Hlavní navigace

Toshiba předstihla konkurenci, uvádí první 14TB disk bez SMR. S héliem a 9 plotnami

11. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

V posledních letech byl svět pevných disků ovládán duopolem Seagate a Western Digital natolik, že člověk skoro zapomněl, že desktopové pevné disky s rozměrem 3,5 palce prodává ještě Toshiba. Zdá se ale, že právě tento výrobce se teď dere dopředu. Toshiba nyní oznámila 14TB pevný disk, čímž se dostala na špičku toho, co mají konkurenti. Ovšem zatímco ti (například Hs14 od WD) potřebují k realizaci stejné kapacity problematický záznam SMR s překrývajícími se stopami, disk Toshiby je první 14TB HDD s konvenčním záznamem.

Není to úplná novinka. Pokud nás pravidelně sledujete, možná si vzpomínáte, že odhalení 14TB disku Toshiba bylo známo už od září. Tehdy přišla zpráva o tom, že Toshiba po WDSeagate také nasadí technologii plnění pevných disků héliem, která dovoluje dosáhnout na vyšší kapacity. A 14TB disk řady „MG07ACA“ je první HDD Toshiby založené na tomto základě. Ta vyžaduje speciální hermeticky uzavřené pouzdro, které musí po dobu životnosti zabránit tomu, aby hélium uteklo ven a vnější atmosféra zase dovnitř disku.

14TB disk má označení MG07ACA14TA (s nativními 4KB sektory) nebo MG07ACA14TE (s emulací 512B sektorů) a uvnitř má celých devět ploten, což je klíčem k náskoku Toshiby v kapacitě. Konkurenční héliové disky mají totiž ploten jen osm. Toshiba používá kotouče s tloušťkou 0,635 mm od firmy Showa Denko a mezi nimi je jen 1,58 mm prostoru; hlavičky jsou výrobkem TDK. Na stejné technologii Toshiba založila také o něco menší (co do kapacity) 12TB model, MG07ACA12TA/MG07ACA12TAE. Ten se liší jen tím, že je uvnitř osm ploten místo devíti. Také by měl mít konvenční zápis a být tedy ekvivalentem toho, kde bez SMR končí konkurenti.

Toshiba MG07ACA14TE, 14TB héliový disk bez SMR Toshiba MG07ACA14TE, 14TB héliový disk bez SMR

Disky mají rychlost rotace 7200 otáček za minutu, a přenosovou rychlost 250 MB/s (udáváno pro 12TB model) až 260 MB/s (14TB model). Podstatné je, že tento výkon je udržitelný i při déle trvajícím zápisu a přepisu, kdežto disky se záznamem SMR musí číst a znovu zapisovat sousední stopy a nemají kvůli tomu rychlost zápisu udržitelnou, pokud se nezapisuje do zcela netknutého místa. Osazena je 256MB mezipaměť, která je pro větší spolehlivost perzistentní. To znamená, že při výpadku napájení se data v ní obsažená neztratí – důležitá vlastnost při provádění operací modifikujících data, což nastává třeba v případě emulace 512B sektorů. Rozhraní je klasické SATA 6 Gb/s.

CS24

Parametry 14TB a 12TB disků řady MG07ACA Parametry 14TB a 12TB disků řady MG07ACA

Toshiba uvádí, že vzorky těchto disků začne distribuovat během pár týdnů. Sériová produkce a běžný prodej by se měly rozběhnout zhruba o 3–4 měsíce později, což znamená, že reálně budou 14TB a 12TB héliové disky Toshiba dostupné někdy na začátku druhého čtvrtletí roku 2018. První dodávky zdá se půjdou přímo klíčovým velkým klientům, nicméně poté se tato HDD mají objevit i v běžném prodeji, takže by mělo být možné si je pořídit i pro osobní potřebu. Informace o cenách bohužel ještě chybí.

Podle webu AnandTech má jinak Toshiba nyní v plánu uvést také 16TB héliový disk, který by údajně také měl spatřit světlo světa v roce 2018, i když v tomto případě až spíše v jeho závěru. K tomuto modelu zatím informace nejsou – může jít o disk opět s devíti plotnami, ale o větší hustotě. Toshiba by ale tohoto zvednutí kapacity mohla teoreticky dosáhnout pomocí aplikace SMR. Pak by 14TB model zůstával největší kapacitou dostupnou pro nasazení, která potřebují zápis (respektive přepis) s vysokým výkonem a 16TB verze by sloužila jen pro některá nasazení (například archivaci a zálohy).