 24 589
Sandra 2009 (paměť, GB/s) 2,61 GB/s
Výdrž web* (čas) 2:46
Výdrž kancelář** (čas) 3:12
Výdrž multimédia*** (čas) 3:08

Poznámka: * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní