Hlavní navigace

Tři miliardy stažení doplňků pro Firefox, takový výsledek hlásí Mozilla

30. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Praktiky nedílnou součástí ekosystému některých aplikací jsou rozšíření, která nám dají funkcionalitu navíc. Důležitou roli hrají u Total Commanderu, ještě více po nich lační uživatelé Firefoxu. Jednoduchý prohlížeč s nimi můžete vyladit tak dalece, aby vám naprosto vyhovovalo jeho vzezření i dostupné funkce. O úspěchu mise s doplňky nelze pochybovat, což Mozilla potvrdila ještě informací o tom, kolikrát si uživatelé nějaký kousek z webové galerie stáhli.

V červenci celkový počet stažení přesáhl tři miliardy. Příznivci tuningu Firefoxu se tedy činili. Před rokem ve stejnou dobu počítadlo naměřilo zhruba dvě a půl miliardy. Z toho, co prozrazují uvolněná data, můžeme konstatovat, že půl miliardy stažení za rok platí pro několik posledních let. Tempo výrazněji neklesá, ale ani nestoupá. Web s doplňky pro Firefox byl představen v roce 2004, od té doby slouží jako hlavní zdroj. O pět let později se dostavila také rozšíření pro mobilní verzi prohlížeče.

 

Alespoň jedno si nainstalovalo 85 % uživatelů ohnivé lišky, průměrně má každý pět doplňků. Ty nejpopulárnější byste asi vyjmenovali bez nápovědy, patří k nim AdBlock Plus, Firebug, NoScript, Personas Plus a Video DownloadHelper. Z kategorií bývají nejvíce navštěvovány motivy vzhledu, pomůcky pro vyhledávání, záložky nebo pro soukromí a bezpečnost. Přehlíženy nezůstávají ani uživatelské kolekce, kterých můžete na webu najít okolo 150 000. A kolik vývojářů se stará o život celého ekosystému? Prý více než 25 000. Bez všech těchto doplňků by ekosystém okolo Firefoxu neexistoval.

CS24

 

Zdroj: The Mozilla Blog