Hlavní navigace

Tržní podíly GPU v druhém čtvrtletí: Podíl Radeonů stoupl díky těžbě, klesl kvůli APU

28. 8. 2017

Sdílet

Ilustrace - grafické karty Nvidia a AMD, tržní podíly
Zdroj: ExtraHardware / Cnews

Tři měsíce zase utekly a opět jsou tu zprávy o tržních podílech dvou či tří hlavních výrobců GPU (podle toho, zda počítáte i integrované, nebo jen samostatné grafiky), které zpracovává firma Jon Peddie Research. V minulém kvartálu jsme byli svědky nárůstu tržního podílu Intelu, protože kvůli obvyklým sezónním vlivům v prvním kvartálu prodeje AMD a Nvidie výrazně poklesly. Čísla pro druhý kvartál ale na typický průběh, kdy je slabé i Q2, kvůli náhlému vzmachu kryptoměn vyplázla jazyk. Samostatné grafické karty se kvůli němu prodávaly naopak hodně dobře a máme i nějaké pohyby v tržním podílu.  

Ethereum zvedlo prodeje o třetinu

Podle Jon Peddie Research se prodeje GPU proti prvnímu kvartálu v dubnu, květnu a červnu vytáhly nahoru o 7,2 %. Nárůst je to i proti tomu, jak se prodávalo před rokem, proti Q2 2016 se GPU celkově udalo o 6,4 % víc, přičemž u desktopových byl nárůst o 5 %, u notebookových o 7 %. Obvykle (posledních 20 let) by přitom mezikvartální změna proti Q1 měla být spíš nulová nebo dokonce negativní. Zde je řeč o grafikách samostatných i integrovaných, přičemž mnohem větší objem integrovaných GPU v průměru zastírá velký nárůst těch samostatných, který byl způsoben právě těžením. Pokud to má JPR dobře spočítáno, pak samostatných grafických karet pro stolní PC se údajně v druhém čtvrtletí prodalo skoro o třetinu (30,88 %) více, než v prvním čtvrtletí. Není tedy divu, že některých (zejména Radeonů) byl na trhu nedostatek, jelikož byly vyčerpány skladové zásoby.

Bohužel tentokrát nemáme přesné údaje otom, co toto netypické období udělalo s tržními podíly jednotlivých firem. Jon Peddie Research má totiž v tiskové zprávě chybu a tuto sekci někdo omylem ponechal beze změny z reportu za první čtvrtletí. Pokud ještě tato chyba bude opravena, tak přidáme aktualizaci. Co máme, jsou relativní nárůsty prodeje pro jednotlivé firmy, pokud se počítají jak integrovaná, tak samostatná GPU. Podle nich mělo AMD nárůst prodaných kusů o 7,81 % a Nvidia o 10,42 %. Také Intel si polepšil, ale méně – jen o 6,31 %. Tím pádem by se podíl Intelu měl o něco snížit z minulých 71,1 % a z jeho ztráty by mělo malou část absorbovat AMD (minule 13,1 %) a větší Nvidia (minule 15,8 %). Oběma firmám by asi měly podíly o něco vzrůst, čistě mezi AMD a Nvidií došlo k přesunu na úkor AMD. Vyjadřuje to následující graf historického vývoje.

jon-peddie-research-vyvoj-prodeju-gpu-trzni-podily-q2-2016 Vývoj tržního podílu výrobců GPU. V Q2 ztratil Intel a získala hlavně Nvidia (Zdroj: Jon Peddie Research)

Radeony ukously z podílu GeForce, ale poměr otočily prodeje APU

Se situací mezi AMD a Nvidií je to ovšem komplikovanější. Ačkoliv totiž při počítání samostatných i integrovaných grafik Nvidia ubrala z tržního podílu AMD, čistě jen v oboru samostatných grafik tomu zdá se bylo naopak. JPR totiž už vydalo i zprávu o trhu samostatných desktopových grafik, podle které naopak podíl grafik Radeon stoupl na úkor desktopových GeForce. Zatímco v prvním čtvrtletí mělo AMD podíl samostatných grafik 27,5 % a Nvidia 72,5 %, za druhé čtvrtletí má Nvidia 70,6 % a AMD 29,4 %. Ovšem stále je to méně, než před rokem v Q2 2016, tehdy se vypracovalo na 30,8 % (nebo na 29,9 % dle tehdejších dat – možná od té doby ex post došlo ke zpřesnění).

MMF24

Tržní podíly jen samostatných grafických karet pro desktop. Zde podíl Radeonů o něco stoupl (zdroj: Jon Peddie Research) Tržní podíly jen samostatných grafických karet pro desktop. Zde podíl Radeonů o něco stoupl (zdroj: Jon Peddie Research)

Jak je toto možné, když měla Nvidia procentuálně vyšší nárůst než AMD a na rozdíl od něj integrované grafiky nevyrábí? Pravděpodobně se stalo to, že v druhém kvartálu mělo AMD úbytek prodeje APU, tedy procesorů s integrovanou grafikou. Zatímco Ryzeny se zřejmě prodávají celkem dobře jakožto nové zboží (například Ryzen 5 1600 je 2–3. nejprodávanějším CPU dle Amazonu), na trhu APU mělo AMD jen starší čipy Bristol Ridge (v OEM segmentu a v noteboocích) a na volném trhu jen ještě starší Kaveri/Godavari pro desktopovou platformu FM2+. Nebylo by tedy překvapivé, že se jejich prodeje snižují, zvlášť když od třetího nebo čtvrtého kvartálu už by AMD mělo začít expedovat nová 14nm APU. Každopádně u integrovaných GPU byla patrně změna negativní a stáhla průměrné číslo pod hodnotu Nvidie.

Vzhledem k tomu, že Nvidia prodává jen samostatné grafiky, by se udávané zlepšení o 10,42 % mělo týkat právě jich, ovšem jsou v něm i karty pro notebooky. Jon Peddie Research uvádí, že se samostatných karet pro desktop se prodalo o 30,88 % víc proti prvnímu kvartálu – a dokonce o 34,9 % víc než v druhém kvartále loni. Nárůst prodejů desktopových GeForce a Radeonů kvůli těžařům Etherea by tudíž měl v průměru být někde okolo tohoto čísla, přičemž u Radeonů to bylo o něco víc. Nevíme ovšem přesně, zda se do statistiky započítávají i GPU prodávaná přímo těžařům mimo koncový retailový prodej či vydaná ve speciální čistě těžní edici. Tyto netradiční trhy mohou přesnost odhadů JPR negativně ovlivňovat.