Hlavní navigace

Toughbook CF-19 mk6: staronový superodolný konvertibilní tablet

25. 6. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

Konvertibilní tablet do drsných podmínek Panasonic Toughbook CF-19 si možná pamatujete z recenze, kterou jsme vám přinesli koncem minulého roku. Nyní se na trhu objevila jeho nová, vylepšená verze, zachovávající design a extrémní odolnost a vylepšující hardwarovou výbavu. Procesory Intel Ivy Bridge se tak dostávají i do tohoto specifického segmentu pracovních notebooků.

Panasonic Toughbook CF-19 mk6

Šestá generace Toughbooku CF-19 tedy nově dostal procesor Core i5-3320M, dvoujádro nové generace na základní frekvenci 2,6 GHz s turbem na 3,3 GHz. To je trochu zvláštní: jednak totiž Panasonic přeskočil jednu generaci procesorů a jednak namísto dříve osazovaného nízkonapěťového procesoru (Core i5-540UM) s TDP 18W použil "dospělé" dvoujádro Ivy Bridge s TDP 35 W. Mezigenerační nárůst výkonu bude opravdu velmi výrazný.

Grafický adaptér žádným překvapením není, půjde o integrovanou Intel HD Graphics 4000. Tak trochu zajímavostí je naopak použití pamětí typu DDR3L, které se od klasických DDR3 odlišují nižším provozním napětím 1,35 V oproti standardním 1,5 V. To by notebooku mělo pomoci k vyšší výdrži. A nově se rozšiřuje i nabídka úložišť, na výběr bude buď 500GB HDD, nebo 128 – 256GB SSD.

 

Velmi vysoká odolnost řady bude samozřejmě zachována, notebook plní standardy MIL-STD 810G (odolnost vůči pádům) a IP65 (odolnost vůči prachu a vodě). Dodávaný akumulátor by měl podle tvrzení výrobce vydržet až 10 hodin na jedno nabití. Nabídka konektivity zahrnuje obligátní USB 3.0, dále nesmí chybět Wi-Fi, Bluetooth ve verzi 4.0, sériový port (COM), rozšiřující rozhraní PC Card a volitelně je možné osadit i modul HSPA+ pro připojení k mobilním datovým sítím.

Panasonic Toughbook CF-19 mk6 Panasonic Toughbook CF-19 mk6 Panasonic Toughbook CF-19 mk6

WT100

Jak je u těchto zařízení zvykem, při koupi budete muset sáhnout dost hluboko do kapsy. Doporučená cena začíná na 2950 EUR bez DPH, což je po přepočtu na české koruny a připočítání daně téměř devadesát tisíc. V maloobchodním prodeji se ale CF-19 bude jako obvykle shánět dost těžko, jeho parametry a odolnost jej předurčují spíše do služeb ozbrojených či záchranných složek státu nebo pro specifická použití firemních zákazníků.

Zdroj: TZ Panasonic