Hlavní navigace

Toshiba také roztáčí 4TB pevné disky, zřejmě z pozůstalosti po Hitachi

30. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ty z vás, kdo jsou závislí na ukládání či zálohování velkého objemu dat, by mělo potěšit, že už se snad konečně dostáváme do éry 4TB pevných disků. Seagate zatím takto velká úložiště nabízí jen pro enterprise segment (s patřičnou vysokohorskou přirážkou) a podobné to až prakticky posud bylo i u Western Digitalu. K výrobcům, nabízejícím 4TB model se ovšem nyní připojí i Toshiba. Jde zatím také jen o model pro náročnější podnikové nasazení, nicméně časem se snad příbuzný model ukáže i v spotřebitelském segmentu.

Toshiba je v oboru tak trochu veteránem i nováčkem zároveň. V poslední době vyráběla prakticky jen mobilní disky, na trh s běžným 3,5" úložišti se vrací díky zásahu antimonopolních úřadů. Ty totiž po akvizici Hitachi přinutili kupující Western Digital, aby se desktopové divize zase zbavil. Tím má být kvůli konkurenci na trhu zachován třetí hráč. Teprve uvidíme, jak se tato taktika osvědčí, tímto vyvoleným se nicméně stala Toshiba. Ta tak zřejmě ze začátku bude vyrábět v podstatě už dříve existující produkty firmy Hitachi, časem by ale měla pokračovat ve vlastním vývoji.

Disk Toshiba řady MG

Nová řada MG se sestává z modelů pro rozhraní SAS a SATA 6 Gb/s o kapacitách 4, 3, 2 a 1 TB. Jde samozřejmě o 3,5" zařízení s rychlostí rotace 7200 otáček za minutu. Vrcholový 4TB model svou kapacitu dosahuje pomocí pěti ploten (zřejmě tedy mají velikost 800 GB). Jelikož se jedná o řadu pro tzv. enterprise nasazení, slibují disky MG připravenost na nepřetržitý provoz a běh v režimu RAID. Doposud měla Toshiba v sortimentu řadu MK, jejíž maximální kapacita činila 2 TB. Šlo taktéž o pomalejší disky (přenosové rychlosti má novinka údajně o 18 % lepší) s vyrovnávací pamětí pouze 16 MB, zatímco disky MG mají moderně 64 MB.

Co se dalších parametrů týče, udává Toshiba přenosovou rychlost 165 MB/s u 4TB modelu, zatímco menší bratříčci zvládnou jen 155 MB/s. Průměrná přístupová doba je 8,5/9,5 ms (čtení/zápis) plus průměrně 4,17 ms odezvy. Nečinný disk odebírá 6 W, při zápisu či čtení však příkon stoupá na 11,3 W. Střední čas mezi poruchami Toshiba udává na hodnotě 1 200 000 hodin, a na disky se také vztahuje pětiletá záruka.

 

Zajímavou vlastností těchto disků je schopnost velmi rychlého bezpečného vymazání (příkaz T13 Sanitize). Na rozdíl od metody ATA Secure Erase by mělo jít o prakticky okamžité zlikvidování dat, jelikož není nutné data přepisovat. Technologie funguje díky hardwarovému šifrování dat (tzv. SED), kterého jsou disky schopny. Zničení záznamu je pak provedeno prostým zahozením interního šifrovacího klíče. Za šifrování a bezpečné mazání si ovšem připlatíte, neboť tuto funkci podporují jen k tomu zvlášť určené modely. Základní příslušníci řady MG nikoliv.

MMF24

Dodávky v omezených objemech začnou ještě v prosinci (decembri), ve velkém však disky budou k dispozici až v novém roce. Doufejme že Toshiba brzo uvede také 4TB disk pro prachobyčejného spotřebitele, aby nám trochu rozdmýchala konkurenci.

Zdroje: Toshiba (1, 2)