Hlavní navigace

Tržní podíly výrobců GPU v Q3 2021: Intel a AMD se propadly, Nvidia má v PC 20% podíl

24. 11. 2021

Sdílet

Ilustrace - grafické karty Nvidia a AMD, tržní podíly
Zdroj: ExtraHardware / Cnews
Máme nejnovější pohled na to, jak si proti sobě stojí výrobci GPU. V třetím kvartále nastaly hodně velké přesuny, nebo také zcela minimální. Podle toho, jak se to vezme.

Opět uplynuly tři měsíce a tak tu máme nejnovější zprávu o vývoji tržních podílů výrobců GPU pro osobní počítače, tedy Nvidie, AMD a Intelu. Jako obvykle jde o data zpracovaná analytickou firmou Jon Peddie Research, která teď zveřejnila statistiku za třetí kvartál roku, tedy červenec až září 2021. Bylo to zdá se zvláštní období, kdy jedna část trhu šla hodně dolů, ale například Nvidii se dařilo.

Trh PC šel o dost dolů

Podle Jon Peddie Research se v třetím kvartálu výrazně propadly prodeje počítačů, což bude mít zásadní vliv na následující čísla. Respektive, propadly se proti velmi vysokým prodejům v druhém čtvrtletí. Údajně se v Q3 2021 měly prodeje procesorů pro PC snížit až o 23,1 % proti stavu v Q2 2021 a v souvislosti s tím také o 18,2 % klesly prodeje GPU (jak můžete vidět, pokles je nižší než pokles celého trhu – proč uvidíte za chvíli).

Není to ale propad na nějaká dramaticky nízká čísla, protože se údajně pořád prodalo celkově 101 milionů GPU a procesorů s integrovanými GPU – pokud by se srovnávalo meziročně s Q3 2020, tak byly prodeje pořád vyšší, procesorů pro PC se prodalo o 9,2 % víc než loni. Pouze se tedy snížily prodeje počítačů proti velmi vysokým úrovním způsobeným koronavirovou pandemií. Přičemž u těchto extrémních prodejů se dalo asi hádat, že nebudou trvalé, teď tedy přišla zákonitá korekce zpátky.

Grafiky AMD Radeon RX 6000 s architekturou RDNA 2 1600 Grafiky AMD Radeon RX 6000 s architekturou RDNA 2 (zdroj: AMD)

Tento propad prodejů počítačů proti předchozímu kvartálu znamená, že klesly prodeje CPU, jak již bylo řečeno. A s nimi se tedy zmenšilo množství integrovaných grafik, a to jak těch v procesorech Intel, tak v těch od AMD. Firma Intel údajně podle JPR prodala dokonce o 25,6 % procesorů pro PC s integrovaným GPU méně než v Q2. AMD na tom bylo o něco méně špatně, jeho prodeje GPU klesly o 11,4 % proti Q2. V tomto číslu jsou bohužel smíchané procesory s iGPU a samostatná GPU, ale pravděpodobně to bylo tak, že byl velký, možná také až 20% pokles prodejů integrovaných GPU (tedy procesorů s integrovaným GPU), zatímco samostatné grafiky tolik neklesly, nebo dokonce stouply.

Nvidia GeForce RTX 3080 Ti Founders Edition 3 Nvidia GeForce RTX 3080 Ti Founders Edition (Zdroj: Nvidia)

Samostatná GPU totiž byla naopak věcí, kde prodeje v Q3 narostly. Dost možná to může být tím, že v třetím čtvrtletí začaly zase růst kryptoměny a s nimi asi i zájem o grafické karty na jejich těžbu. Ať je důvod jakýkoli, podle Jon Peddie Research Nvidii oproti druhým dvěma konkurentům naopak prodeje stouply, a to o 8,0 % v porovnání s předchozím čtvrtletím.

Tržní podíly výrobců GPU v Q3 2021 Tržní podíly výrobců GPU v Q3 2021 (Zdroj: Jon Peddie Research)

Aktuální celkové podíly

Díky tomu tak Nvidia zaznamenala výrazně vyšší celkový tržní podíl – měla teď v Q3 už 20 % trhu všech GPU, ač prodává jen samostatné karty. V Q2 měla podíl jen 15 %. Intel měl minule 68 % a vinou velkého poklesu prodeje CPU šel teď dolů na pouhých 62 %. AMD v tržním podílu stouplo z 16 % na 18 %, ovšem jeho podíl je teď nižší než Nvidie, ačkoliv jsou v něm jak procesory s integrovaným GPU, tak samostatná GPU. Nvidia tedy v Q3 prodala víc samostatných GPU než AMD prodalo APU a GPU.

Tržní podíly samostatných grafik pro desktop

Pokud se podíváme na separátní statistiku zohledňující jen a pouze samostatné grafické karty do PCIe pro desktopová PC, vypadá to ale o dost odlišně. Jak už bylo řečeno, tato oblast neklesala, ale naopak rostla. Celkově údajně o 10,9 %. Bohužel nemáme údaje o tom, o kolik stouply prodeje Nvidii a jejím grafikám GeForce a o kolik AMD a Radeonům. Obě firmy asi mohly mít podobný růst, protože se nezměnil tržní podíl. Přesněji – JPR uvádí podíly zaokrouhlené na celá procenta, takže víme jen to, že se podíly nezměnily natolik, aby se číslo na pozici jednotek procent překlopilo, nějaká změna podílu až o 0,9 procentního bodu v tom ale může být schovaná.

Tržní podíly výrobců GPU v Q3 2021 jen samostatné grafiky pro desktop Tržní podíly výrobců GPU v Q3 2021, jen samostatné grafiky pro desktop (Zdroj: Jon Peddie Research)

Nvidia měla tedy v Q3 2021 nadále podíl na trhu samostatných desktopových grafik 83 %, zatímco AMD 17 % – oboje stejně jako v Q2 2021. JPR už před časem do tabulky zahrnovala i Intel, který mezitím začal samostatná GPU prodávat. Ale jeho samostatných desktopových GPU se asi teď prodá jen minimum, protože tentokrát je tabulka jen dvouřádková.

Tip: Intel vydává desktopové grafiky Iris Xe: 640 shaderů s PCIe 4.0 a 4GB LPDDR4X, i pasivně

KL24

Údaje za nynější čtvrtý kvartál by měly vyjít zase za tři měsíce, tedy někdy koncem února nebo nejpozději začátkem března.

Galerie: Neoficiální rendery referenčního provedení grafické karty Intel Arc

Zdroj: Jon Peddie Research

Byl pro vás článek přínosný?