Hlavní navigace

Třetí revize oblíbeného Tranquilla je tu. Nabídne nový pasiv a ventilátor

15. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Chladič procesoru Gelid Tranquillo patří mezi nejoblíbenější na trhu. První verze chladiče byla uvedena na trh na konci roku 2009. Druhá modernizované revize spatřila světlo světa o necelé dva roky poté. Nyní výrobce představil novou revizi, která nabízí několik změn.

Gelid Tranquillo rev. 3

Asi největší změna se týká samotného pasivu. Jeho rozměry jsou 153,5 × 139 × 65 mm a společně s ventilátorem váží 585 gramů. Proti předchozím revizím se tedy chladič o něco rozrostl do šířky. Tloušťka se naopak o něco zmenšila, což společně s vyoseným pasivem vůči základně přispívá lepší kompatibilitě s vysokými chladiči operačních pamětí.

Dalším vylepšením by měly být účinnější heatpipe. Toto tvrzení ovšem potvrdí zřejmě až první recenze. Měděná základna zůstala beze změn.

Další výraznou novinkou je ventilátor. Starší revize byly osazeny 120mm modelem se sedmi lopatkami a maximální hlučností 25,5 dBA při 1500 otáčkách za minutu. Nová revize má ve výbavě devítilopatkový model, který má sice o 1 dBA vyšší hlučnost, ale měl by nabídnout vyšší průtok vzduchu (63,5 vs. 58 cfm).

Novinka je kompatibilní s většinou dnešních socketů. Jedinou výjimku tvoří high-endová platforma Intel LGA 2011, která ale není cílovou skupinou pro tento chladič.

CS24

Třetí revize chladiče Gelid Tranquillo by se měla objevit na trhu v nejbližší době. Výrobce stanovil cenu na 29 € (cca 800 Kč), což je zhruba stejná částka jako za předchůdce. Pokud první testy potvrdí slušný výkon, mohlo by se jednat o skvělého nástupce.

Zdroj: Gelid

Byl pro vás článek přínosný?