Hlavní navigace

Toshiba Satellite T130-10G: Úsporná třináctka

29. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když loni na jaře uvedl Acer své nové notebooky řady Timeline, nikdo netušil, jak úspěšné tyto modely budou. O pár měsíců později se s CULV notebooky doslova roztrhl pytel, ať už to zní jakkoliv klišovitě. Tyto levné modely s relativně výkonným hardwarem, alespoň ve srovnání s atomovými netbooky, začaly postupně vyrábět důležité značky - a to prakticky dle šablony. Stejný hardware, stejné porty a konektory, rozdíly jsou v podstatě jen v úhlopříčkách a velikosti disku. Pro jednotlivé modely se tedy můžete rozhodovat de facto jen podle vzhledu a ergonomie.

Úvod, vzhled, kvalita zpracování a použité materiály, displej

 

 

Plusy a mínusy

+ Dlouhá výdrž a relativně výkonný vnitřek
+ Rozlišení displeje odpovídající úhlopříčce

- Vrzající lem displeje
- Lesklá klávesnice, touchpad

Černá s reliéfem

Na notebooku Toshiba Satellite T130-10G  tak nenajdete naprosto nic zvláštního, vše už jsme někdy viděli u jiných značek a modelů. Notebook je nabízen v černém a červeném provedení, povrch je podle současných zvyklostí lesklý. Nejde však o piano black, v černé je přimíchán světle šedý reliéf, který nudnou černou přece jen trochu osvěžuje - najdete jej i na ploše okolo klávesnice a na touchpadu. Zatímco ale klávesnice je lesklá, touchpad je - naštěstí - matný, takže po něm prst snadno klouže, i když je zpocený.

 

 

Kromě černé má Satellite vyvedeny i drobné detaily v lesklém stříbře - jde o tlačítka touchpadu, úzký lem okolo okraje a plocha pod touchpadem, kde jsou všechny stavové diody. Spodní strana notebooku je pak standardní matný černý plast, na kterém není nic zvláštního. Po odstranění jednoho z krytů se dostanete k pevnému disku nebo pamětem - výměna ani jednoho ale není nutná, disk má 500 GB a paměť 4 GB; obojí je více než dostatečné. Baterie z jinak tenkého notebooku o nějaký centimetr vyčuhuje, ale baterie naštěstí nevytváří na spodní straně "bobek".

 

Kvalita zpracování je na dobré úrovni, jediné, za co nemohu výrobce pochválit, je povrzávání horního lemu displeje při otevírání. Samotné tělo je ale pevné a nevadí mu ani přenášení jednou rukou.

Obyčejný displej

Stejně jako většina notebooků této kategorie také Satellite má rozlišení displeje 1 366 × 768 bodů - tedy HD ready. Na 13,3" displej je toto rozlišení optimální, pro větší notebooky (od 15" nahoru) je pak už nedostatečné a naopak na menších přístrojích už můžete toto rozlišení působit problémy lidem se slabším zrakem. Bohužel výrobci notebooků se ve snaze ušetřit náklady s jiným rozlišením ani neobtěžují; i 16" modely se dnes prodávají se stejným rozlišením, jako mají podstatně menší modely.

 

 

Displej je lesklý, stejně jako celý notebook. Podobně jako jiné modely této kategorie má poněkud potíže s podáním světlých odstínů, které se jednoduše zobrazují jako bílá. Displej tak není vhodný pro úpravu fotografií, které na displeji vypadají poněkud přepáleně. Také weby nebo texty s šedým písmem se hůře čtou, protože chybí kontrast. Podání barev je naopak velmi dobré, ani na pozorovací úhly si nelze moc stěžovat - vše je zkrátka "v normě".

Klávesnice, touchpad, konektivita

Lesklá, ale dobrá

Ke klávesnici jsem zpočátku přistupoval velmi nedůvěřivě - má sice klasické provedení chicklet, tlačítka jsou dost velká a mezery mezi nimi dostatečné, nicméně jejich povrch je lesklý. Prsty tak po klávesách poněkud kloužou a až nastanou letní horka, budou se naopak lepit. Klávesnice se navíc dost prohýbá a je relativně hlučná. Nicméně po několika dnech jsem si na to vše zvyknul a na klávesnici se mi psalo velmi dobře. Zdvih je sice minimální, ale to už je vlastnost tohoto typu klávesnic. Kurzorové klávesy jsou sice menší, stejně jako PgUp/Down, nicméně okolo je dost místa na to, abyste se "neuklepli". Samostatný PgUp/Down rozhodně chválím, stejně jako velký Enter a Backspace.

 

 

Touchpad má stejně jako displej rozlišení 16:9 a je dostatečně velký, tlačítka touchpadu však trpí klasickým neduhem levných notebooků. Nejsou samostatná, jde v podstatě o "houpačku", která je uchycena uprostřed, kde ji nelze stisknout. Tlačítko je tak možné stisknout jen na krajích, což působí při ovládání určité nepohodlí - máte-li například prst na touchpadu zcela vpravo, nemůžete stisknout levé tlačítko "myši" a naopak. Ukazatel myši se navíc při pohybu trochu škube, jeho pohyb není plynulý, takže je někdy problém se trefit na správné místo. Celkově považuji touchpad za jednu z největších slabin notebooku.

Porty a konektory

Jak jsem psal už v úvodu, CULV notebooky už nemají čím překvapit, a to se týká nabídky portů a konektorů. Pro připojení displeje tu najdeme HDMI a VGA, tři porty USB - jeden vlevo, zbytek vpravo, jeden ethernet, čtečku karet a výstup na sluchátka a mikrofon. Slot na karty PC Express se nekoná, stejně jako cokoliv dalšího; na druhou stranu běžný uživatel by to stejně nevyužil. Zmínit ale musím jednu drobnost, kterou notebooky Toshiba už mají delší dobu: napájený USB port (ten levý). Tuto vlastnost oceníte v případě, že je notebook uspaný nebo vypnutý a vy potřebujete něco dobít - telefon, PDA a podobně. Tuto možnost, která i ve vypnutém stavu trochu užírá baterku, ale můžete v nastavení vypnout.

 

Notebook má klasická CULV střeva, nenajdete tu nic speciálního - obyčejný Intel Pentium SU4100 s frekvencí 1,3 GHz, který je osazován do většiny podobných mašin. Procesor je doplněn letitou integrovanou grafikou GMA 4500M z platformy Intel Express 4, která tak akorát stačí na rozhraní Aero a velmi staré a nenáročné hry. Standardem CULV notebooků jsou pak 4 GB paměti, vše je doplněno 500GB diskem, který je z výroby rozdělen na dvě stejné části. Disk je poněkud pomalejší než současný průměr, na Windows 7 to ale bohatě stačí. Disku se v případě pohybu notebooku zaparkují hlavičky, aby nedošlo k poškození. Toto je jedna z mála vlastností, které nejsou u CULV notebooků obvyklé.

Zahřívání a spotřeba, zajímavost

Netopí, nežere

Díky úsporným střevům se notebook nijak zvlášť nezahřívá, takže ani větráček nemá tolik práce jako u modelů s běžnými vnitřnostmi. Při normální práci se zapíná jen zřídka a hned, jak ochladí vnitřek, zase se vypíná. Je sice trošku hlučnější, což vám bude vadit v tiché místnosti, ale v kanceláři si běhu větráku ani nevšimnete. Lepším řešením by sice bylo nechat větráček běžet na minimální otáčky neustále, aby nemusel v zátěži běžet naplno (tak to dělá třeba Acer), ale ani Toshibou použité řešení ničemu nevadí. Výdech horkého vzduchu je na levé straně, s čímž musíte počítat, máte-li notebook v klíně. Zatímco pravé stehno bude studené, levé se vám za chvíli solidně zahřeje.

 

Notebook je vybaven velkou šestičlánkovou baterií s kapacitou 68 Wh, což znamená výdrž více než osm hodin v režimu "idle" - tedy při kancelářské práci, kdy nemáte puštěný internet, ani nepřehráváte filmy. Ale ani při maximální zátěži, kdy neustále běží internet s náročnými flashovými animacemi, kdy máte otevřenu řadu programů apod., notebook vydrží minimálně čtyři a půl hodiny. Spotřeba se dle vytížení a jasu displeje pohybuje od 6 W do nějakých 12 W, běžně je to kolem 7-9 W.  Dobíjení pak trvá necelé čtyři hodiny, což se při takové kapacitě baterie a nepříliš výkonném zdroji dalo očekávat.

On si vás najde

Zajímavou výbavou notebooku je přihlašování pomocí rozpoznávání obličeje. Když projdete poměrně náročným procesem registrace, kdy musíte různě hýbat hlavou, přiřadí se váš obličej k účtu a při zapnutí už nemusíte zadávat heslo. Na jednu stranu si nemusíte pamatovat heslo, na druhé straně login rozhodně není rychlejší. Musíte mít solidní světlené podmínky a nastavit obličej dostatečně blízkou ke kameře, což někdy vypadá poněkud vtipně. Z dalšího softwaru jmenujme zkušební verzi MS Office, MS Works nebo McAffee Security. To vše běží na 64bitových Windows 7 Home Premium.

Testovaný Toshiba Satellite patří k běžnému průměru této kategorie. V ničem nevyniká, ničím nepřekvapí, ale ani nezklame. Pokud se rozhodnete pro jeho koupi mezi jinými CULV modely s takto velkým displejem, neuděláte chybu - v podstatě záleží jen na tom, jestli se vám líbí design.

Kompletní fotogalerie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

 

 

 

Toshiba Satellite 130-10G 13,3"

Cena

13 000 Kč s DPH

Zapůjčil

Toshiba ČR, www.toshiba.cz

 

MMF24

Specifikace

Procesor

Intel Pentium Dual Core SU4100, 1,3 GHz, 800 MHz

Operační paměť (vestavěná)

4 GB (DDRIII 800 MHz)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

4 GB

Pevný disk (velikost)

320 GB

Pevný disk (rychlost)

5 400 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

-

Optická mechanika (rychlost)

-

Velikost displeje (palců)

13,3

Rozlišení displeje

1366 × 768

Grafická karta

Intel GMA 4500MHD

Grafická paměť

sdílená, až 1,76 GB z operační paměti

Wi-Fi

b/g/n

Bluetooth

Ano

Mobilní komunikace

-

Operační systém

Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit

Porty (s výjimkou USB)

D-Sub, HDMI, ethernet, audio

Počet USB portů

3 × USB 2.0

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet 5 v 1

Rozměry

323 × 223 × 22,2 - 34,2 mm

Hmotnost

1,76 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

4 652

3DMark03 (body)

1 896

3DMark05 (body)

1 274

3DMark06 (body)

716

PCMark Vantage x64 (body)

-

HDTune (MB/s; ms)

49,7; 18,6

CrystalDiskMark 2.2  (MB/s)

Sq.Read: 62,62; Sq.Write: 61,88

Windows Experience Index

CPU: 4, RAM 4,8, Aero: 3,6, Grafika: 3,3, Disk: 5,3

Výdrž web* (čas)

4,35 hod.

Výdrž kancelář** (čas)

8,40 hod.

Výdrž multimédia*** (čas)

5,13 hod.

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní