Hlavní navigace

Trinity pro desktop 2. října. AMD slibuje pro socket FM2 „dlouhou životnost“

25. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po všech zdrženích a spekulacích již je konečně datum uvedení socketu FM2 a desktopových APU Trinity potvrzeno. AMD si jej sice ještě napůl nechává pro sebe, zároveň jej však roztrubuje prostřednictvím oficiálního e-mailového zpravodajství pro velkoodběratele. Konec ságy odkládaného „druhého příchodu“ APU Trinity je tak již prakticky definitivně potvrzen. Zároveň se množí zprávy, které naznačují, že nový socket FM2 zřejmě bude mít delší život než neblahá letnička jménem FM1.

Zmíněná e-mailová oznámení dí, že oficiální uvedení procesorů proběhne 2. října (októbra). Toto datum, původně ovšem kladené o jeden den dříve, již asi bude našim čtenářům známo z dřívější šeptandy. Nyní by však již mělo být definitivní, ostatně do něj zbývá jen jeden týden. O této skutečnosti informoval server SemiAccurate a údajné znění zprávy (včetně poněkud slabomyslných marketingových chvalozpěvů) lze vidět na webu AMDZone.com.

Procesor AMD pro socket FM2

Zřejmě nejzajímavější ovšem je, že AMD hovoří o „dlouhé životnosti“ platformy FM2. Asi se shodneme, že po socketu FM1, který jde do šrotu již po roce služby, je to krok správným směrem. AMD slibuje možnost budoucího upgradu desek s paticí FM2 (což ale mohou zkazit výrobci, pokud neaktualizují BIOS). Pravda, samo o sobě je dotyčné vyjádření poměrně mlhavé (v textu je navíc utroušeno jakoby mimoděk mezi řečí). Váhu mu ale dodává, že před několika dny jsme mohli slyšet podobný náznak od Leslie Sobon, viceprezidentky společnosti AMD přes marketing. Dle jejích slov zde s námi socket FM2 „vydrží“ a firma údajně bude patice měnit méně často, neb je to přáním jak velkých odběratelů, tak drobných zákazníků.

 

Minimálně generace APU následující pro Trinity tak zřejmě zůstane na socketu FM2. Doufejme, že nás zde AMD prachsprostě nebalamutí tím, že ona možnost upgradu v budoucnosti se bude týkat toliko faceliftované pologenerace Trinity 2.0. Pokud pomineme tuto možnost, měl by socket FM2 sloužit i pro APU Kaveri, založená na architektuře Steamroller (a grafickém jádru odvozeném od GCN). Tyto čipy bude AMD prodávat zřejmě během druhé poloviny roku 2013 a první poloviny roku 2014.

Procesor AMD pro socket FM2

KL24

Protože socket FM2 je svázán s paměťmi DDR3, lze čekat, že generace APU následující po Kaveri buďto přejde na zbrusu nové DDR4, nebo se stále ještě přidrží (tou dobou již starého) socketu FM2. Osobně pochybuji, že by AMD bylo ohledně DDR4 bůhvíjak agresivní. Novinka totiž zpočátku asi bude dražší, a procesorová dvojka přitom musí vzhledem k zařazení APU držet cenu platformy nízko. I rok 2104 se tedy pravděpodobně ponese ve znamení DDR3. Z toho vyplývá, že socket FM2 by mohl teoreticky být nahrazen až roku 2015 a pokrýt tak tři generace APU.

Zdroje: SemiAccurate, AMDZone, Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?