Hlavní navigace

Trocha nostalgie s Cybernetem

27. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pamatujete si Commodore 64 a další old-school osmibitové počítače? Pak vás jistě zaujme novinka od Cybernet. Univerzální mašinka se všemi důležitými komponenty ve tvaru klávesnice dostala název Cybernet Zero-Footprint-PC (ZPC-GX31).


Myš nahradí standardní touchpad

Základ systému tvoří deska postavená na Intel G31 čipové sadě. Osadit tak můžete libovolný procesor pro socket 775. Náročné Pentia D nebo čtyřjádra Core 2 Quad nebudou kvůli omezenému prostoru pro chlazení zrovna to pravé, ale o to přeci vůbec nejde. Důležitý je styl a vzpomínka na 80tá léta. Osadit můžete až 4 GB paměti DDR2 667 MHz. Obraz obstará integrovaná grafická karta GMA 3100.

Kazetovou mechaniku nahrazuje moderní 2,5" SATA disk, přítomna je i čtečka paměťových karet a slim optická mechanika. Teď už stačí jen připojit monitor pomocí DVI kabelu, internet přivedete gigabitovou síťovkou a o napájení se postará externí 180W zdroj. A zábava může začít.

Konektorů je dostatek. Překvapují sériové a paralerní porty na úkor moderních USB nebo Firewire

Velikost 47 x 23 x 6,3 (1,3) cm
Hmotnost 3,4 kg, zdroj 0,5 kg
Připojení 4x USB 2.0, 2x sériový, 1x paralerní, 1x DVI, 2x PS/2, mini PCI, PCIe, 5.1 audio,  ...
Operační systém Microsoft Windows 200/XP/Vista, Linux

Cena zařízení bude začínat na $629 v základní výbavě. Je to docela hodně, na to, že se v podstatě jedná o "lepší" notebook osazený desktopovým procesorem, který stejně bude srážet pomalejší disk. Zajímavostí je PCI slot, který dovolí osadit TV kartu nebo i třeba grafickou (Radeon X1300), ale není pro to samozřejmě důvod. Otázkou je, zda se k nám nový Cybernet vůbec dostane, a pokud ano, zda si najde zákazníky. Stylovka je to nádherná, ale pro běžného uživatele se jedná pouze o vyhřívanou klávesnici a sáhne raději po notebooku, který za podobnou cenu nabídne i displej.

Zdroj: DailyTech

MMF24

 

Autor článku