Hlavní navigace

TRIM zachraňuje SSD A-Data a Intel

9. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výkon nového SSD nemusí být stejný jako výkon používaného SSD. To všechno proto, že si řadič SSD nerozumí s operačním systémem, nekoordinuje s ním svoje kroky. Zatímco SSD potřebuje, aby do prázdných bloků byly vepsány nuly, operačním systém při mazání pouze označí oblast za smazanou. To je rychlejší, jenže pro flashový SSD, který čte po stránkách a dokáže zapisovat jen ve větších blocích určité velikosti to znamená, že do takového bloku nemůže jen zapsat, ale musí přečíst, modifikovat a poté teprve zapsat.

V praxi to znamená, že SSD po nějakém čase používání může výrazně zpomalit, zejména pokud dojde na zápis do už jednou vymazaných oblastí. Jak problematický může výkon SSD být, ukazuje třeba nedávný duel Intel X25-M (34 nm, G2) proti OCZ Agility (Indilinx Barefoot).

Aby nebyl výkon SSD po čase používání zazděn, začala být vyvíjena funkce (či příkaz, chcete-li) TRIM. S ní se začalo v Linuxu 2.6.28, ale alespoň podle Wikipedie zde nebyla dosud dotažena. Prvním operačním systémem s podporou TRIM se tak stala Windows 7 od Microsoftu. Podmínkou pro správnou funkci TRIM je použití ovladače přímo od Microsoftu (pciide.sys či lépe msahci.sys), různé ovladače k polím RAID (včetně Intel Matrix) a dalším řadičům tudíž nemůžete použít (nestarání se o problém je například ze strany Intelu opravdu nechvályhodné)

Intel v listopadu každopádně vydal nový firmware pro svoje 34nm SSD (G2 či Postville), který má jak podporu TRIM, tak už by se neměl vracet k předchozím problémům. Navíc u 160GB X25-M G2 zvyšuje rychlost zápisu (sekvenčně) až na 100 MB/s. Update firmwaru učiníte pomocí stažení ISO ze stránek Intelu, vypálení na CD, startu z CD a provedení přehrání Aby uživatelé Windows Vista a XP nepřišli zkrátka, mohou TRIM vyvolat pomocí prográmku Intel SSD Toolbox.

Ten však kvůli dalšímu problému se ztrátou bodů obnovení (či něco takového, už jsem se při řešení problémů s SSD začal trochu ztrácet) momentálně stáhl ze svých stránek a to ještě nejhloupějším způsobem: vše ponechal, smazal z HTML jen tlačíko Download (a uživatel hledá, kliká tam a zpátky, ...). Přes google lze naštěstí na jakési obdobě rapidsharu SSD Toolbox ještě najít (než Intel znovu vystaví opravenou verzi).

Dnes nám zaslala e-mailem šťastnou novinku i A-Data, že nově dodávané SSD S592 (viz recenze tohoto povedeného SSD s Indilinx Barefoot) a SX96 (SX95, firmware stáhnete z odkazu dodaného naším čtenářem) už mají také firmware s podporou TRIM.

A-Data SSD

Na stránkách A-Data jsem se k novému (snad je 1848 právě on) firmwaru proklikal jen pro model S592, vlastníkům snad ušetří práci překopírovaná tabulka s přímými odkazy ke stažení.

CS24

Model Type Describe File size Download
SSD S592 SATAII FWupdate_1848_128G 111KB
SSD S592 SATAII FWupdate_1848_64G 111KB
SSD S592 SATAII FWupdate_1848_32G 111KB
SSD S592 SATAII FWupfate_1571_128GB 112KB
SSD S592 SATAII FWupfate_1571_64GB 112KB
SSD S592 SATAII FWupfate_1571_32GB 112KB
Manual
Model Type Describe File size Download
SSD S592 SATAII FWupdate_Guide 253KB

 

Uživatelé jiných systémů než Windows 7 a jiných SSD s Indilinx Barefoot se už delší dobu mohou bránit proti zazdění výkonu pomocí utility Wiper. Wiper.exe sice nevyvolá TRIM a OS tak neřekne SSD, které bloky se už dále nepoužívají, ale alespoň pročistí prázdné místo (stejný účinek má i plné/pomalé formátování partition, zde ale přijdete o všechna data, nejen informace ve smazaných oblastech). Netřeba asi dodávat, že klasická defragmentace je pro SSD k ničemu.

Autor článku