Hlavní navigace

Toshiba uvádí nové hybridní disky, 320 a 500 GB v tenkém 7mm provedení

21. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

O pevných discích značky Toshiba informujeme zdá se méně často, než o konkurenci firem Western Digital a Seagate, což má jeden prozaický důvod: firma se již před časem stáhla z desktopového trhu a soustředila se jen na 2,5" disky pro notebooky. A právě v této oblasti nyní vydává novou řadu disků. Jde o hybridní disky (jinak též SSHD), tedy kombinaci úložiště typu NAND pro zvýšení výkonu a klasického magnetického disku pro vysokou, ale levnou kapacitu.

Možná si pamatujete, že první hybridní disky Toshiba uvedla loni v srpnu. Tehdy ovšem šlo o disky s tlustším profilem 9,5 mm, který byl druhdy standardem, dnes však již v honbě za tenkým šasi notebooky přecházejí na tenčí 7mm tloušťku. A právě pro notebooky, do kterých se disk klasické výšky nevejde, jsou nové disky určeny. 7mm řada má ne zrovna pohledné označení MQ01ABFH a bude k dispozici v kapacitě 320 a 500 GB (pochopitelně oněch gigabytů odvozených od základu 1000, takže reálná velikost bude menší). Kapacita je tedy oproti starším 9,5mm modelům nižší – ty jsou dostupné ve velikosti 750 GB a 1 TB.

Jinak jsou ale zařízení podobná. Použito je rovněž 8 GB NAND typu MLC, která je přímo z produkce Toshiby a má roli cache (vedle toho mají disky i klasický 32MB buffer). Rychlost otáčení je 5400 otáček za minutu, tento deficit by ale měla kompenzovat přítomnost NAND (z tohoto důvodu například Seagate od notebookových disků se 7200 otáčkami zcela upouští).

7mm SSHD Toshiba

Jako rozhraní je pochopitelně použito SATA 6 Gb/s; Toshiba bohužel neudává žádná čísla k rychlosti sekvenčního čtení z plotny (500GB model má hustší záznam, takže by teoreticky měl být rychlejší), ani k výkonu zabudované NAND. Záme ale alespoň hlučnost, která je 19 dB v klidu (otáčí se plotna) a 21 dB při pohybu hlaviček.

Záruka disků je tříletá, a můžete je očekávat v pochopitelně hlavně v noteboocích různých značek, avšak až s určitým odstupem. Dostupnost vzorků pro výrobce udává Toshiba na 28. června (júna), a od té doby ještě nějaká doba uplyne, než se tyto modely objeví v prodávaných laptopech. Menší kapacita těchto zařízení by měla znamenat, že budou k dispozici také i v nižších cenových relacích, což je poměrně důležité, jelikož hybrdiná disky jsou obecně jakýmsi mezistupněm mezi zcela prostým HDD a SSD, která stále ještě trpí vyšší cenou za 1 GB.

KL24

 

Zdroje: Toshiba (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?