Hlavní navigace

Toshiba Satellite U920t-104: japonský Slider s touchpadem (recenze)

11. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, konstrukce, displej

Toshiba Slider s plným názvem Toshiba Satellite U920t-104 u nás nemá příliš konkurenci a jediným podobným strojem je vlastně Sony Vaio Duo, které je ovšem podstatně dražší. Na obzoru je však prodej MSI Slider S20. Satellite U920t-104 (dále jen Slider) má 12,5" displej na kolejničkách a místo otevření se vlastně vysouvá. Mechanismus Slideru drží pevně prakticky v jakékoliv pozici. Tento typ konstrukce se nám líbí.


 

Mezi přednosti patří malé rozměry, tenké tělo a povedené ovládání – Toshiba Slider se zkrátka příjemně používá. Displej není nikdy zavřený: buď pracujete v režimu tablet, nebo v režimu notebook, nicméně omezení nastane, když byste chtěli mít displej otevřený přesně kolmo. Vždy bude totiž trochu nahnutý dozadu. To by mohlo vadit snad jen u sledování filmů při umístění Slideru na vyvýšené pozici.

parametry
cena 22 990 Kč
zapůjčil Toshiba
operační systém Windows 8
příslušenství nabíječka
rozměry a hmotnost 326,5 x 213 x 20 mm  / 1,52 kg
hardwarová výbava 
displej 12,5", 1366 × 768 px, IPS, dotykový, lesklý, Gorilla Glass
procesor Intel Core i5-3317U / 1,7 GHz, 2(4) jádra
operační paměť 4 GB DDR3
pevný disk 128 GB SSD
grafický čip Intel HD 4000
baterie 3400 mAh (tříčlánková)
rozhraní 
klávesnice podsvícená, bez numerického bloku
USB 2× USB 3.0
čtečka karet SD
výstupy na monitor HDMI
sítě Wi-Fi 802.11n (2,4 GHz), Bluetooth 4.0
další přední kamera 1 Mpx, zadní kamera 3 Mpx

Displej má krásnou mobilní úhlopříčku 12,5", dokonce IPS panel, ale pouze bídné rozlišení 1366 × 768 px. Na malé displeje není nutné dávat hned Full HD, ale minimálně 1600 × 900 px bych u tohoto stroje očekával. Na druhou stranu mě to při používání neomezovalo tak moc, jak jsem původně čekal.


 

Nad displejem je webkamera a senzor osvětlení, pod ním tabletové tlačítko Win. Na zadní straně displeje najdete ukrytou větší kameru, kterou nelze v režimu tabletu používat – vždy je nutné alespoň pootevření mechanismu. Kolejničky na zadní straně působí trochu industriálně, jakoby tam chyběl zadní kryt, ale to je jen první dojem, Slider je konstrukčně pěkný a na odhalený mechanismus otevírání si brzy zvyknete. Samotný plochý kabel propojení displeje se základnou však mohl být schován lépe.


 

Plastové provedení Slideru je bytelné i hezké a kromě displeje na něm nenajdete žádnou lesklou plochu. Na většině míst použila Toshiba lehce vroubkovaný plast, jen kolem klávesnice hladký.

 

 

Klávesnice, výkon, verdikt

Ostrůvková klávesnice se Toshibě tradičně povedla, hlavně svým rozložením. Rozhodně kvitujeme odsazené kurzorové šipky a dostatečnou velikost kláves. Funkční F-klávesy ustoupily ovládání jasu, přepínání displeje či zapnutí Wi-Fi, což je na jednu stranu povedené, na druhou ne zcela dotažené.

Nebylo třeba takto využít úplně všechny F-klávesy, například hlasitost má svá fyzická tlačítka i na boku přístroje (určená však spíše pro tabletový mód) a konkrétně zavření okna přes alt+F4 bývá u konkurence dostupné i bez současného stisku klávesy Fn. Odezva na stisk kláves mohla být o něco málo lepší, ale jinak je klávesnice povedená.


 

Klávesnice je dokonce podsvícená, s jedinou chybou – pro vypnutí podsvícení je potřeba stisknout klávesu dvakrát. Jako by měl Slider dvě úrovně podsvícení, obě však se stejnou intenzitou. Klávesy doplňuje vynikající touchpad, jehož malé rozměry mu nijak neubírají na přesnosti. Toshiba Slider má samozřejmě dotykovou obrazovku, přesto jsem nejraději používal právě hodně povedený touchpad.


 

Když jsem už zmínil tlačítka pro změnu hlasitosti na levém boku, která doplňuje tlačítko pro zapnutí a zámek rotace, musím se u nich významně zastavit. Tato tlačítka jsou opravdu špatně zpracovaná, velmi malá, tuhá a prstem prakticky nerozlišitelná. Jde zbytečně o nejhorší prvek tohoto jinak slušného ultrabooku, nicméně není to tak zásadní, aby vám znechutily používání. Zkrátka si krátce zanadáváte při zapínání, a pak už zase všechno dobře funguje.


 

Konektorová výbava je střídmě rozeseta po celém obvodu základny: na levé straně najdete jeden USB 3.0, vzadu plné HDMI a další USB 3.0, vpravo pod krytkou potom čtečka SD karet. Úplně to stačí. Čtečka karet však nemusela mít ošklivý kryt, lepší jsou dvířka, nebo nic. Samozřejmě zde chybí optická mechanika, což je jen dobře. Reproduktory mají své umístění zespodu přední části, což jim odrazem od desky stolu dodává lepší zvuk. Vzhledem k drobným rozměrům je zvukový projev celkem dobrý.


 

komplexní testy 
PCMark Vantage (celkem)
PCMark 7 (celkem) 4 329 bodů
Windows Index (nejslabší součást) 4,8 (grafika)
testy procesoru 
Cinebench R11.5 (64b), xCPU 2,42 bodů
Cinebench R11.5 (64b), 1CPU 1,08 bodů
Převod videa H.264/AVC dva průchody 14 fps
testy systémového disku 
HDTune čtení průměr 198 MB/s
AS SSD Benchmark 436 bodů
CrystalDiskMark sekvenční čtení 476 MB/s
CrystalDiskMark sekvenční zápis 406 MB/s
CrystalDiskMark čtení 512K 394 MB/s
CrystalDiskMark zápis 512K 400 MB/s
CrystalDiskMark čtení 4K 15,0 MB/s
CrystalDiskMark zápis 4K 19,0 MB/s
testy grafiky 
3DMark Vantage (celkem) 2 851 bodů
3DMark Vantage (GPU/CPU) 2342 / 8171 bodů
3DMark 11 (Performance) 585 bodů
Crysis, max. detaily
World in Conflict, max. detaily 24 fps
Stalker: Call of Pripyat, max. detaily
Trackmania, max. detaily
testy výdrže 
web, Wi-Fi, 50% jas (h:mm) 4:03 h
film, bez Wi-Fi, 66% jas (h:mm) 4:07 h

Většinu času tichý a netopí, jakmile jej ale zatížíte, ventilátor se stane relativně hlučným a to i během přehrávání filmu, kde je střídavě naprosto tichý a střídavě hučí. Chtělo by to trochu vyladit, aby například udržoval raději stálé nerušivé otáčky. Veškerý hluk produkuje jeden zadní výdech ventilátoru, v tyto momenty je však jeho okolí celkem zahřáté. U Windows 8 vyskakuje okénko s žádostí o registraci otravného McAfee častěji než jindy.

Verdikt:

Slider je možné začít ihned používat v "zavřeném stavu" jako tablet a vysunutím displejové části získáte velmi pohodlnou klávesnici i s touchpadem. Plastové tělo, ale mechanismus vyjíždění displeje je kovový.


 

Slider vydrží na baterii běžně přes čtyři hodiny náročné práce, přestože je uvnitř pouze tříčlánkový akumulátor. Toshiba není příliš dělaná na hry, a ač obsahuje standardní grafický čip HD 4000, s hrami byly trochu problémy. Naopak jde o výborný pracovní (a zábavní) ultrabook s rychlým SSD diskem, kvalitním displejem (ovšem s nízkým rozlišením), dobrou klávesnicí a celkově dobře zpracovaným tělem s výsuvným mechanismem. Slider si před koupí vyzkoušejte a když vám nebudou vadit nepovedená tlačítka na levém boku, nebude vám vadit už nic.

Plusy / mínusy
povedený konvertibilní mechanismus špatná tlačítka pro zapnutí a změnu hlasitosti
dobrá klávesnice nízké rozlišení
výborný touchpad neobratné využití F-kláves
slušná cena v zátěži hlučnější
rychlé SSD  
výdrž na baterii  
Hodnocení 90 %

 

 


Graf ceny produktu Toshiba Satellite U920t-104 PSUL1E-00C00GCZ poskytuje server Heureka.cz

 

CS24

Kompletní galerie

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.