Hlavní navigace

Trojrozměrný desktop? Možná se dočkáme

28. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Každý, kdo tvrdí, že Microsoft není schopný inovovat, se ošklivě mýlí. Pravdou je, že do reality se z laboratoří výzkumného oddělení nedostane jen tak něco, ale experimentuje se tu s mnoha odvážnými nápady. Jeden z nich nás zajímá více než ostatní, protože přímo souvisí s Windows, potažmo s operačními systémy. Jsme zvyklí na ploché obrazovky s převažujícím 2D prostředím, které ovládáme myší, maximálně dotykem, přičemž zatím jsme ale stále spíše u myši. Na videoukázce níže se však kombinují Kinect a průhledný OLED displej a dohromady utváří 3D prostředí, které lze ovládat rukou.

Svými prsty můžete chytat objekty a hýbat s nimi. Reálně něco takového aktuálně není využitelné, ale bude zajímavé sledovat, kam se výzkum posune dále. Budoucnost máme na dosah ruky a je dost možné, že trojrozměrný, prsty ovladatelný operační systém bude její součástí. Myslím, že nejvíce na překážku je právě monitor, protože takto člověk musí sahat za něj – možná je průhledný, ale ruku jím neprostrčíte.

Ještě zajímavěji možná zní fakt, že Kinect nesnímá jen polohu vašich rukou v 3D poli, ale také vaše oči. Díky tomu se hloubka obrazu přizpůsobuje tomu, kam se díváte.

Líbila by se vám trojrozměrná Windows, která už byste nemuseli ovládat myší? Líbila by se vám více než Windows, která se ovládají prsty na dotykové obrazovce? Tenhle koncept počítá se zapojením rukou a očí. Časem by se ale systém dal třeba i ovládat myšlenkami, byť od takové budoucnosti jsme vzdálení mnohem dále.

Zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?