Hlavní navigace

Trojrozměrný Full HD displej v podání LG (video)

29. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

LG ukázalo světu novou generaci 3D displeje se zvýšeným jasem.Jeho hladina je oproti ostatním 3D monitorům dvojnásobná, takže na 3D obraz již nemusíte koukat v potemnělých místnostech. LG tak překonalo bariéry starších typů panelů, kde byl právě jas jedním z velmi limitujících faktorů. Abyste si 3D efekt řádně vychutnali, musíte mít na očích speciální polarizované brýle. Na rozdíl od jiných 3D monitorů ale vystačíte s velmi levnými 3D brýlemi, což by podle LG mělo tuto technologii ještě více přiblížit běžným lidem.

Samotný monitor má úhlopříčku 23" a pro vytvoření 3D obrazu používá technologii, kdy je pro každé oko zobrazován jiný obraz. Pokud byste si chtěli nový 3D LCD panel vyzkoušet na vlastní oči, máte možnost. Stačí navštívit konferenci Society for Information Displays (SID) 2009 v San Antoniu v Texasu.

Osobně si ale myslím, že pokud bude nutné pro 3D zobrazení používat polarizační brýle, masově se technologie nikdy neprosadí. Jedním dechem ale musím dodat, že i na tento problém má LG již více než dva roky svůj lék. V listopadu 2006 totiž i v ČR představila 42" monitor LG M4200D, kde pro sledování 3D obrazu žádné brýle potřeba nebyly. Tento panel využíval lentikulární 3D filtr vytvářející autostereoskopický obraz, čímž bylo docíleno 3D obrazu bez použití brýlí. Podmínkou pro sledováním 3D obrazu s vnímanou hloubkou přes 50 cm byla jen  vzdálenost tří až sedmi metrů od obrazovky. Monitor k zobrazení jediného obrazu využíval 25 pohledů z různých perspektiv, takže si asi dokážete udělat obrázek o datové náročnosti takového monitoru. Samotné vytvoření 3D videa bylo poměrně jednoduché – stačilo renderovat z 3D Studia pomocí speciálního plug-inu. Každý snímek se sice renderoval 25×, vše se ale dělo zcela automaticky. Musím uznat, že tato technologie LG skutečně velmi dobře fungovala. Bohužel se zatím příliš masově neprosadila. Ale konec vzpomínání, nýní se můžete podívat na slibované video.

CS24

 

Zdroj: NordicHardware

Autor článku