Hlavní navigace

Názor k článku Jaké jsou tržní podíly výrobců procesorů x86? Intel ztratil, AMD potřetí za sebou stouplo od Radek Holeček - Nejhorší jsou lidé, co neuznají, že jejich úvaha...

  • 9. 11. 2018 22:50

    Radek Holeček

    Nejhorší jsou lidé, co neuznají, že jejich úvaha byla totálně hloupá a za každou cenu se ji snaží dále obhajovat.
    Když zlevníte ty nejdražší procesory, tak jaksi zákazníci nemají možnost místo nich koupit něco dražšího a lepšího. Tedy koupí to samé, jen za menší cenu. Ve střední cenové relaci mohou po zlevnění sáhnout po výkonnějším řešení, které bude o trochu dražší, ale také bude o trochu výrobně dražší. Intel není AMD, které vyrábí jen jednu variantu čipu. Intel vyrábí čtyřjádra, šestijádra a osmijádra, tedy když zákazník sáhne místo šestijádra po zlevněném osmijádru, musí mu Intel prodat větší a výrobně dražší čip. Navíc, když zákazník teď koupí výkonnější čip, jeho potřeba upgradu nastane později, a Intel bude v budoucnu tratit další peníze.
    Já vás chápu, jako zákazník bych taky bral, aby ty procesory stály půlku. Ale z ekonomického hlediska je to nesmysl. Jestliže poptávka po CPU není elastická, není šance snížením ceny vydělat víc. Jediné, co může Intel donutit zlevnit, je výraznější prosazení konkurence. A to, pro nás zákazníky bohužel, jde dost pomalu. U AMD je to naopak. Ti mohou a musí jít s cenou dolů, protože u nich te neelasticita poptávky neplatí. Ti mají kam růst a snížení ceny motivuje lidi k nákupu.