Hlavní navigace

Toshiba Qosmio F750: 3D multimédia bez brýlí (recenze)

12. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled, kvalita zpracování

Značka Qosmio od Toshiby není žádnou novinkou - jedná se o rodinu notebooků pro náročná multimédia a ve vyšších řadách také pro ty nejnáročnější hry. Samozřejmostí je neotřelý design s nutnými kýčovitými prvky a se spoustou svítících symbolů, což jsou vlastnosti, které k takovým notebookům neodmyslitelně patří a hráči je vyhledávají.

 

Model F750 právě do rodiny Qosmio patří a v hierarchii stojí z výkonnostního úhlu pohledu nad běžnými multimediálními notebooky Satellite P, oproti kterým nenabízí pouze vyšší výkon, ale také unikátní funkci 3D zobrazení, pro které však nejsou potřeba brýle! Pro náš test se nám podařilo získat F750 v nejvyšší konfiguraci označené 10M s čtyřjádrovým procesorem Sandy Bridge, 8 GB operační paměti, hybridním SSH diskem, dedikovanou grafickou kartou Nvidia vyšší střední třídy a Blu-ray vypalovačkou, jejíž cena se pohybuje vysoko kolem 37 000 Kč s DPH. Kromě běžných testů se samozřejmě zvlášť důkladně podíváme i na displej.

Vzhled

Qosmio F750 je patnáctipalcový výkonný multimediální stroj, takže mu nelze vyčítat vyšší váhu (3,25 kg), nadstandardní rozměry (384 × 263 mm) ani vyšší tloušťku (29,1 - 34,8 mm). Stručně a jasně - jedná se o kompaktní multimediální centrum, určitě ne o notebook na cesty.

U nás prodávaná varianta má černý design s červeným víkem displeje a lemem základny. Obohacen je několika bílými světelnými prvky (linka nad touchpadem či dotyková tlačítka nad klávesnicí). Na poměry herních notebooků působí Qosmio F750 až elegantně, smířit se musíme jen s tlustým víkem displeje (daň za 3D displej). Jediný stříbrný prvek na celém notebooku jsou tlačítka touchpadu, která výrazně kontrastují s převládající černou barvou. Masivní, zahnutý kloub displeje vypadá neotřele a výrazně zvyšuje pevnost notebooku.

Většina ploch na těle je lesklá, což v někom může vyvolávat obavy. Otisků prstů se skutečně nevyvarujete, především na červeném víku displeje - tam je vidět téměř každý dotek. Opěrky zápěstí jsou na tom naštěstí o dost lépe a otisky na nich vidět nejsou. Je to nejspíš díky struktuře materiálu pod lesklou vrstvou; ten není jednolitě černý, ale je ozvláštněn jemným, světle šedým vzorem.

Kvalita zpracování a konstrukce

Celý notebook je samozřejmě z plastu, víko displeje působí díky své tloušťce velmi bytelně, při tlaku nezaznamenáme žádné vady v obrazu displeje, kroutí se jen opravdu velice neochotně a ani při tom nevydává nelibé zvuky.

  

Základna je na tom o něco hůře. Její zadní polovina (u kloubu displeje) je velmi pevná a nemá téměř žádné vůle, přední polovina (u opěrek zápěstí) je ale pravým opakem. Především levý přední roh (z pohledu uživatele) se i při jemném prohmatání velmi silně prohne a co je ještě horší, až neuvěřitelně hlasitě rozvrže. Na pravé straně je to o něco lepší, ne však o mnoho. A ani mimo rohy nejste od vrzání uchráněni, protože pokud zatlačíte na přední hranu přibližně uprostřed (okolo touchpadu), plast se výrazně promáčkne a opět silně zavrže.

  

Při typickém provozu na stole se zmíněné problémy naštěstí neprojeví. Potíže nastanou spíše při přenášení, a je jedno, jestli Toshibu nosíte v batohu denně, nebo jednou za měsíc. Notebook nedoporučuji chytat za předek, zvláště rohy.

Toshiba Qosmio F750-10M
Cena s DPH 37 000 Kč (CZC.cz)
Zapůjčil Toshiba ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i7-2630QM
Počet jader (virtuálních) 4 (8)
Frekvence 2 GHz
Max. frekvence (turbo) 2,9 GHz
Operační paměť 8 GB DDR3, 1333 MHz (2 x 4 GB)
Pevný disk (velikost) 500 GB
Pevný disk (typ) hybridní HDD, 7 200 ot./min, SATA
Mechanika Blu-ray/DVD±RW
Úhlopříčka displeje 15,6", 1 920 × 1 080 px., lesklý
Grafika nVIDIA GeForce GT 540M
Konektory, sloty
Výstupy na monitory HDMI, VGA
Porty (s výjimkou USB) LAN, 2× 3,5mm audio, TV anténa, infračervený port
Počet portů USB 2.0 3
Počet portů USB 3.0 1
Čtečka paměťových karet ano
Bezdrátové sítě Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 3.0
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 384 × 263 × 29,1 - 34,8 mm
Hmotnost 3,25 kg
Baterie 48 Wh
Software
Operační systém Windows 7 Professional SP1 (64 bitů)

Klávesnice, touchpad, porty

Klávesnice

Toshiba ráda používá klávesnice s pololesklým povrchem, neomezuje se přitom jen na multimediální notebooky. Nikoho proto nemůže překvapit, že si taková klávesnice našla místo i v F750. Rozložení je standardně šestiřadé s jasně oddělenou horní řadou, díky velkorysému prostoru se počítalo i s mírně odděleným numerickým blokem, nad kterým sídlí blok kláves pro pohyb v textu, také Insert a Delete, na jejichž umístění není úplně snadné si zvyknout. Klávesu Fn najdeme mezi levým Controlem a klávesou Windows, ovládá funkce téměř výhradně v horní řadě (ztlumení zvuku, zámek, režimy napájení, spánek, hibernaci, obrazové výstupy, jas, bezdrátové adaptéry a touchpad), mimo stojí ještě přibližování (celého obrazu i klasický zoom).

 

Na klávesnici se poměrně dobře píše, stisk je měkčí, poddajnější, ale celkem jistý, jen hmatové rozlišení je kvůli velkým plochám a malým mezerám tradičně horší a vyžaduje zvyk. Potěší předsazené kurzorové šipky. Klávesnice je na většině plochy dostatečně podložená, ovšem uprostřed zhruba nad touchpadem trpěla samovolným prohýbáním.

Vpravo nad klávesnicí se nachází ještě pruh dotykových tlačítek. Prvním je přepínač ekologického režimu, další vypínač bezdrátových sítí, aktivace 3D zobrazení, přehrávání/pauza, vypínač svítících prvků a regulace hlasitosti. Každé použití tlačítka provází pípnutí, které nelze vypnout. Tlačítku Eko, přehrávání a podsvícení je možné pomocí aplikace od výrobce nastavit libovolnou funkci.

Touchpad

Vzhledem k velikosti notebooku není touchpad žádný velikán, nicméně to zcela vynahrazuje výbornou citlivostí (dodavatelem je Synaptics) a pohodlným zvrásněným povrchem, po kterém se dobře posouvá prst. Jak je dnes zvykem, není zapuštěný. Dvojice stříbrných, lesklých tlačítek pod dotykovou ploškou má mělký, tuhý stisk, ale používají se poměrně pohodlně, nejsou ani hlučná.

 

Nad touchpadem najdeme vyhrazené tlačítko pro jeho vypnutí. Zajímavě je řešená jeho indikace: je-li touchpad aktivní, svítí nad ním elegantní pruh o šířce dotykové plošky. Deaktivujeme-li jej, proužek zhasne.

Porty

Konektorová výbava odpovídá zaměření a těžko si budeme stěžovat na nepřítomnost některého důležitého portu. Vlevo je to analogový obrazový VGA výstup bez aretace (celkem slušně zvládl i velmi vysoké WUXGA rozlišení), dále USB 2.0, modrý USB 3.0 (Renesas) s podporou neustálého napájení a digitální výstup HDMI. Pomocí něj může mimochodem televize notebook aktivovat jako jiná přehrávací zařízení. Napravo najdeme dvě USB 2.0, optickou Blu-ray zapisovací mechaniku a dvojici audio konektorů, přičemž jeden podporuje využití notebooku jako přenosných reproduktorů, i když je počítač vypnutý.

  

Přední hrana nabídne už pouze čtečku paměťových karet a okénko infraportu pro přiložené dálkové ovládání. Na zadní straně najdeme ještě zdířku zámku Kensington, velký anténní konektor vestavěného TV tuneru (analog i digitál), gigabitový ethernet (Realtek) a napájecí konektor.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Displej

Chloubou zařízení je 15,6" TN displej s Full HD rozlišením (1 920 × 1 080 bodů), samozřejmě LED podsvícením, velmi příjemným zobrazením, ať už co se přirozeného barevného podání týče, tak kontrastu.

Displej podporuje díky 120Hz obnovovací frekvenci 3D zobrazení, tentokrát však bez otravných brýlí. Je dokonce možné ve 3D zobrazit pouze část displeje - film, například - a zbytek obrazu zůstane "2D". Jak to ale celé funguje? Displej využívá jakousi čočkovitou vrstvu s hrubším rastrem (rozlišení 3D částí obrazu klesne na 1 366 × 768 bodů), která ve spolupráci s webovou kamerou sledující oči diváka posílá každému oku adekvátní obraz, čímž vytváří dojem plasticity. Technologie vlastně funguje prakticky stejně jako 3D obrázky s fólií lámající světlo, které můžete běžně koupit. Před použitím je nutné displej kalibrovat pro vaše oči, jinak se vám dokonce může při sledování dělat nevolno (mně se bohužel dělalo v některých scénách nevolno i po úspěšné kalibraci). Dodám ještě, že logicky technologie počítá pouze s jedním divákem.

 

Jaké jsou z takového 3D pocity? Oproti prostorovému obrazu s brýlemi není zobrazení tak ostré a technologie je navíc náchylná na pozorovací úhly - čím dále od středu obrazovky, tím méně 3D efekt funguje. Hodně ale také závisí na daném filmu, na jeho optimalizaci a konkrétních scénách (rychlost, hloubka). Technologie je to tedy zajímavá; všechny, kteří ji kolem mě zkusili, zaujala, ale všichni k ní měli výhrady. A mám je i já.

 

Víko displeje má velmi tuhé panty, netrpí mrtvým kyvem a otevřít je možné do úhlu zhruba 140¬∞. Nad displejem najdeme ještě 1MPx webovou kameru (1 280 × 800 bodů) s modrou diodovou indikací aktivity a dvěma postranními senzory pro aktivaci 3D obrazu. Snímaný obraz je nadstandardně kvalitní.

Zvukové možnosti

Zvuk distribuuje vestavěným a analogovým výstupům v čipové sadě integrovaný zvukový kodek Realtek, skrze HDMI už jej ale posílá nVIDIA.

Qosmio F750 se může coby správný multimediální notebook pochlubit značkovými reproduktory Harman Kardon v elegantní mřížce nad klávesnicí. Jejich zvukový projev je skutečně výrazně nadstandardní, bohatý a především velmi hlasitý. Reproduktory tedy jednoznačně chválím.

Vestavěný mikrofon najdeme na hraně pravé opěrky, což je zřejmě důvod, proč jeho záznam trpí silným šumem na pozadí, a tak není příliš použitelný ani po aktivaci různých zesílení a vylepšení zvuku.

Datové úložiště

V Qosmiu F750 si své místo našel hybridní SSH disk Seagate Momentus XT, který v sobě kombinuje 500GB mechanický disk a 4GB SSD úložiště se SLC paměťmi. To slouží jako velká vyrovnávací paměť pro často používané soubory a v některých režimech skutečně dokáže výrazně urychlit chod notebooku. Dodám ještě, že je disk poměrně hlučný.

Z výroby má uživatel k dispozici 450 GB pro svá data, zhruba 1,3 GB zabírá skrytý systémový oddíl a dalších 13 GB zase (rovněž skrytý) oddíl s tovární zálohou operačního systému.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Výkon

Z hlediska výkonu můžeme Qosmio F750 zařadit mezi notebooky pro náročná multimédia a hry. Pro toto použití jej kromě zbytku vlastností a výbavy předurčuje také hardwarová konfigurace. Základem se stal čtyřjádrový procesor Intel Core i7-2630QM se základní frekvencí 2 GHz, kterou v případě vytížení méně jader zvedne až na 2,9 GHz díky Turbo Boostu. Hyper Threading nechybí, a tak umí procesor zpracovávat 8 aplikačních vláken najednou. Doplňuje jej hned 8 GB operační paměti DDR3 na 1 333 MHz, jako spojovací můstek s ostatními komponentami posloužila samozřejmě "multimediální" čipová sada HM65. O grafické operace se stará dedikovaný grafický čip vyšší střední třídy, nVIDIA GeForce GT 540M, s 96 výpočetními jednotkami, poměrně velkorysými takty a hned 2 GB vyhrazené GDDR3 paměti na 128bitové sběrnici.

Notebook proto s přehledem zvládá veškeré multimediální použití, nebude mu samozřejmě dělat problém kancelářská práce, prohlížení internetu, ani videa ve vysokém rozlišení, případně 3D Blu-ray disky (vytížení procesoru zhruba 11 %). Ani ve hrách si grafický akcelerátor nevede špatně, obecně se dá tvrdit, že na notebooku spustíte i ty nejnovější hry, v nativním rozlišení ale budete muset silně snižovat detaily.

 

 

Provozní hluk a chlazení

Toshiba už od pohledu chlazení vzala vážně - skrze perforace na rubu základny jsou jasně vidět měděné bloky a chladící trubice heatpipe, včetně masivního radiátoru, skrz který proudí vzduch nasávaný velkým ventilátorem na rubu přístroje. Co se hlučnosti týče, za běžného chodu (s mírným zatížením) běží ventilátor sice neustále, ale na nízké otáčky, a tak neruší - přehluší jej pevný disk. Za vysokého vytížení se samozřejmě roztočí na nejvyšší rychlost, ovšem hluk není příliš velký, srovnatelný s jinými notebooky podobného výkonu a v herním zápalu se sluchátky na uších nebo zesílených reproduktorech Harman Kardon jej příliš vnímat nebudeme.

Při mírném zatížení mají komponenty příkladné teploty kolem 40¬∞C; kromě levé opěrky, která se "zahřeje" na 37¬∞C, se zbytek těla notebooku drží hluboko pod tělesnou teplotou i při provozu na klíně. Po 20 minutách maximální zátěže pomocí kombinace FurMarku a Prime95 se teplota procesoru drží těsně pod 90¬∞C, grafická karta osciluje kolem 96¬∞C, v čemž mě však chlazení trochu zklamalo, protože působí masivně, ale jeho účinnost je stejná jako u jiných notebooků. Disk je vhodně umístěný mimo tepelně namáhané části, a tak má vždy příkladnou teplotu (kolem 35¬∞C). Povrchové teploty po 20minutové maximální zátěži už jsou méně příjemné, na líci až na touchpad, který je nepříjemně teplý (45¬∞C), v pořádku do 40¬∞C, rub kolem chladicího systému překročí 50¬∞C, což už není tak úplně dobrá zpráva.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Bezdrátová konektivita

Bezdrátově se s Qosmiem F750 připojíme pomocí standardní dvojice cest - jednou je Bluetooth 3.0, drouhou Wi-Fi Atheros standardů 802.11b/g/n. K dispozici jsou dva softwarové přepínače: dotykovým nad klávesnicí zapínáme, nebo vypínáme obě zařízení, zkratkou Fn+F8 přepínáme jednotlivě. Aktivní bezdrátové adaptéry signalizuje oranžová dioda na čelní hraně u okénka infraportu.

Napájení a výdrž 

O napájení se stará 6článková Li-Ion baterie s články Sanyo (hmotnost 311 g) o nominální kapacitě 48 Wh. Tu dobíjí rozměrný a těžký (681 g) 120W napájecí adaptér s pro Toshibu typickou dvojvidlicí. Nabít dokáže adaptér baterii zhruba za 2,5 hodiny. Notebook baterii dobíjel okamžitě při jakémkoliv poklesu pod 100 %, což je samozřejmě extrémně zbytečné, navíc se tím zbytečně opotřebovává baterie.

 

Testovaná konfigurace Qosmia F750 bohužel nedisponovala přepínáním grafických karet nVIDIA Optimus (zřejmě kvůli 3D displeji), a tak je stále aktivní dedikovaný čip. Nemyslím si ale, že by to byla škoda - F750 není notebook, který by chtěl soupeřit ve výdrži na baterii, a tak uvedu výsledky těchto testů jen pro formu. V našem standardním redakčním testu prohlížení internetu (aktivní Wi-Fi, 50% jas) udržela baterie notebook v chodu 2 hodiny a 19 minut při spotřebě pohybující se kolem 18-20 W. Přehrávat 720p MKV video dokázal notebook se stejným nastavením 2 hodiny a 5 minut při spotřebě zhruba 20 W.

 

Jedinou aplikací předinstalovanou v Qosmiu F750, která se podobá správci napájení, je správce "Eco" režimu. Ten dokáže pouze ukazovat aktuální spotřebu i v podobě grafu a aktivovat eko režim.

Dodávaný software, Zhodnocení

Dodávaný software

Předinstalovaným operačním systémem se celkem logicky stala 64bitová verze Microsoft Windows 7 Home Premium. Výrobce tradičně dodává skutečně velké množství předinstalovaného software (nástrojové lišty, odkazy na weby, zkušební verze bezpečnostního software a další), který zahrnuje také mnoho ovládacích programů Toshiba. Ty namísto toho, aby byly přehledně uspořádané do několika centálních aplikací dle jejich funkcí, jsou každá samostatně (ač coby jakýsi rozcestník částečně slouží aplikace Assist). K tomu všemu vám ještě neustálá hlášení o každé drobnosti, která se v softwaru od Toshiby odehraje, podává Bulletin Board.

Za užitečnou aplikaci však považuji TEMPRO, která se (jednoduše řečeno) stará o bezproblémový chod počítače sledováním jeho stavu a také aktualizací. Potěší HWSetup a Password Utility, které ve Windows suplují nastavení BIOSu, a tak do něj uživatel v podstatě nikdy nemusí vstupovat. Celkem příjemný je Wireless LAN Indicator, který dokáže na přihlašovací obrazovce zobrazovat stav bezdrátového připojení.

Zhodnocení

Qosmio F750 od Toshiby je bezesporu zajímavý notebook, který se snaží být tím pravým multimediálním společníkem, a tak nabízí nadstandardní obraz i zvuk, včetně více než rozumného výkonu. Vážnější výtku mám v podstatě jen vůči nepříjemně měkkým rohům základny a pazvukům, které vyluzují při méně šetrné manipulaci. Odpustit notebooku ale nemůžu masivně vypadající, za normálního chodu velmi kultivované, ale při maximálním zatížení slabší chlazení, které teploty komponent drží v rozumných mezích jen tak tak. Hlavním marketingovým tahákem F750 je výborný Full HD displej s 3D efektem bez nutnosti použít brýle. Technologie skutečně funguje a vypadá velmi zajímavě, ale spíše než hlavní důvod ke koupi ji vnímám jako zajímavý doplněk, je však otázkou, zda tento "doplněk" dostatečně opodstatňuje cenu zhruba o 50 % vyšší než u podobných notebooků bez 3D zobrazení‚Ķ

 

Jinak je Toshiba F750 povedený notebook, který díky slušnému výkonu čtyřjádrového procesoru a grafického akcelerátoru vyšší střední třídy zastane všechny jemu svěřené multimediální úlohy. Nabídne také výborné reproduktory Harman Kardon, rovněž výborný touchpad a překvapivě dobrou klávesnici. Pro milovníky extravagance přidává spoustu svítících prvků, které však působí opět k mému překvapení elegantně.

+ Velmi dobrý displej, pevné víko
+ Výborné reproduktory Harman Kardon
+ Slušný výkon
+ Povedený touchpad a klávesnice
+ Překvapivě elegantní svítící prvky

- Vrzání v základně
- 3D bez brýlí nefunguje dokonale
- Vyšší teploty šasi ve vysokém tatížení

Výsledky benchmarků a testů výdrže

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

 

Souhrnné testy výkonu PC
PCMark Vantage  
8 586, Memories: 4 849, TV and Movies: 5 447, Gaming: 8 781, Music: 9 445, Communications: 10 641, Productivity: 8 693, HDD: 6 906
Windows 7 Experience Index Procesor: 7,4, Paměť RAM: 7,6, Grafika: 5,9, Herní grafika: 5,4, Pevný disk: 5,9
Herní testy
 
3DMark 2001 SE 34 167
3DMark06 (body) 8 190; SM2.0 Score: 3 295, HDR/SM3.0 Score: 2 883, CPU Score: 4 989
3DMark Vantage (body) P4474; GPU Score: 3 497, CPU Score: 27 590
3DMark11 (body) P998; Graphics: 881; Physics: 6 021; Combined: 797)
Devil May Cry ~30,7 FPS (44,58; 31,50; 51,62; 35,09)
Far Cry 2 ~26,17 FPS (18,62 - 65,05)
Crysis (very high) ~15,71 FPS (9,56 - 17,24)
World in conflict ~16 FPS (9 - 28)
TrackMania Nations Forever ~29,7 FPS
Testy výkonu procesoru
SiSoft Sandra 2010 Aggregate Arithmetic Performance: 66,12 GOPS, Dhrystone: 79,34 GIPS, Whetstone: 55,1 GFLOPS, AES256-ECB ALU: 5,52 GB/s, Aggregate Memory Performance: 17,4 GB/s
Cinebench R11.5 OpenGL: 24,21 FPS, CPU Single/Multi Core: 1,11 / 4,12 pts.
x264 BenchMark HD v3.0
68,52 / 24,91 fps
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 0:54 min.
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 1:42 min.
WM9 Encoder (čas) 1:33 min.
Testy výkonu pevného disku
CrystalDiskMark 3 (čtení)
Seq: 105,4; 512k: 38,77; 4k: 0,453; 4kQD32: 0,446 MB/s
CrystalDiskMark 3 (zápis)
Seq: 103,5; 512k: 54,48; 4k: 0,972; 4kQD32: 0,981 MB/s
AS SSD - Copy benchmark ISO: 56,86 MB/s, 18,89 s; Program: 16,55 MB/s, 85,04 s; Game: 32,60 MB/s, 42,37 s
HD Tune 2.55 48,4 - 109,2 MB/s, ~87,0 MB/s, Přístupová doba: 3,8 ms
Testy výdrže
Výdrž (web) 2:19
Výdrž (video) 2:05


Popis metodiky testování

KL24

Byl pro vás článek přínosný?