Hlavní navigace

Trackpoint: ovládání vždy po ruce

2. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dne 20. října 1992 představila firma IBM ve svých počítačích ThinkPad 700 a 700C nové integrované polohovací zařízení s názvem TrackPoint II. Často se mu říkalo také pointing stick, "polohovací kolík". Na první pohled jej opravdu tvoří malý gumový kolík, umístěný na klávesnici v trojúhelníku mezi klávesami B, G a H.

Toto zařízení má velké výhody - nezabírá žádné místo na stole (ani na klávesnici), bez úprav funguje stejně pro praváky i pro leváky, nemá žádné pohyblivé součástky, které by se mohly pokazit nebo zanést nečistotami. Hlavní výhodou je, že s ním nemusíme dávat ruce pryč z klávesnice.

Zařízení Trackpoint bylo označeno římskou číslicí II, protože IBM již pod názvem TrackPoint kdysi zařízení, které je něčím mezi myší a trackballem, prodávala. Toto první zařízení již zmizelo z trhu a nový trackpoint s ním neměl nic společného. Brzy se také objevily zdokonalené verze trackpointu TrackPoint III a TrackPoint IV.

Ztráta 1,75 vteřiny!

Zařízení Trackpoint se skládá z malého (červeného, modrého) "gumového", přesněji silikonového kolíku, pod nímž jsou příslušné snímací součástky. Obě tlačítka myši se pak nacházejí pod mezerníkem, kde na ně pohodlně dosáhneme palcem - při běžném psaní.

Tecra R850

Podle výzkumu, který firma IBM zadala samotnému vynálezci trackpointu Tedu Selkerovi, znamená každé sáhnutí po myši včetně zpětného položení ruky na klávesnici ztrátu plných 1,75 sekundy. Při poměrně běžné rychlosti 30 slov za minutu to znamená prakticky jedno celé slovo pryč, nemluvě o přerušení toku myšlenek. A všechno toto nám trackpoint dokáže ušetřit; díky šikovnému umístění tlačítek a kolíku není problém provádět i operace tažení myší "drag and drop".

Z výsledků tohozo výzkumu také vyplynulo, že lidé při náhradě myši trackpointem zvládnou až o 30 procent více práce - zejména při kombinaci různých operací z klávesnice a myši, jako je tomu při běžném psaní textů nebo při práci v tabulkovém editoru. Při testech verze TrackPoint III dali v IBM jisté skupině uživatelů stolních počítačů TrackPoint a klasickou myš; po dvou týdnech mělo mít osmdesát procent uživatelů myš odpojenou.

Trackpoint

Klasickou myš můžeme nicméně připojit k počítači i jako doplněk trackpointu a obě zařízení používat současně; dokončí se vždy operace toho zařízení, kterým pohneme jako první.

Firma IBM osazovala do notebooků různé verze trackpointů, v současnosti je u svých byznysových modelů využívá například Fujitsu, Dell, HP nebo Toshiba (ta toto zařízení označuje jako Accupoint).

Typy kolíků v trackpointu

Svůj "polohovací kolík" firma IBM dále zdokonalovala a představila tak TrackPoint III a TrackPoint IV. Jsou mezi nimi dva podstatné rozdíly, ale na první pohled je nejsnáze patrná změna onoho gumového kolíku. Původní kryty byly vyrobeny ze silikonu, který je poměrně strohý a většinou funguje bez problémů. Pokud má ale uživatel špinavé a mastné prsty, může povrch trackpointu znečistit a ten potom klouže. Vyčistit kolík (a umýt si ruce) je samozřejmě snadné, ale někdy je to zkrátka nepříjemná práce. Kolíky nových trackpointů typu III a IV se proto vyrábějí z jiné hmoty, z takzvaného "plastového smirku"; povrch je hrubší a z funkčního hlediska se čistit nemusí. V současnosti má Lenovo tři typy kolíků.

  • Klasický tvar (Classic Dome) - klasický typ "mazací gumy"
  • Měkká obruba (Soft Rim) - větší vydutý tvar, pro obsluhu příjemnější, nevyžaduje tak velkou mechanickou sílu
  • Měkký klobouček (Soft Dome) - větší vypouklý tvar s jemnou texturou

Tři typy trackpointů

Další zdokonalení trackpointů

Druhý důležitý rozdíl mezi Trackpointem II a Trackpointem IV spočívá v ovládacím softwaru. IBM do něj doplnila zvláštní techniku, kterou sám Selker označuje jako "zápornou setrvačnost" a na trhu má označení reakce QuickStop. Znamená to, že ovladač nejenom sleduje, jak daleko kolík v daném směru zatlačíme, ale také jak rychle jej stiskneme či uvolníme; podle Selkera tato funkce až o 8 procent urychluje operace výběru objektů. TrackPoint IV má navíc rolovací tlačítko a namísto levého tlačítka myši můžeme přímo stisknout jeho kolík; práce se tím opět usnadňuje.

CS24

Trackpoint

Podtrženo a sečteno, každý, kdo na notebooku píše hodně textu, ocení trackpointy, které nabízí pokračovatel společnosti IBM - Lenovo - případně jiní výrobci. Toto polohovací zařízení je podstatně lepší a na práci rychlejší než ostatní. Kromě toho není omezené jen na přenosné počítače - trackpointy existují i u klávesnic pro stolní systémy. Uživatel tak má i při přechodu z notebooku na stolní počítač v rukou stále stejné ovládání.