Hlavní navigace

Trvalo to „jen“ 17 let. Webový vyhledávač Microsoftu je konečně ziskový

23. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft zveřejnil finanční výsledky za první čtvrtletí fiskálního roku 2016. Utržil v něm 20,4 miliardy dolarů, o 12 % méně než loni ve stejném období. Čistý zisk lehce stoupl o 2 % na celkových 4,6 miliardy dolarů.

V souvislosti s nedávnou reorganizací vnitřní struktury firmy jsme uvedli, že Microsoft nejspíš bude chtít maskovat dílčí neúspěchy firmy. To se víceméně vyplnilo. Finanční report není tak detailní jako dřív, výsledky jednotlivých divizí jsou schované ve větších celcích.

Centrála Microsoftu

Jistá je jedna věc. Jediným rostoucím „celkem“ je cloud, do kterého Microsoft počítá Windows Server, SQL Server, System Center, Azure a Enterprise Services. Tržby šly nahoru o 8 %, rostl také provozní zisk. Zato osobním počítačům (17% pokles tržeb) a produktivitě (3% pokles) se kvůli slabému PC trhu nedařilo.

Tržby Windows OEM klesly o 6 %, prodeje telefonů byly horší dokonce o 54 %, tablety Surface zaznamenaly 26% pokles. Office ve firmách rostl o 5 %, u spotřebitelů ale tržby klesly o 4 %. Zato stále roste počet předplatitelů Office 365 pro jednotlivce a domácnosti. Už jej má 18,2 milionu lidí, o 3 miliony více než před čtvrt rokem. Office na iOS a Androidu si již stáhlo přes 200 milionů uživatelů.

 

MMF24

Hry zaznamenaly 6% růst tržeb a počet aktivních uživatelů Xboxu Live vyskočil o 28 % na 39 milionů. Prodeje Xboxů ale oslabily, protože se Microsoftu už nedaří prodávat staré X360. Velkou radost však v Redmondu musí mít z Bingu. Vyhledávač je po 17 letech (tehdy se jmenoval MSN Search) konečně ziskový. V září dokonce 20 % příjmů z vyhledávače měly na svědomí zařízení s Windows 10.

Zdroj: Microsoft (1, 2)