Hlavní navigace

Toshiba prodá svou divizi čipů více zájemcům, zálusk měl i Western Digital

4. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Redakce

Společnosti vyrábějící SSD nakonec ty s klasickými disky nevytlačily, ale sem tam se nechaly koupit. Viz třeba SanDisk, který nyní patří společnosti Western Digital. Na poli disků a čipů se teď schyluje k dalšímu velkému obchodu.

Právě Western Digital měl delší dobu zálusk na Toshibu, respektive na její část vyrábějící čipy. Připomeňme si, že Toshiba před čtyřmi lety koupila i část společnosti OCZ vyvíjející řadiče a je jedním z největších světových výrobců čipů.

Jak uvedl server Bloomberg, Toshiba nyní potřebuje spíše hotovost a svou divizi starající se o čipy prodá nakonec někomu jinému. Za 18 miliard dolarů ji koupí více společností sdružených v investiční skupině Bain Capital. Patří mezi ně Kingston, Apple, Dell či Hynix, přičemž někteří za obchod zaplatí více než jiní. Například Applu by se čipy hodily hlavně proto, že jinak je musí kupovat od Samsungu.

WT100

foto: Reuters

Výrobců SSD je dnes více, než je výrobců čipů, na trhu je stále hodně značek. Western Digital má samozřejmě již „své čipy“ SanDisk a vedle toho ponechal i samotnou značku SanDisk, která se má objevovat v OEM řešeních. U Samsungu je to také jasné, ten používá své čipy i řadiče.

Pak je tu Transcend, který spoléhá hlavně na Micron a Samsung. Crucial (značka patřící Micronu) na poli SSD spíše živoří, nicméně zase dodává čipy mnoha jiným. Intel využívá hlavně čipy SK Hynix a Nanya, přestože by mohl mít i nějaké vlastní. Tak možná už mít bude. Kingston používá čipy hodně podle aktuální nabídky a poptávky a často je u něj těžší zjistit jejich pravého výrobce. Většinou jde také o značku Nanya nebo Toshiba.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.