Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Tržní podíly výrobců x86 procesorů: AMD má 20 % notebooků, ale servery pod 6 %. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 8. 8. 2020 12:18

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    S tím 3) pozor.
    Těch 17,1 % pro Ryzeny 2000 bylo získaných v době, kdy Intel nejvíc nestíhal výrobu a jeho běžné desktopové CPU byly v retailu dražší o 20-30 %, to byla situace sakra jiná než normální a bez ní by podíl byl nižší. A růst se také před vydáním Ryzenů 3000 už zastavil (Q1 2019 17,1 %, v Q2 2019 17,1 %), což je doklad, že až takový tahoun ty Ryzeny 2000 už tehdy nebyly a být nemohly. Byly sice celkem výhodné, ale jednoduše tahaly za kratší provaz.

    Ryzen 3000 proti tomu je mnohem víc rovnocenný soupeř (pro mě lepší, ale herní výkon je nižší, takže dejme tomu plichta). Ponechme stranou, že bez toho Zenu 2 v desktopu by nebyl ani Zen 2 v serveru ,takže je nesmysl ho řešit osamoceně, ale on se IMHO obhájí i sám o sobě.

    Přijde mi, že to vidíte tak, že jednou dosažený podíl je doma a není třeba dělat nic pro to, aby se udržel. Ale myslím, že kdyby AMD sedělo na zadku a místo Ryzenů 3000 akorát vydalo nějaké Ryzeny 2000 XT nebo ani to, tak ten desktopový podíl v retailu nezůstane stejný, ale klesne jim, protože ceny Intelů se srovnaly, nedostupnost pominula. A ty Ryzeny 3000 Matisse nejsou jenom v retailu, ale i v OEM...

    Jako těžko nějak dokázat, že by bez toho "propadáku" byly čísla a pozice firmy horší, ale myslím, že tedy to dost podceňujete.

    Taky je podle mě iluzorní si myslet, že kdyby AMD chtělo, tak mohlo vydat dřív ten Renoir a Matisse/Rome později. Tipuju, že tam je reálná překážka v tom, aby to tak udělali. To APU je nejspíš těžší udělat (víc IP, všechna konektivita na 7nm procesu, kdežto Matisse/Rome usnadnilo použití 12nm čipletů).