Hlavní navigace

Toshiba představila hybridní pevné disky. Konkurentům jako by z oka vypadly

30. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak Toshiba slíbila, tak i činí: na konferenci Flash Memory Summit ukázala své hybridní pevné disky, které mají být dostupné do konce kalendářního roku. Stejně jako konkurenční modely Seagate Momentus XT se jedná o 2,5" disky určené především do notebooků. Japonská firma je nabídne v kapacitách až 1 TB.

Co se týče paměti Flash a jejího fungování, tedy toho, co dělá z obyčejného disku disk hybridní, se Toshiba rozhodla nevymýšlet nic nového a okopírovat řešení Seagate. Stejně jako její disky Momentus XT tak novinky od Toshiby nabídnou maximálně 8 GB SLC NAND a stejný je i princip fungování: na rychlou paměť se kopírují nikoliv nejpoužívanější soubory, ale sektory adresního prostoru LBA, které se nejčastěji čtou.

Toshiba měla na Flash Memory Summitu předváděcí notebooky, které po mnoha zapnutích a vypnutích dokázaly nabootovat za 12 sekund – užitečnost nechť posoudí majitelé notebooků. Toshiba uvádí, že disk v bencharku PC Vantage dosahuje sekvenční rychlosti čtení 80 MB/s v simulovaném testu stříhání videa a celkem 16 000 bodů. To je sice víc než dvojnásobek oproti desktopovým diskům se 7200 ot./min, soudobá SSD ale mají skóre zpravidla přes 60 000 a tomu se hybridní disky ani zdaleka neblíží.

 

KL24

Toshiba zatím neoznámila, za jaké ceny bude hybridní disky nabízet, předpokládáme ale, že podobně jako v případě Seagate to nebude oproti současným SSD zas tak dobrý kauf. Osloví ale minimálně ty uživatele, kteří se nejsou ochotni vzdát se diskové kapacity ve prospěch rychlejšího čtení a zápisu plnokrevného SSD. A Toshibě je to ve výsledku celkem jedno, v nabídce má jak klasické pevné disky, tak i solid state zařízení.

Zdroj: X-bit labs, The SSD Review

Byl pro vás článek přínosný?