Hlavní navigace

Názory k článku Trh s počítači se zmenšil podvanácté v řadě, dodáno bylo 67 milionů zařízení

  • 11. 10. 2017 17:29

    Gildor

    Podle všeho je to statistika hotových PC, prodej samotných komponent není nijak zohledněn. Takže je otázka, jak velký je vliv lidí co si stavějí a upgradují PC sami a jak se počet takových lidí mění.

    Celkově k prodejům PC bych měl 3 poznámky:

    1) Prodloužila se doba "zastarávání" mnoha komponent. Krásně je to vidět na procesorech, kde má mnoho lidí stále v herních strojích i7 Sandy/Ivy Bridge a nepotřebují ho měnit. A ožná i dost lidí, kteří dříve kupovali celé nové hotové sestavy, dnes začínají jen upgradovat (ať už sami, nebo si to někde nechají udělat), protože často stačí vyměnit grafickou kartu, případně přidat RAM, nebo nový disk a není důvod měnit celý počítač. I ty RAM teď kvůli zdražení nejdou dopředu, trh SSD už taky spíše stagnuje a co se HDD týče tak většina lidí dnes nepotřebuje dramaticky zvyšovat svou kapacitu. Na rozdíl od doby před 10-15 lety, kdy tu najednou z 10GB byly během pár let 1TB disky.
    Tím chci říct, že snižování prodejů se automaticky nerovná snižování počtu uživatelů.

    2) Trh s PC se dnes IMHO už specializoval do určité podoby, ve které by měl vydržet delší dobu. Na kancelářské a "internetové" učely už se nová PC přestala kupovat hodně dávno (užívání pro tyto účely je druhá věc, to ještě "dobíhá", ale bavíme se tu o prodejích nových kusů), takže to pochybuji, že to má vliv na prodeje v posledních 2 letech.
    A tedy aktuálně jsou PC primárně na hry a na pracovní účely = pracovní stanice s velkým výpočetním výkonem.

    3) Co se her týče, dovolím si odvážně tvrdit, že v příštích min. 10, ale nejpíš i mnohem více letech, se sitauce výrazněji nezmění. Tedy pořád budou herní notebooky nabízet nesrovnatelně horší poměr cena/výkon než postavená PC, kde je ještě navíc ta možnost upgradu. Tedy ikdyž stejně výkonný herní notebook jako PC za 30tisíc, stojí řekněmes 50tisíc, reálně je cenový rozdíl mnohem větší, protože u PC část komponent není řeba upgradovat opravdu dlouhou dobu.
    Takže herní notebooky budou stále spíše pro lidi, kteří jednoduše tu mobilitu potřebují a taky pro ty, kterým na ceně moc nesejde. Ale běžná "hráčská populace" u PC zůstane.
    A co se herního výkonu mainstreamových notebooků týče (myšleno cenové pásmo řekněmes 15-25tisíc), tak tam to nejspíše o mnoho lepší také nebude a nemyslím si, že by v nějaké dohledné době byly použitelné na hraní AAA titulů.

    Takže dle mého názoru jsou dnes uživatelské skupiny Desktopů poměrně ustálené a mělo by to tak spíše zůstat. A veškeré články, které senzačně mluví o umírání a konci PC, apod (tento tím nemyslím ;) ), tak jsou mimo a špatně interpretují data.
    Prodeje PC a komponent budou klesat především, pokud bude dále zpomalovat technologický posun a poměr ceny/výkonu půjde dopředu pomaleji, nebo se dokonce zvrátí jako v případě RAM i SSD aktuálně.

  • 11. 10. 2017 18:34

    ptipi

    Vesměs souhlas až na druhou část třetího bodu. Není žádný tvrdý předěl mezi hráči a nehráči. Je to plynulá škála a čím dal větší část této škály si bude kupovat notebooky, protože
    1) skoro každý potřebuje notebook
    2) i ty nejlevnější notebooky s dedikovanou grafikou dnes rozjedou prakticky všechny hry

    Současný stav tedy není PC vs notebook - tento pohled byl správný 10 let nazpět. Teď je PC luxusní věcí, která se kupuje k notebooku, když má člověk požadavky, které notebooky nesplní. Uvažování, které teď vidím okolo je směrem "koupím si nb s drahým pc, nebo nepatrně připlatím za nb s dedikovanou grafikou, která mi bude jakž-takž stačit?".

  • 11. 10. 2017 19:41

    Gildor

    Uznávám, že jsem to vzal moc zjednodušeně a rámcově to rozdělení uživatelů, jak píšete je to plynulá škála. :)

    O tom "rozjetí prakticky všech her" je to ale otázka. Já mám pro pracovní a cestovní účely taky mainstreamový notebook, starý rok a půl, s 6500U + 8GB RAM + GT 940M, tehdy s cenou lehce přes 20 tisíc, což už taky není nic úplně extrémně levného (jako ntb s grafikami např. R5/R7 M330/370, které už jsou skoro jako integrovaná GK). A ač ho opravdu nemám na hry, zkoušel jsem testovat co rozjede a v jaké kvalitě. A třeba Witcher 3, který je teď starý 2,5 roku a už rozhodně je mnoho náročnější her, tak se dá hrát jen v 720p + low + bezAA, jinak nedá ani 20-30fps, ale v této "kvalitě" už to stejně nepovažuji moc za hratelné. A aktuální TOP hry jako Dishonored 2 to už nerozjede vůbec.
    Aby něco dneska IMHO splňovalo podmínku "použitelnosti na hry", tak by to mělo být schopno rozjet nejnovější hry na cca. střední detaily ve FullHD s normálním fps (cca.
    40-50+).

    K cenové debatě - tam je to složitější. Pokud žádné PC aktuálně nemáte a nechcete opravdu vysoký výkon (GTX1070+), tak asi opravdu není výhodnější koupit notebook na kancelářskou práci + ještě kompletně nové herné PC. To se pak začne vyplácet až, když notebooky s GTX1070 stojí tak 60tis., kdežto PC sestavíte za 30tis. a notebook na kancelářkou práci koupíte za cca. 15tis.

    Já ale mluvil hlavně o dlouhodobém hledisku. Pokud máte třeba 5 let starý PC, který tehdy byl docela výkonný, tak teď může stačit koupit jen novou grafiku - např. GTX 1060 6GB za 8tis (pokud zrovna nejsou vyprodané, ale to je jiná debata) a máte opět FullHD full-details herní mašinu.

    A když tedy žádné PC nemáte, tak je to o tom, jetli jste ochoten investovat do budoucna. A to platí jak u levnějších strojů s řekněme tou 1060tko, tak u dražších. Teď sice dáte dost peněz, ale bedna, zdroj, disky vám vydrží hodně dlouho, procesor a deska s RAM dneska taky není potřeba upgradovat moc často, takže jen ty grafiky nemají tak dlouhou životnost. Když se něco porouchá, měníte jen jeden komponent.
    Když si koupíte herní notebook a nemusí to být ani nějaké předražené stroje, ale stačí něco třeba s 1050Ti s cenou kolem 30tisíc, tak za 5 let (pokud se toho vůbec ntb dožije) máte stroj naprosto nepoužitelný na hry, který musíte celý dát pryč za minimální cenu a koupit celý nový.

    Takže to mi i pro lidi, kteří nechtějí tolik utrácet, ale chtějí hrát hry na nějaké použitelné úrovni, přijde z dlouhodobého hlediska lepší mít a upgradovat si nějaký i opravdu méně výkonný PC (nabízí se pak i bazarové komponenty za opravdu nízké ceny) a k tomu na přenášení notebook, kde jen na internet a office se dá použít něco za sotva přes 10tis.

  • 11. 10. 2017 21:53

    RedMaX

    Souhlasim s tebou, protoze dneska desktop PC znamena herni delo nebo pracovni stanici. Bezne do domacnosti uz si lidi kupuji dost casto notas.

    Naopak pomalu konci hype okolo tabletu a lidi se spis divaji opet na notebooky.

    V podstate beznej clovek dneska ma smartphone + notebook.

    Ta statistika nic neznamena, protoze hracska zakladna je stabilni, Xbox ani PlayStation moc nove zakazniky neziskava a spis bojuji mezi sebou, takze vyrobci komponent mohou byt spokojeni, stale je a bude dost zakazniku, co si pocitace budou skladat sami.
    Naopak jestli budou mit problem znackovy "vyrobci" PC typu HP nebo Acer je mi totalne volne, jestli to polozi, tak nikomu chybet nebudou.

  • 12. 10. 2017 8:28

    Maor

    ve firmach se porad jede na core 2 nebo sandy bridge. Vyhazuji se akorat stary pentia, protoze lidi uz nebavi delat na pomalych XP a chtej neco sviznejsiho.

  • 12. 10. 2017 8:42

    spetr

    "...znackovy „vyrobci“ PC typu HP nebo Acer je mi totalne volne, jestli to polozi, tak nikomu chybet nebudou" - trh s pc netáhnou jen domácí uživatelé ;) Např. u nás v korporátu se obměňují pc i nb co tři roky ( záruka Dell ).