Hlavní navigace

Třetí IE10 Platform Preview. Pouze v nových Windows 8

14. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft nás možná potěšil tím, že uvolnil testovací sestavení Windows 8 zdarma a bez omezení (a bez technické podpory), na druhou stranu teď nepotěší zájemce o chystaný Internet Explorer 10. Převládají v něm zatím novinky technického charakteru, což zatím ocení především weboví vývojáři. To je také v pořádku.

Tip: Zdarma: stahujte Windows 8 Developer Preview

Jenže k otestování se budete muset stát opravdovými pokusnými králíky a nainstalovat ukázkovou verzi Windows 8, uvolněnou dnes ráno, viz odkaz výše. Jádro prohlížeče bude pohánět dost podstatnou část systému a vzhledem k tomu, že dotykové prostředí Metro je opravdu HTML5 pozitivní, se v Redmondu logicky musí ještě o kus zlepšit v podpoře webových standardů. IE10 ve třetí vývojářské verzi v tomto ohledu splňuje všechna očekávání. Podporuje řadu prvků z CSS3 i HTML5.

Zajímavěji pro nás zní HTML. Přibyla podpora Web Sockets, Web workers, souborových API, Application Cache pro offline aplikace nebo pro sandboxing HTML5. Nechybí ani kontrola pravopisu, které je ostatně dostupná pro celý systém s kódovým označením Windows 8. Je hezké vidět, že Microsoft sám preferuje budoucnost bez zásuvných modulů. Na druhou stranu stále vyvíjí Silverlight, o němž se avšak hovoří jako o mrtvé platformě.

Zdroj: IEBlog