Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Tržní podíly výrobců x86 procesorů: AMD má 20 % notebooků, ale servery pod 6 %. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 8. 8. 2020 8:28

    Radek Holeček

    Pár poznámek:
    1) Z čísel plyne, že poměr trhu desktopů a notebooků je 28,5 : 71,5
    2) Z čísel jasně plyne, že to, že AMD tak neroste v desktopech není tím, že OEM trh je zakonzervovanější (to by nemělo AMD v noteboocích, kde OEM dělá 100 % trhu větší podíl než v desktopu). Daleko pravděpodobněji je to tím, že AMD nenabízí to, co si OEM trh žádá.
    3) Ryzen založený na Zen 2 je pěkný propadák. AMD se s ním cpalo do segmentu, kde už dávno podíl získalo a tak tento čip Intelu moc neubral a AMD moc nepřidal (a to říkám jako člověk, co si ho koupil, aby zase fanatici neřvali, že je to jen mojí zaujatostí). Naopak Renoir, založený na témže Zen 2, je přesně to, co si trh žádá a s velkou pravděpodobností díky němu uvidíme za pár měsíců prudký nárůst podílu AMD na trhu desktopů.
    4) Z uvedených předchozích bodů plyne ještě jedna věc, která se příznivcům AMD nebude líbit. Ryzen založený na Zen 3 je opět produkt z kategorie zbytečných. Zbytečných ve smyslu, že s ním AMD nemá šanci získat větší podíl na trhu. Tentokráte to už ale AMD vidí a zařizuje se podle toho. Podle posledních úniků to vypadá, že Zen 3 bude hlavně serverový produkt, který se zatím do desktopu podívá jen do high-endu a do nižších pater se dostane až s APU na něm založených.
    5) V nesouladu těch serverových procent je vidět, jak Intel diverzifikuje své portfolio. AMD zvedlo svůj podíl z 3,4 na 5,8 %, a přesto dokázal Intel v tomto segmentu meziročně vyrůst o 43 %.
    Malá osobní poznámka na závěr: Využil jsem současného poklesu ceny akcií Intelu a přikoupil. A to přesto, že věřím, že AMD bude získávat ve všech třech v článku zmiňovaných segmentech čím dál větší podíl.