Hlavní navigace

Názor k článku Jaké jsou tržní podíly výrobců procesorů x86? Intel ztratil, AMD potřetí za sebou stouplo od Radek Holeček - jojioo:Vy už máte ten mozek opravdu dočista vymytý....

  • 10. 11. 2018 7:50

    Radek Holeček

    jojioo:
    Vy už máte ten mozek opravdu dočista vymytý. Intel nedokáže ekonomicky konkurovat firmě, jejíž roční obrat je menší, než intelácký čtvrtletní zisk (GF)? To jako vážně?
    I ta TSMC je cca 3x menší než Intel (jak v obratu, tak v zisku).
    To, že si třeba Škodovka nevyrábí sama šroubky, znamená, že nedokáže ekonomicky konkurovat jejich výrobci?
    To větší vyráběné množství se samozřejmě vztahuje na konkrétní produkt. On fakt, že třeba GF vyrábí na nějaké 100+ nm technologie čipy bůhví do čeho, nemá asi žádný vliv na to, kolik stojí výroba ryzenu na 12nm procesu.
    Ale to lidi jako vy prostě nepochopí. Ti mají jasno v tom, že když si AMD nechává dělat o 20 % větší čip u nějakého smluvního výrobce, musí být jeho nákupní cena nižší, než když si menší čip dělá Intel sám a vyrobí jich víc. A to těch 20 % platí pro osmijádro. U šestijádra už je to 42 % a u čtyřjádra dokonce 70 %.
    Že si nechá i Intel něco vyrábět u TSMC, je opět ekonomický zákon. Jestliže může kapacitu svých továren využít na výrobu něčeho, na čem má slušný zisk, nebude si je zaplácávat výrobou dolarových čipů. Navíc ty čipy, co si u TSMC v nechal/nechává vyrábět, se tam vyráběly primárně proto, že jejich návrhy získal Intel nějakou akvizicí. A ty týmy, které ty čipy navrhovaly, je samozřejmě navrhovaly pro nějaký konkrétní proces u nějakého konkrétního zakázkového výrobce.