Hlavní navigace

Tržní podíly výrobců GPU za Q3 2015. Intel ztratil, Radeony se odrazily ode dna

14. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co tři měsíce se díky analytické společnosti Jon Peddie Research a jejím průzkumům můžeme podívat na tržní podíly výrobců grafických karet (respektive dnes spíše GPU, neboť většina jich je integrována v procesorech). Nyní zde máme výsledky za červenec až září, což bylo po předchozích nezdarech pro všechny značky období růstu. Ten ale nebyl pro všechny stejný, což zamíchalo rozložením sil z minulého kvartálu.

Podle JPR se za třetí čtvrtletí roku díky sezónnímu cyklu poněkud zvedly prodeje PC, byť proti předcházejícímu roku zůstává bilance negativní. Ovšem trh s grafikami si vedl lépe – zejména v případě samostatných karet, jichž se údajně prodalo o 21,86 % víc. Pokud se bavíme jen o kartách pro stolní PC, dělá mezikvartální nárůst dokonce 27,59 %. Celkově (včetně integrovaných) GPU by měl mezikvartální růst být 9 %. Ovšem dobře to vypadá jen v porovnání s Q2 2015; proti předchozímu roku (Q3 2014) jsou prodeje horší o 19 %.

GPU Fiji (Zdroj: Legit Reviews)

Začneme-li podle abecedy, AMD si v celkových prodejích polepšilo o 15,87 %. Zlepšení doznalo hlavně v samostatných kartách Radeon, naopak integrovaná GPU výsledek poněkud táhla dolů. Prodeje desktopových APU dle JPR sice stouply o 15,0 %, ovšem prodeje těch notebookových o 1,0 % klesly. Ovšem v samostatných GPU firma rostla, a to větší měrou než Nvidia, jak ještě uvidíme. Radeonů pro notebooky se prodalo víc o 17,6 %, desktopových Radeonů dokonce o 33,33 % více.

Intel, který má grafiky jen integrované, měl expanzi mírnější, sezónní nárůst se procesorů tolik nedotkl. Desktopových procesorů s integrovaným GPU Intel prodal o 6,9 % více, těch notebookových o 4,2 % víc. Celkově to vychází na „jen“ růst 5,1 %, takže Intel v třetím čtvrtletí po dlouhé době ztratil něco ze svého celkového tržního podílu a ustoupil zpět pod minule dobytou metu tříčtvrtinového zastoupení.

 

Nvidia rostla významně také, počet prodaných GPU se jí zlepšil o 21,4 %. Jsou za to zodpovědné zejména desktopové karty, jejichž prodeje stouply o 26,35 %; zato v noteboocích to bylo sice mírně horší, ale karty Nvidie si pořád polepšily o 14,1 %.

GPU Nvidia GM206 (Zdroj: Zotac)

 

Nvidia je silnější celkově, v samostatných kartách nárůst AMD?

Na příslovečném koláči se to projevilo takto: z pozic dosažených v Q2 2015 (75,2 % pro Intel, 14,1 % pro Nvidii, 10,7 % pro AMD) se Intel stáhnul na 72,8 %, Nvidia se vyšvihla na 15,7 % a AMD je stále až třetí s 11,5 %. Králem třetího kvartálu je tedy s největším „územním ziskem“ Nvidia. Nicméně se zdá, že přestal stoupat její podíl na trhu pouze samostatných karet, kde se minule dostala na 81,9 %. Ačkoliv na celkovém koláči podíl Nvidie stoupl víc než podíl AMD, v diskrétních grafikách by to mělo být naopak (viz výše, AMD mělo procentuální nárůst větší jak v noteboocích, tak v kartách pro stolní PC, ale uškodil mu nerůst notebookových APU).

Tržní podíly výrobců grafik za červenec až září 2015 (Zdroj: Jon Peddie Research)
Tržní podíly výrobců grafik za červenec až září 2015 (Zdroj: Jon Peddie Research)

Tím pádem by se podíl Radeonů na trhu samostatných karet měl z minulých 18 % zvýšit, k dohnání minulých ztrát bude ale potřeba mnohem víc. Jak přesně se podíly jen samostatných grafik změnily, by měly ukázat další grafy ze samostatné zprávy, kterou ale Jon Peddie Research zatím neuvolnila. Tyto informace přidáme, až budou dostupné.

 

Tržní podíly výrobců grafik za červenec až září 2015 - jen samostatné karty (Zdroj: Jon Peddie Research)
Tržní podíly výrobců grafik za červenec až září 2015 - jen samostatné karty (Zdroj: Jon Peddie Research)

Aktualizováno:
Zpráva o pozicích v oblasti samostatných grafiky je již rovněž k dispozici. AMD podle ní skutečně získalo nazpět část ztraceného tržního podílu, nejde ale o dramatickou změnu. Nvidia z minulých 81,9 % klesla na 81,1 % a tento rozdíl získalo AMD, které je nyní z 18,0 % na 18,8 %.

 

CS24

Zdroj: Jon Peddie Research