Hlavní navigace

Toshiba Satellite L755: stará škola (test)

18. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled, kvalita zpracování

Každý výrobce má rodinu notebooků určenou čistě pro domácí použití, jejíž zástupci se běžně označují jako multimediální. Také Toshiba takovou řadou přirozeně oplývá, nazývá ji Satellite a najdeme v ní tři modelové linie. Mezi nejnižší C, která hostí základní notebooky dokonce s matným provedením a redukovanou výbavou, a nejvyšší a zároveň nejvýkonnější P najdeme "tu uprostřed", která nás dnes nejvíce zajímá - řadu L.

Ta zastřešuje klasické domácí multimediální notebooky v provedení, které je dnes již plošně na ústupu, ale určitě existují uživatelé, kteří právě takový notebook vyhledávají. Do množiny poznávacích znaků patří jednoznačně líbivý, lesklý vzhled v čele se zajímavými barevnými kombinacemi a povrchy, rozumný výkon a lákavá cena. Takový je i dnes testovaný Satellite L755, který získal základní dvoujádrový procesor Sandy Bridge, dedikovanou grafickou kartu nVIDIA střední třídy, dostatek paměti RAM a úložného prostoru, no a samozřejmě multimediální výbavu. Cena se drží těsně pod 16 000 Kč s DPH. Jaký nový Satellite je?

Vzhled

Rozměry notebooku (380 × 250 × 27,7 - 37,5 mm) plně odpovídají 15,6" úhlopříčce displeje, na notebooku tak nenajdeme žádné zbytečné plochy navíc; váha počítače se subjektivně zdála o něco nižší, ale vážení jasně ukazuje, že je to skutečně pouze pocit - ručička se zastavila těsně pod 2,5 kg.

Už první pohled na zavřený notebook jasně dokazuje, do jaké kategorie patří. Kromě rubu základny má celé šasi lesklou povrchovou úpravu se zajímavými vzory, ať už na povrchu plastů, nebo pod lakem; designu, který připomíná notebooky 2-3 roky zpátky, dominují zakulacené rohy. Nemá smysl zabývat se ulpíváním otisků prstů nebo jakoukoliv praktičností takového řešení, ale o to tu nejde. Testovali jsme barevnou variantu "Maroon Brown", a tak byl líc víka displeje i okolí klávesnice vyvedený v kaštanově hnědé barvě. Rámeček víka displeje je černý, nad klávesnicí najdeme ještě prostor s bodovou konturou, ve které se nachází dvojice reproduktorů s výrazným lemem v měděné barvě.

Diodových ukazatelů skrývá notebook dostatek. Najdeme je vlevo na přední hraně základny. V základním stavu svítí všechny bíle až na ukazatel bezdrátových sítí (ten má oranžovou barvu) - připojený napájecí adaptér, stav napájení (v režim spánku oranžově pulzuje), nabíjení baterie (nabíjení indikováno oranžovou, plné nabití bílou, nízký stav oranžovým pulzováním), aktivita pevného disku a aktivita čtečky paměťových karet.

Kvalita zpracování a konstrukce

U multimediálního notebooku na doma se příliš vysoké nároky na odolnost konstrukce nekladou. Ve zpracování nevidím nejmenší problém - lícování plastů je příkladné, nedochází k žádnému vrzání šasi ani při silných úchopech. Konstrukčně se nemá Toshiba za co stydět - základna poměrně dobře odolává tlaku a neprohýbá se vůbec ochotně, při běžném použití na problémy určitě nenarazíme, zvedání za rohy už ale mírné kroucení ukáže. Víko displeje má nadstandardní tuhost, při tlaku nezaznamenáme vady v obraze, nicméně při silnějším krutu se ozývá lupání uvolňujícího se plastu.

Toshiba Satellite L755
Cena 16 000 vč. DPH (CZC.cz)
Zapůjčil Toshiba ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i3-2310M
Frekvence 2,1 GHz
Max. frekvence (turbo) -
Operační paměť 4 GB (1×4 GB DDR3 1 333 MHz)
Pevný disk (velikost) 500 GB
Pevný disk (rychlost) 5 400 otáček/min.
Pevný disk (typ připojení) SATA
Velikost displeje 15,6
Rozlišení displeje 1 366 × 768
Grafická karta nVIDIA GeForce GT 525M
Grafická paměť 1 GB (GDDR3 128bit)
Optická mechanika DVD+/-RW (HL-DT-ST GT30N)
Wi-Fi b/g/n
Bluetooth 2.I
Mobilní komunikace -
Konektory, sloty
Výstupy na monitory VGA, HDMI
Porty (s výjimkou USB) 2× audio, ethernet
Počet portů USB 2.0 2
Počet portů USB 3.0 1
Čtečka paměťových karet ano (multifunkční)
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 380 × 250 × 27,7 - 37,5 mm
Hmotnost 2,47 kg
Kapacita baterie (Wh) 48 Wh
Výkon napájecího adaptéru 75 W
Software
Operační systém Microsoft Windows 7 Home Premium x64
Další aplikace Microsoft Office Starter 2010, Microsoft Windows Live Essentials 2011, McAfee Internet Security (trial), Nero Express 10, Skype, TOSHIBA Assist, TOSHIBA Bulletin Board, TOSHIBA ConfigFree, TOSHIBA eco Utility, TOSHIBA Face Recognition, TOSHIBA Hardware Setup, TOSHIBA PC Health Monitor, TOSHIBA ReelTime, TOSHIBA Service Station, TOSHIBA TEMPRO

Klávesnice, touchpad, porty

Klávesnice

Pokud bych měl vybrat jen jednu věc, která mi na L755 skutečně vadila, byla by to bez rozmyslu klávesnice. Špatnou klávesnici nejsem schopný odpustit žádnému notebooku, proto to nemůžu udělat ani zde. V Toshibě Satellite L755 najdeme šestiřadou klávesnici v klasickém provedení. Jednotlivé klávesy jsou přísně rovné, s pololesklým povrchem, bez náznaku ergonomického klenutí, pouze s minimálními rozestupy, které jsou navíc především horizontální.

 

Hmatové rozlišení je tak skutečně špatné a v prvních dnech jsem při psaní prožíval muka. Klávesnice navíc v podstatě celá rezonuje a vydává při psaní onen známý "zvonivý" zvuk, celá pravá polovina se ochotně mírně prohýbá i při psaní. Největším problémem pro mě však byl fakt, že ne vždy se klávesa skutečně stiskne (např. při rychlém opakovaném zadávání jedné klávesy), to je k vzteku hlavně u hesel, která jsem pravidelně zadával minimálně na druhý, obvykle třetí pokus.

Přeci jenom má klávesnice svá pozitiva - numerický blok plné velikosti a klasického rozložení, oddělené bloky kláves F1-F12, vyhrazené klávesy pro pohyb v textu (Home, End, Page Up a Down) a předsazené kurzorové šipky rozumné velikosti. Dodám ještě, že klávesa Fn (s šedým potiskem, který se jen těžko rozlišuje od bílé) je klasicky vedle Controlu a ovládá vedlejší funkce především v horní řadě kláves, některé také ve druhé. Konkrétně se jedná o vypnutí zvuku, zámek notebooku, napájecí režimy, spánek, hibernace, přepínání zobrazovacích zařízení, jas, bezdrátové adaptéry, dublované vypínání touchpadu, zoom a hlasitost (bez signalizace, což je nepohodlné).

Nad klávesnicí najdeme pouze jedno tlačítko, a to vypínací. Indikační diody jsou zelené, Caps Lock je signalizován v samotném tlačítku, Num Lock nad numerickým blokem.

Touchpad

Touchpad dodal Synaptics, což předurčuje jeho kvality, takže nás ve smyslu citlivosti a přesnosti rozhodně nezklame. Dotyková ploška podporuje standardně multidotyková gesta, většina z nich je však ve výchozím nastavení vypnutá. Touchpad není zapuštěný, neoplývá žádným lemem, je tedy součástí opěrek zápěstí a rozlišíme jej pouze pomocí hrubého povrchu, po kterém se poměrně dobře pohybuje prst.

Tlačítka jsou vyhrazená, rozměrná, s lesklým měděným provedením a celá zakulacená. Stisk je tuhý a mělký, nerezonují, ale tichá nejsou. Jejich používání není úplně pohodlné, pro stisk je nutné vyvinout nadstandardní sílu. Dodám ještě, že nad touchpadem najdeme vyhrazené tlačítko pro jeho deaktivaci (případně Fn+F9), diodovou signalizaci tato akce však nemá.

Porty

Konektorová výbava pokrývá základ multimediálního stroje. Na levé straně najdeme kromě zámku Kensington a výpusti chlazení také gigabitový ethernet (Atheros), analogový VGA výstup bez aretace (1 680 × 1 050 bodů bez vad v obraze), rychlý USB 3.0 (Renesas), který je možné stále napájet, dokonce i při vypnutém notebooku pro nabíjení mobilních telefonů, MP3 přehrávačů a podobně (detailní nastavení poskytuje aplikace "Nástroj spánku", kde je možné zvolit i prahy baterie, kdy bude napájení aktivní), digitální výstup HDMI (Full HD i se zvukem samozřejmě bez problému) a dvojice audio konektorů.

Na pravobok se kromě optické mechaniky a napájecího konektoru vešla pouze dvojice USB 2.0, modem osazený nebyl. Zbývá tak čelní hrana, kde se skrývá (doslova) jen a pouze multifunkční čtečka paměťových karet (SD i MS), která se dnes z notebooků pomalu vytrácí.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Displej

Své místo si v testované L755 našel 15,6" lesklý displej Samsung (156AT05-T02) s LED podsvícením a TN maticí o rozlišení "HD Ready" (1 366 × 768 bodů). Jedná se tak o naprostou klasiku s mírně živějšími barvami díky lesklému povrchu. V této části zmíním, že měl notebook na můj vkus velmi často problém s pádem ovládání podsvícení, které se dá řešit restartem Windows.

Víko displeje drží dvojice pantů, které se otevírají za základnu, čímž je maximální úhel vyklopení omezený na 140¬∞. Panty mají tužší, avšak plynulý chod, víko je možné také díky vykrojení po celém obvodu základny pohodlně otevřít jednou rukou. Po otevření se notebook automaticky zapne i z hibernace (toto je možné ještě rozšířit i na stav úplného vypnutí).

 

Nad displejem najdeme čočku VGA (640 × 480 bodů) webové kamery s velmi dobrou odezvou i za zhoršených světelných podmínek, leč s podprůměrnou kvalitou obrazu. Aktivita je signalizovaná modrou diodou.

 

webcam

Zvukové možnosti

Pro vestavěná a analogová zvuková zařízení zprostředkovává zvuk HD kodek Conexant integrovaný v čipové sadě. Digitální vícekanálový zvuk distribuovaný prostřednictvím HDMI má už ale ve své režii nVIDIA.

Toshiba Satellite L755 disponuje stereofonními reproduktory umístěnými nad klávesnicí. I přes masivní lemování a vkusné mřížky je jejich kvalita pouze průměrná, díky pouze standardní hlasitosti ale nerezonují. Vedle webové kamery najdeme ještě štěrbinu, za kterou se skrývá monofonní mikrofon s použitelnou kvalitou záznamu.

Datové úložiště

Toshiba vybavila testovanou konfiguraci L755 500GB pevným diskem z vlastní produkce, v dnešní době trochu překvapí použití pomalejšího 5 400otáčkového disku s 8 MB vyrovnávací paměti. Výkon řešení odpovídá parametrům, disk se příliš nezahřívá ani nerezonuje, jen je maličko hlučnější při práci.

CrystalDiskMark

Z výroby je úložiště rozdělené na dva uživatelsky přístupné oddíly - 232GB C: s operačním systémem a stejně velké D: pro uživatelská data a tovární zálohu. Třetí oddíl (399 MB) je skrytý a obsahuje diagnostické nástroje a nástroje pro obnovení systému.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • MSI GT680: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 460M, 1500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Toshiba Tecra R850: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Aspire Ethos 8951G: 18,4", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GT 555M, HDD 750 GB, 5 400 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad X1: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2520M, 8 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 128 GB SSD
  • Lenovo ThinkPad Edge E520: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • MSI GE620: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i7-2630QM, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GT 540M + Intel HD Graphics 3000, HDD 750 GB, 7200 ot. /min.
  • Dell Vostro 3350: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6490M + Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • HP ProBook 4330s: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Fujitsu Lifebook NH570: 18,4", 1680 × 945, Intel Core i7-620M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT330M, HDD 500 GB, 5400 ot. /min.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Výkon

Konfigurace L755, kterou jsme měli k dispozici, byla založená na moderní architektuře Intel Huron River v čele s "multimediální" čipovou sadou HM65, základním procesorem Sandy Brigde Core i3-2310M, jehož dvě jádra tikají na frekvenci 2,1 GHz, podporuje Hyper Threading, oproti vyšším modelům i5 a i7 však neoplývá Turbo Boostem. Standard 4 GB (DDR3 1 333 MHz) RAM byl zachován i zde.

3DMark

O zpracování obrazu se stará dedikovaná grafická karta nVIDIA GeForce GT 525M s 1 GB vlastní videopaměti GDDR3 na 128bitové sběrnici. Výkon tohoto čipu není ani přes snížené takty (pravděpodobně kvůli spotřebě) vůbec špatný, ač by se to z označení nemuselo zdát, disponuje 96 výpočetními jednotkami, čímž se dostává mezi mainstream. Nové hry si v nativním rozlišení zahrajeme na střední až vysoké detaily, starší záležitosti poběží na nejvyšší nastavení i s vyhlazováním. V OpenGL je však výkon tradičně nižší. Možnosti přepnout na integrovanou grafickou kartu bohužel Toshiba nevyužila.

Cinebench

Obecně se dá tvrdit, že je konfigurace vyvážená, notebook se určitě nezadýchá během kancelářské práce, akcelerace HD videa rovněž nechybí, výkonu je ale dostatek také pro náročnější aktivity, hry nevyjímaje. I přes pomalejší pevný disk byl notebook překvapivě živý.

Provozní hluk a chlazení

O chlazení notebooku se stará ventilátor na levé straně, který nasává čerstvý vzduch několika perforacemi na rubu základny. Jeho akustický projev je velice kultivovaný, ačkoliv běží neustále. Při mírné zátěží (kancelářské práci) je jeho "hluk" jen lehce nad úrovní pevného disku, ani ve vyšší zátěži není nepříjemný, je slyšet pouze silné šumění.

Díky neustálé ventilaci se drží teploty komponent při pracovním zatížení na velmi příjemných hodnotách - čipy běžně pod 40¬∞C, pevný disk dokonce jen mírně přesáhne 30¬∞C. To samé můžeme tvrdit o povrchových teplotách šasi, kdy líc nepřesáhne 32¬∞C a maximum na rubu (uprostřed) je 33¬∞C. Vyfukovaný vzduch ventilátorem se nevyšplhá ani k 40¬∞C. Při maximálním vytížení samozřejmě teploty vzrostou - po 40 minutách kombinace FurMarku a Prime95 čipy překonaly hranici 80¬∞C, pevný disk byl stále příjemně chladný. Lícní strana šasi nalevo přesáhla tělesnou teplotu, přesto nedosáhla na 40¬∞C, což je stále ještě v normě, ač levá opěrka mohla být chladnější. Nejvyšší teplota rubu základny byla v takovém případě 42¬∞C pod chladicím systémem,

 

Celkově je tedy možné tvrdit, že chlazení se Toshibě povedlo - notebook není v žádném případě nepříjemně hlučný, dal by se dokonce zařadit mezi tišší stroje, zároveň jsou teploty šasi za všech okolností bezproblémové.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • MSI GT680: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 460M, 1500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Toshiba Tecra R850: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Aspire Ethos 8951G: 18,4", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GT 555M, HDD 750 GB, 5 400 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad X1: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2520M, 8 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 128 GB SSD
  • Lenovo ThinkPad Edge E520: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • MSI GE620: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i7-2630QM, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GT 540M + Intel HD Graphics 3000, HDD 750 GB, 7200 ot. /min.
  • Dell Vostro 3350: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6490M + Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • HP ProBook 4330s: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Fujitsu Lifebook NH570: 18,4", 1680 × 945, Intel Core i7-620M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT330M, HDD 500 GB, 5400 ot. /min.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Bezdrátová konektivita

Toshiba nevybočuje z dlouhodobě zažitého trendu, a tak nabízí standardní dvojici bezdrátových adaptérů. Jedná se samozřejmě o Wi-Fi (Atheros) standardů 802.11b/g/n a Bluetooth 2.1 s EDR, obě najdeme mimochodem na jediné kartě.

 

Vyhrazený hardwarový přepínač pro bezdrátové adaptéry k dispozici není, ovládá je však, jak jsem zmínil, klávesová zkratka Fn+F8. V notebooku najdeme předinstalovanou poměrně rozsáhlou ovládací utilitu jak pro Bluetooth (Toshiba Bluetooth Stack), tak pro správu všech připojení (tzv. ConfigFree), která umí přepínat profily, nicméně pouze v tom smyslu, která zařízení budou aktivní, umožňuje také každému profilu nastavit proxy a domovskou stránku, součástí je i diagnostika připojení.

Napájení a výdrž

Po zakoupení najdete v balení s notebookem 6článkovou 48Wh Li-Ion baterii (články Sanyo, 305 g), o jejíž nabíjení se stará 75W napájecí adaptér celkem kompaktních rozměrů (váha 409 g i s kabeláží), který se při nabíjení standardně zahřívá (maxima kolem 53¬∞C). Za chodu notebooku doplní baterii do 90 % zhruba za hodinu, do 100 % mu to trvá ještě o tři čtvrtě hodiny déle, účinnost je přes 90 %.

Výdrž - idle

Výdrž na baterii je samozřejmě silně ovlivněná faktem, že se Toshiba rozhodla nevyužít možnost přepínat grafické karty, a tak je vždy aktivní čip nVIDIA. PowerMizer sice funguje, přesto se však nemůže dostat na úroveň integrovaného řešení, navíc spotřeba při jakékoliv aktivitě výrazně stoupne. Podívejme se už ale na konkrétní naměřené hodnoty.

Ve standardním testu při "volnoběhu" (idle), kdy notebook stojí se zapnutou Wi-Fi a polovičním podsvícením, udržela baterie na jedno nabití přístroj při životě 3,5 hodiny, obvyklá spotřeba byla těsně pod 11 W (občas vyskočila k 15 W). Naše kancelářské/webové nasazení ustála baterie dvě a čtvrt hodiny se spotřebou 18 W při přehrávání flashového videa, běžnou spotřebou mezi 15 a 16 Watty. Maximální vytížení při provozu na baterii spotřebovává až 65 W. Z elektrické sítě odebere notebook při volnoběhu zhruba 15 W, při běžném provozu nejvýš 30 W; plné vytížení FurMarkem a Prime95 ve špičkách žádá 75 W.

Výdrž - web

Toshiba do svých notebooků předinstalovává velice jednoduchého správce napájení eco UTILITY, který umí pracovat pouze ve dvou režimech - klasický, tedy dle nastavení uživatele přes správce napájení Windows 7, nebo "eko" mód v režii Toshiby (samozřejmě se jedná o nastavení se sníženými takty procesoru, grafické karty, jas ve spodní třetině škály). Samotný správce pak ještě umí ukázat spotebu notebooku, její graf a také statistiky používání eko režimu.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • MSI GT680: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 460M, 1500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Toshiba Tecra R850: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Aspire Ethos 8951G: 18,4", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GT 555M, HDD 750 GB, 5 400 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad X1: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2520M, 8 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 128 GB SSD
  • Lenovo ThinkPad Edge E520: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • MSI GE620: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i7-2630QM, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GT 540M + Intel HD Graphics 3000, HDD 750 GB, 7200 ot. /min.
  • Dell Vostro 3350: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6490M + Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • HP ProBook 4330s: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Fujitsu Lifebook NH570: 18,4", 1680 × 945, Intel Core i7-620M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT330M, HDD 500 GB, 5400 ot. /min.

Linux, Dodávaný software, Zabezpečení a záruka, Zhodnocení

Linux

Z Live CD jsme spustili linuxovou distribuci Ubuntu 11.04, která si nerozuměla s grafickou kartou (systém ani nenabídl instalaci ovladače), a tak nefungovaly efekty a ovládání jasu displeje. Ostatní funkce byly bez problému, a to jak klávesové zkratky či touchpad, tak bezdrátové adaptéry.

Dodávaný software

Kromě předinstalovaného operačního systému Windows 7 Home Premium v 64bitové verzi najdeme v notebooku spoustu dodatečného software. Kromě odkazů na Amazon a eBay, nástrojových lišt do Internet Exploreru, aplikačního balíku Windows Live Essentials 2011, Office Starter 2010 a zkušební verze McAfee Internet Security to je dále sada Nero Express 10 a pak už "pouze" velké množství aplikací a utilit od Toshiby, kterým naštěstí dělá rozcestník Toshiba Assist. Na nich mi vadí, že jsou naprosto zbytečně roztříštěné do mnoha malých aplikací, které spolu sice spolupracují převážně přes jakési notifikační centrum Bulletin Board, ale právě oním dělením na další a další dílky uživatele poměrně úspěšně matou a poté ještě přehlcují notifikacemi.

 

Jedinou vyloženě smysluplnou aplikací tak pro mě zůstává Hardware Setup, který pod Windows supluje nastavení BIOSu (pro běžné uživatele může být obrovským přínosem, protože nemusí navštěvovat BIOS), dále má určitě smysl TEMPRO hlídající aktualizace ovladačů a software. Toshiba dodala také aplikaci na monitorování výkonu a spotřeby počítače PC Health Monitor a nástrojovou lištu ReelTime, která v jakési dokovací liště ukazuje poslední dokumenty, multimédia a aplikace.

Zabezpečení a záruka

Zabezpečení je na standardní nejnižší úrovni prostřednictvím hesel v BIOSu. Do Windows je možné přihlašovat se vlastním obličejem díky webové kameře a aplikaci Face Recognition, nicméně tradičně pomalé přihlašování Toshiba dovedla k dokonalosti nutností hlavou ještě otáčet dle pokynů na obrazovce (nemusím asi dodávat, jak působí, když si sednete k notebooku a kroutíte na něj hlavou).

Záruka je po zakoupení ze strany Toshiby standardně dvouletá, jedná se o záruku mezinárodní s nutností notebook donést do servisu (carry-in). Po online registraci, díky které servisní střediska identifikují majitele, což může přijít vhod při odcizení stroje, nabízí výrobce volitelné rozšíření o další rok.

Zhodnocení

Toshiba Satellite L755 představuje čistokrevný multimediální notebook v podobě, která byla pro tyto stroje typická několik let zpátky. Na první pohled zaujme kompletně lesklým provedením v kaštanově hnědé barvě se zajímavým vzorem, logicky se tak musíme smířit s všudypřítomnými otisky prstů. Kvalita konstrukce je mírně nadstandardní, adekvátní kategorii a domácímu použití; těšilo mě ale, že notebook nevydával žádné nepříjemné projevy při manipulaci.

Testovaná L755 se může pochlubit vyváženou konfigurací s dvoujádrovým procesorem Intel Core i3 druhé generace a dedikovanou grafickou kartou střední třídy nVIDIA GeForce GT 525M, na které si potenciální uživatel zahraje i nové počítačové hry v rozumných detailech. Jistě potěší povedené chlazení držící teploty komponent i šasi na rozumných hodnotách, jehož hlučnost se drží na velmi dobré úrovni, notebook se tak řadí mezi ty tišší s kultivovaným projevem.

Ale upřímně řečeno na mě notebook spíše než pozitivy zapůsobil svými negativy. Nejvýraznějším z nich je klávesnice, která se skutečně nepovedla, a tak nemůžu notebook doporučit nikomu, kdo by snad zatoužil na něm také náročněji psát. Určitým zklamáním je, že Toshiba nepoužila technologii pro přepínání grafických karet nVIDIA Optimus. Výdrž na baterii je tak hluboce pod průměrem, což vytýkám i přesto, že notebook není určený k intenzivní mobilitě.

Celkově Toshiba nepřišla se svým Satellite L755 s ničím novým, naopak notebook v mnoha ohledech působí jako ze staré školy. Skutečně jsem si při jeho používání zavzpomínal na časy (z pohledu vývoje notebooků) dávno minulé a nebýt moderního hardware, téměř nic by přístroj se současností nespojovalo.

Plus a mínus  
+ Povedené, tiché chlazení
+ Vyvážený výkon
+ Zajimavý, líbivý vzhled
- Nepovedená klávesnice
- Podprůměrná výdrž na baterii
- Zastaralý design

Poznámky pod čarou

Baterii dodanou s notebookem nebylo možné ani po několika cyklech nabít nad 45 Wh. Nevím, zda se jednalo o chybu ukazatele, nebo baterie. Teoreticky si tak můžete k výsledkům testů výdrže přičíst zhruba 10 %.

Děkuji společnosti VOR, s.r.o. za zapůjčení ateliéru a fotografické techniky, jmenovitě panu Pavlu Skálovi.

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Výsledky benchmarků a testů výdrže

Výsledky testů  
3DMark2001SE (body) 27 016
3DMark06 (body) 5 914, SM2.0: 2 498, SM3.0: 2 181, CPU: 2 527
3DMark Vantage P3 230, GPU: 2 565, CPU: 14 520
3DMark 11 P730; Graphics: 653; Physics: 2 707; Combined: 608
PC Mark Vantage 5 738, Memories: 3 768, TV and Movies: 3 880, Gaming: 4 835, Music: 5 569, Communications: 3 807, Productivity: 4 785, HDD: 3 534
HD Tune 2.55 (MB/s; ms) 28,2 - 74,6 MB/s, ~57,6 MB/s, Přístupová doba: 17,1 ms
AS SSD Copy-Benchmark ISO: 35,53 MB/s, 30,23 s, Program: 25,63 MB/s, 54,89 s, Game: 31,20 MB/s, 44,26 s
SiSoft Sandra 2011 Aggregate Arithmetic Performance: 28,8 GOPS, Dhrystone: 33.14 GIPS, Whetstone: 25 GFLOPS, AES256-ECB ALU: 270 MB/s, Aggregate Memory Performance: 9 GB/s
Crystal Disk Mark 3 (MB/s) Seq: 56,64 / 50,58, 512K: 17,44 / 26,20, 4K: 0,254 / 0,719, 4K QD32: 0,674 / 0,909
Devil May Cry 4 33,24 / 23,27 / 34,22 / 26,68 FPS (D)
Cinebench R11.5 OpenGL: 18,10 FPS, CPU Single/Multi Core: 0,84 / 2,03 pts.
x264 BenchMark HD v3.0 (1 pass/2 pass) 43,03 / 11,18 FPS
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 1:23 min.
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 2:27 min.
WM9 Encoder (čas) 3:12 min.
Windows 7 Experience Index Procesor: 6,4, Paměť RAM: 7,1, Grafika: 5,7, Herní grafika: 6,5, Pevný disk: 5,7
Výdrž web (čas) 2:14 (~15 - 18 W)
Výdrž idle (čas) 3:28 (~14 W)
Herní testy  
TM Nations Forever 21,4
FarCry 2 17,16 FPS (13,16 - 31,13)
World in Conflict demo 13 FPS (6 - 22)
Crysis demo GPU: 11,62 FPS (7,68 - 12,64)

CPU - Z 1

CPU - Z 2

CPU - Z 3

CPU - Z 4

CPU - Z 5

CPU - Z 6

CrystalDiskInfo

DXVA

GPU - Z

KL24

HWinfo

Speccy

Byl pro vás článek přínosný?