Hlavní navigace

Tržní podíl Chromu je uměle navýšen, Net Applications jej usměrňují

20. 3. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

Na svém blogu se Microsoft pořádně opřel do statistik StatCounter. Spolu s Net Applications jde o dva velké zdroje, podle nichž se tržní podíly internetových prohlížečů běžně srovnávají. Již v prosinci jsme vám nabídli náhled na rozdílnou metodiku obou služeb. Když jsme si řekli, jak se věci mají, bylo docela jasné, že větší váhu pro nás nadále musí mít data od Net Applications. StatCounter posbíraná data nijak neupravuje a jeho měření závisí především na kvalitě pokrytí služby v dané zemi. Proč jsou přesně podávané výsledky poměrně dost zkreslené, si přečtěte v našem starším článku.

Tip: Statistiky: Chrome ještě není silnější než Firefox

Vtipné je, že ještě nedávno se redmondští daty ze StatCounteru oháněli, aby ukázali, jak je IE9 ve Windows 7 oblíbený. Obecně řečeno, výrobci prohlížečů sáhnou po těch statistikách, které momentálně vyznívají v jejich prospěch. Po tom, co Microsoft sepsal příspěvek, kde chválí Net Applications, se už ale na StatCounter nebude moct jen tak obrátit. Nejde přitom o žádný nenávistný příspěvek, naopak nabízí dobrý (a snad objektivní) pohled na rozdílnost obou služeb. Pokud nás sledujete, pak ten rozdíl už znáte. Aby s něčím podobným vyrukoval Microsoft, to muselo chtít dost odvahy.

 

Firma kromě dříve známých podrobností o tom, jak Net Applications nakládá s posbíranými daty, zmínila také jednu novinku. Podle statistické společnosti Chromu v získávání podílu výrazně pomohla funkce přednačítání webů. Ta se objevila ve Chrome 13 a od té doby ji Google stále vylepšuje. A počet přednačtených stránek se zvyšuje. První kroky byly nesmělé, nyní Chrome přednačítá, co mu přijde pod ruku. Za odměnu si můžete všimnout rychlejšího prohlížení. (Může ovšem někdo z praxe potvrdit, že si všiml pozitivní změny způsobené přednačítáním?)

ICTS24

Net Applications za únor 2012 přičítá přednačítání 4,3 % ze všech denních návštěvníků s unikátní adresou. Toto stále relativně malé procento již nemá na statistiky vliv, firma tyto faktory od nedávna filtruje, takže máme v rukou zase o něco přesnější a nezkreslené údaje. Kdo má zájem, může nahlédnout na blog Exploring IE, kde Microsoft ukazuje také pár grafů porovnávajících dvě různé statistiky. Můžeme jen suše konstatovat, že nyní se bude redmondský gigant oficiálně ohánět raději daty od Net Applications než od StatCounteru.

Zdroj: Exploring IE | Net Applications