Hlavní navigace

TrustPort USB Antivirus 2010: antivir pro mobilní uživatele

6. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Původem český antivirový program TrustPort možná mnozí z vás znají. Psali jsme o něm i na ExtraWindows, a sice v lednu tohoto roku. Začátkem září jejich výrobce uvedl na trh novou řadu 2010, která kromě různých novinek přichází také v edici určené speciálně pro majitele USB disků, kteří na cestách používají přenosné aplikace a ukládají na USB klíčenky svá data. Právě pro ně je určen TrustPort USB Antivirus 2010, resp. TrustPort U3 Antivirus 2010. V článku se podíváme na první z nich.

Myšlenka vytvořit antivirový program, který by chránil data uživatele na jeho cestách s flashdiskem, je docela zajímavá. Přeci jen se občas potřebujeme „napíchnout" k počítači, o kterém toho moc nevíme, a nelze zaručit, že daný počítač bude zcela prostý od virů a jiného škodlivého softwaru. TrustPort USB Antivirus by každopádně měl zabránit tomu, aby se vaše soubory nakazily.

Instalace

Pokud očekáváte, že tak, jako u jiných přenosných softwarů si i pro TrustPort USB Antivirus stáhnete balíček ZIP, který pouze rozbalíte na disk, pak vaše očekávání nebude naplněno. TrustPort svůj přenosný antivirus nabízí včetně instalátoru. Ovšem nemusíte se bát, do počítače vám nic nenakopíruje. Slouží pouze k tomu, aby na USB disku vytvořil potřebné soubory - v podstatě jde o samorozbalovací balíček s trochu vylepšeným průvodcem.

Na flashdisku vám po dokončení instalace vznikne složka TrustPort USB a v kořenové složce flashdisku pak ještě najdete soubor autorun.inf. Díky němu se TrustPort USB Antivirus spustí okamžitě po připojení flashdisku k počítači s Windows. Jakkoli je toto řešení pohodlné, existuje množství situací a nastavení Windows, kdy se automatické spouštění programů z CD/DVD nebo flashdisků blokuje.

Antivir můžete spustit i ručně, stačí, když půjdete do složky TrustPort USB\Common Files\bin a spustíte tam soubor tptray.exe. Po instalaci je spuštěn automaticky, stáhne a nainstaluje nejnovější aktualizace a usídlí se coby ikonka v oznamovací oblasti Windows.

Práce s antivirem

TrustPort USB Antivirus jsem zkoušel na počítači, kde již dlouho běží Norton 360, a nenarazil jsem na problém, kdy by oba tyto bezpečnostní nástroje navzájem mezi sebou kolidovaly. Tím samozřejmě nevylučuji, že podobná situace nemůže nastat.

Jakmile na modrou ikonku TrustPortu poklepete myší, zobrazí se ovládací prostředí nazvané TrustPort Control. Z něj můžete spouštět jak samotný antivir, tak dva další doplňkové programy. Antivir samozřejmě běží i na pozadí, jinak by to celé nemělo smysl. Ovšem z ovládacího okna můžete pohodlně spustit kontrolu na vyžádání, ručně zaktualizovat virové definice nebo si zobrazit soubory v karanténě.

TrustPort USB Antivirus nabízí všechny běžné věci, jako je prohledávání archivů, výběr souborů které z kontroly vyloučíte, logování, karanténu atd. Nepoužívá ovšem vlastní skenovací jádro. Jak možná víte, specialitou TrustPortu je možnost měnit nebo i současně používat více skenovacích enginů. V případě TrustPort USB Antiviru se o ochranu vašich dat bude starat jádro od AVG.

Z jednoduchého okna se klepnutím na odkaz přepnete do pokročilého režimu, což není nic speciálního, pouze se vám okno programu doplní o nastavení jednotlivých komponent.

Doplňkové programy

Kromě samotného antiviru vám TrustPort USB Antivirus ještě nabídne pomůcku pro bezpečnou likvidaci souborů a nástroj určený pro šifrování archivů. Pokud byste se rozhodli jej vyzkoušet, tak dejte pozor na to, že po stisku tlačítka Skartovat nyní dojde rovnou ke skartaci, aniž by se vás program nejprve zeptal, co má mazat a zda s tím souhlasíte. Na tyto otázky totiž musíte odpovědět dopředu, a to v nastavení programu.

Tam si vybíráte z několika metod skartace - přepisu dat náhodnými vzorky. Přímo na položce Skartování pak zadáváte, co všechno se bude likvidovat. Zde musím upozornit, že se nejedná o data na flashdisku, ale o data v počítači - cookies, dočasné soubory, odpadkový koš a vše další, co vidíte na následujícím screenshotu.

Nástroj CAR Manager slouží k vytváření šifrovaných archivů typu CAR. Klepnutím na jeho odkaz v hlavním okně programu si spustíte samostatné okno archivátoru. Práce s ním nijak nevybočuje ze zažitého ovládání jiných programů tohoto druhu. Potěší možnost tvorby samorozbalovacích balíčků.

Cena

TrustPort USB Antivirus zabere v nainstalované podobě 74 MB na vašem flashdisku. Při běhu na pozadí si vystačí s asi 6 MB operační paměti, což je velmi příjemné číslo.

CS24

Nový TrustPort USB Antivirus mě nezaujal ani tak svým ovládáním, se kterým nemám problém, ani svými funkcemi, které se od klasického antiviru až tak neliší. Líbí se mi, že mi není vnucován firewall, což je poslední dobou u bezpečnostních balíků zvykem. Jako problém vidím ukončování antiviru. Pokud to neuděláte a flashdisk odpojíte, uvidíte chybové hlášení o ukončení antiviru.

Co mě však opravdu zaujalo, je cena tohoto antiviru. 237 Kč s DPH za roční licenci opravdu není mnoho. Na druhou stranu však můžete namítnout, že základní antivir s jádrem AVG nabízí i přímo AVG Free, který je zcela zdarma. Jen není přenosný.