Hlavní navigace

Názor k článku Toshiba chystá speciální rychlou NAND proti Optane: XL-Flash přinese zpět záznam SLC od j.j.rydlo - Pletete se určitě a zjevně ani nechápete rozdíly...

  • 21. 8. 2018 14:59

    j.j.rydlo

    Pletete se určitě a zjevně ani nechápete rozdíly mezi SLC, MLC etc. a nechápete zjevně ani princip morálního zastarání hardwaru.

    V jednoduchosti. SLC, MLC, TLC i QLC mají pokud jde o fyzické rozměry buňky srovnatelné. Rozdíl je především v tom, že zatím co SLC buňky zvládnou zaznamenat dvě různé úrovně napětí (typicky vybito/nabito), které reprezentují jeden bit nabívající hodnoty 0 nebo 1, tak u MLC buněk jedna buňka zvládne zaznamenat čtyři různé úrovně napětí. Už tedy musí rozlišit nejen nabito vs. vybito, ale i něco mezi, čímž zaznamená jedna buňka 2 bity. U TLC a QLC roste počet hodnot na buňku exponenciálně. Tedy TLC uloží 8 hodnot (3 bity) na buňku a QLC uloží 16 hodnot (4 bity) na buňku. To samozřejmě znamená i 2x (MLC), 3x (TLC) nebo 4x (QLC) častější manipulaci s každou buňkou. V důsledku tedy roste množství dat, které můžete uložit na stejnou plochu, roste ale i náročnost zápisu i čtení, kvůli čemuž klesá rychlost zpracování čtení/zápisu, samozřejmě klesají výrobní náklady a cena, protože pro vytvoření 1GB uložiště vám stačí polovina/třetina/čtvrtina buněk a taky klesá životnost. Ale vzhledem k tomu že i u TLC SSD disků se podle zkušeností zjevně bavíme o životnosti v domácím použití řádově 5 let (možná i víc) a vzhledem k tomu že za posledních 5 let klesla cena SSD asi tak na čtvrtinu a zároveň nejen díky NVMe rostou i rychlosti čtení a zápisu, tak stejně po pěti letech je průměrný SSD morálně zastaralý. Já třeba kupoval do domácího PC před cca pěti lety 128 GB SSD za cenu přes 4tis. a i když je do teď plně funkční, loni jsem si koupil 500 GB SSD za cenu kolem 5tis.

    MLC, TLC a QLC má rozhodně všechno společné s hustotou záznamu, což jako koncový zákazník v domácnosti oceníte nejvíc, protože za stejnou cenu si můžete koupit výrazně větší SSD, nebo stejně velké SSD za zlomek ceny. Zároveň díky tomuto vývoji ani vy jako zákazník nepotřebujete aby SSD fungovalo 20 až 30 let, protože za 5 let bude morálně zastaralý a zralý na výměnu. Navíc za 20 let stejně nebudete mít současný počítač, protože vám umře základní deska a budete muset upgradovat na novější generaci, která už za těch 20 let pravděpodobně ani nebude mít SATA konektor. Pokud si dneska koupíte nový notebook kolem 20-25tis., často v něm už je M.2 disk a 2,5" SSD nejspíš za pár let nebudete mít kam v notebooku dát kvůli tloušťce notebooku. Mimochodem i ty "extrémně spolehlivé" HDD mají průměrnou životnost cca 5 let. A pokud neselže po té době řídící elektronika a ani se na něm neobjeví vadné sektory, garantuji vám, že se u něj opotřebením sníží rychlost čtení a zápisu tak, že stejně budete muset koupit nový disk. ;-)

    A pokud chcete nějaké relevantní informace k tomuto tématu, tohle bude vhodnější článek než ty na které se odkazujete: https://www.dps-az.cz/soucastky/id:53616/neni-nand-jako-nand