Hlavní navigace

True System Security Tweaker: pevná ruka nad vaším systémem

2. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zakázat některé funkce programů ve Windows nebo přímo Windows samotných se může hodit hned z několika důvodů. Pomineme-li zcela zřejmou souvislost s oblastí bezpečnosti, tj. omezení některých nabídek, zostřené předpisy ohledně ukládání hesel apod., rychlým odstraněním některých ovládacích prvků (např. nepotřebných ikon nebo nabídek) dosáhnete pohodlnějšího a plynulejšího ovládaní.


Zakázat nebo povolit? – téměř 500 položek

Šikovného restriction agenta True System Security Tweaker můžete stáhnout zde. Aplikaci není třeba instalovat, vše potřebné najdete v archivu. Díky této vlastnosti můžete navíc nosit spustitelný soubor např. na flash disku a mít tak potřebná nastavení vždy po ruce.

Po spuštění se ocitnete v hlavním a jediném okně programu, které je vlastně „jen“ seznamem zaškrtávacích políček s nastaveními. V levém sloupci se můžete orientovat pomocí vymezených oblastí nastavení, v pravé části pak najdete jednotlivé položky.

Dvě hlavní agendy nastavitelných omezení/zákazů pokrývají uživatelská omezení (User Restrictions) a nastavení týkající se celého systému (Windows Common Restrictions). Prostřednictvím User Restrictions ovlivníte hlavně grafickou podobu Windows, chování a vzhled některých nástrojů a omezíte některé funkce nad daty nebo hardwarem, oblast Windows Common Restrictions pak zasahuje přímo do chodu samotného operačního systému.

Rychlé vypínání a zapínání ikon a nabídek

Nejjednodušší operace, kterou vám Security Tweaker umožní, je odstranění některých nabídek a ikon. Pod heslem Active Desktop najdete některá omezení týkající se aktivní plochy (neplatí pro Windows 7), pod Start Menu and Taskbar můžete dle libosti odškrtávat nechtěné položky z nabídky Start – ať už je to pole pro vyhledávání nebo jednotlivé složky – a z hlavního panelu – od ukrytí hodin přes system tray až po např. uzamčení samotného taskbaru. Obdobně můžete měnit obsah v nabídkách Desktop and Explorer a Documents and Folders.

V agendě Control Panel najdete celou škálu nastavení týkajících se Ovládacích panelů – opět co se týká  zobrazení jednotlivých ovládacích prvků (jednoduše tak zakážete uživateli bez administrátorských práv přístup např. do nastavení zvuku, jazyků a dalších), ale můžete zakázat i přidávání nových tiskáren nebo kompletně celý přístup do Ovládacích panelů – při pokusu o jejich navštívení vám pak systém oznámí, že nemáte dostatečná oprávnění.

Pod heslem Software se skrývá nastavení několika standardních windowsáckých nástrojů. Celkem rozsáhlé možnosti modifikace najdete u prohlížeče Internet Explorer, upravit můžete rovněž nastavení např. u Windows Media Playeru nebo Outlook Expressu.

Windows Common Restrictions: tvrdá systémová omezení

V části Windows Common Restrictions si můžete pohrát s hodnotami globálního (tj. platného pro všechny uživatele) systémového nastavení. Pod heslem Login and Authentication najdete možnosti týkající se uživatelských účtů a některých bezpečnostních nastavení, jako je např. zákaz lokálního ukládání hesel nebo omezení podoby hesla na alfanumerickou posloupnost znaků (nelze tak použít např "prázdné" heslo).

Řadu omezení týkajících se bezpečnosti najdete i pod nastavením sítě - (Network),systému (System) a softwarových omezení (Software Restrictions). Veškeré požadované změny se provedou ihned po kliknutí na položku File | Save.

KL24

Bez mapy to jde těžko

Protože položek je opravdu velké množství a není obtížné se v nich ztratit a něco poplést, autoři mysleli i na faktor lidské chyby a přidali šikovnou funkci Undo All Tweaks, kterou najdete v nabídce Edit.

Položek se v tomto šikovném tweakeru nachází opravdu snad až příliš mnoho – v nějaké pokročilejší verzi by neuškodilo přehlednější uspořádání nejen podle oblastí, ale i např. podle míry zásahu do systému (aby se např. uživatel nemusel prohrabávat přes položky pro odstranění ikon když chce lépe zabezpečit systém). Z výsledných bodů ubírá i fakt, že True System Security Tweaker obsahuje řadu funkcí, které již ve Windows 7 nenajdete.

Byl pro vás článek přínosný?