Hlavní navigace

Názor k článku Tržní podíly výrobců x86 procesorů: AMD má 20 % notebooků, ale servery pod 6 % od Jan Olšan - "Už od vydání prvního Ryzenu byla APU na...

  • 8. 8. 2020 15:22

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    "Už od vydání prvního Ryzenu byla APU na druhé koleji. A změnilo se to až v okamžiku, kdy jim konečně došlo, jak obrovský je ten APU trh, a že není zas tak těžké se na něm prosadit."

    To si právě myslím, že je omyl. U prvního APU bylo zdržení za CPU taky nejspíš technické - v APU je víc různých IP a potřebuje větší sladění co do spotřeby, kdežto u CPU Ryzenů 1000 se power management tak moc neřešil (například u nich není hotové turbo, které pak v plné formě jako Precision Boost 2.0 měly až Ryzeny 2000 - a právě APU).
    Podle mě je to celé spíš o tom, že ty čistě CPU pro desktop se prostě dají dotáhnout a vydat dřív, než APU, ne o tom, co má prioritu.

    OEM trh chtěli určitě zasáhnout od počátku, dost pochybuju o tom, že jim nejdřív nedocházelo, že ty APU jsou třeba. Jako doklad může být třeba to, že APU v roce 2011 začali dělat. A že když pak padala kosa na kámen a rušily se produkty, tak v procesorech byly zrušené velké CPU odvozené od Steamrollera a Excavatora, ale APU v roadmapě zůstala...

    " Můj odhad je, že priority se začaly měnit někdy v druhé polovině roku 2018, což už nezabránilo uvední toho „propadáku“, ale v případě Zen 3 už stačili zareagovat, odsunuli jeho uvedení ve prospěch Renoiru."

    Zen 3 má novou architekturu a že vyjde dejme tomu 16 měsíců po Zenu 2, je spíš na AMD hodně rychlý. Takže fakt pochybuju, že ho "odsunuli ve prospěch Renoiru". Je to až další generace, takže relevantní APU k ní bude až to, co následuje po Renoirovi, ať už je to cokoliv...

    Jako já souhlasím že pro jejich finance a tržní podíl by bylo nejlepší kdyby se ty APU dařila vydávat dřív, ale fakt myslím, že to není otázka chtění, ale je to otázka toho, co vývoj dokáže. Pokud to urychlit nejde, tak holt smůla.

    A zbytečně kvůli tomu opozdit vydání těch CPU a serveru, když by i v takovým případě APU stejně vyšla cca stejně rychle, by ničemu nepomohlo.