Hlavní navigace

Názor k článku Tržní podíly výrobců x86 procesorů: AMD má 20 % notebooků, ale servery pod 6 % od Radek Holeček - Zbytečně v tom hledáte něco, co tam není....

  • 8. 8. 2020 13:48

    Radek Holeček

    Zbytečně v tom hledáte něco, co tam není. Já jen konstatoval, že Ryzeny založené na Zen 2 moc díru do světa neudělaly, na rozdíl od jiných produktů, třeba i těch 12/14nm APU, které v noteboocích (a asi nejen v nich) ve stejné době rostly výrazně rychleji. Tedy z dnešního pohledu možná mělo větší smysl vydat šesti či osmijádrový APU na starém procesu, když nemohli udělat rovnou 7nm APU. Ale u toho 7nm APU, moc nevěřím tomu, že by byl problém s tím ho vyrobit. Když dokázali už měsíce před vydáním Zen 2 uvést 7nm Vegu, která je 2x tak velká, než Renoir, zvládli by uvést APU taky. Jen si pravděpodobně tenkrát, když o tom rozhodovali, nemysleli, že APU by mělo mít prioritu. Navrhnout Zen 2 Ryzen asi taky nebyla úplně sranda. On to není jen ten jeden osmijádrový čiplet, ale i ten i/o čiplet, co je zároveň čipovou sadou.
    Už od vydání prvního Ryzenu byla APU na druhé koleji. A změnilo se to až v okamžiku, kdy jim konečně došlo, jak obrovský je ten APU trh, a že není zas tak těžké se na něm prosadit. Můj odhad je, že priority se začaly měnit někdy v druhé polovině roku 2018, což už nezabránilo uvední toho "propadáku", ale v případě Zen 3 už stačili zareagovat, odsunuli jeho uvedení ve prospěch Renoiru. Z hlediska serverů to totiž nebude žádný zázrak, ale Milan bude jen mírné vylepšení Rome. Navíc dneska už ten serverový trh rozjeli, takže už nebude potřeba sdílet stejné čiplety napříč segmenty od desktopových čtyřjader, až po serverová 64jádra.