Hlavní navigace

Tranzistory pro 20 až 50 GHz

10. 12. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Japonská společnost Unisantis, založená v roce 2004 právě kvůli vývoji nového typu tranzistoru, ohlásila 24měsíční spolupráci se singapurským Institute of Microelectronics (IME), aby mohla na zařízení úspěšně pracovat. Unisantis ohlasíla, že její nový 3D design tranzistoru zvaný SGT (Stacked Gate Transistor) umožní dosahovat frekvencí čipů, které tyto tranzistory budou používat, až 20 a snad i 50 GHz.

Redaktor webu Arstechnica, který zprávu přinesl, tvrdí, že by to vše znělo jen jako velkohubé prohlášení, kdyby za vynálezem nestál Fujio Masuoka, uznávaná to kapacita v polovodičovém průmyslu. Hlavní vtip v tom, jak probořit zcela nové frekvenční hranice tkví v tom, že 3D struktura tranzistoru nemá být už horizontální, ale vertikální:

Zdroj: ScienceDirect

Tato struktura se perfektně hodí pro rychlou paměťovou buňku s nedestruktivním čtením, smělé plány s SGT jdou ale dále: až k použití v procesorech. Představa o 10, 20 čí více GHz pro procesory je opravdu lákavá, bohužel však není známo žádné datum uvedení této technologie do praxe. Arstechnica odhaduje, že nějaké to dění přijde za tři až pět let a že mezitím už tu budou procesory s tolika jádra, že tento vícejádrový a diametrálně odlišný typ polovodičové revoluce nebude zastaven.

Zdroj: Arstechnica

Autor článku