Hlavní navigace

TSMC: 16 nm v půli roku 2015, 10 nm rok poté. Intel má zatím na 14 nm problémy

19. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V průběhu nadcházejícího zhruba roku by měla GPU a procesory různých výrobců zažít vlnu nasazování nových výrobních procesů. TSMC coby přední ze zakázkových výroben po 20nm procesu začne nabízet také jeho 16nm upgrade s tranzistory typu FinFET – podle aktuálních vyjádření představitelů ho firma zavede už příští léto. Také Intel po odkladu konečně začíná prodávat 14nm čipy; jeho proces má ale podle všeho stále určité potíže.

Podle slov šéfa TSMC, která padla na kvartální tiskové konferenci, by u této firmy měla výroba na 16nm FinFETovém procesu v masovém objemu započít buď ještě ve druhém, nebo začátkem třetího čtvrtletí příštího roku. Tedy v relativně krátké době po rozjezdu 20nm procesu, jenž tak bude kralovat nabídce jen zhruba rok a něco. 16nm výroba je však do jisté míry evolučním vylepšením právě 20nm technologie (hlavní inovace spočívá v nahrazení planárních tranzistorů za 3D FinFETy), takže kratší odstup není zas tak mimořádnou věcí. 16nm proces se má rozběhnout poměrně agresivním tempem: společnost už má pro něj v tuto chvíli údajně více než 60 klientů a do konce roku 2015 (v jeho čtvrtém čtvrtletí) už by se měl podílet na tržbách TSMC nějakými 7–9 %.

Výrobní závod TSMC na Tchaj-Wanu
Výrobní závod TSMC na Tchaj-Wanu

Podle TSMC by již také neměla být příliš vzdálená výroba na následujícím, 10nm kroku. V tuto chvíli spolupracuje TSMC s deseti firmami, které na tento proces chystají výrobu nějakého čipu a podílejí se na vývoji. První takové čipy mají dospět do fáze „tape-out“ (kdy je hotová maska předána do výroby) v průběhu příštího roku a v roce 2016 by se už poté měla na 10 nm rozpoutat komerční výroba.

 

 

14nm výroba u Intelu se zatím potýká s problémy

Díky tomu, že v uplynulém týdnu přišel čas kvartálních zpráv o hospodářských výsledcích, se dozvídáme i něco málo o stavu 14nm výroby u Intelu. Firma už oficiálně vypustila první 14nm procesory, čipy Core M na bázi Broadwellu. Jde ale jen o dvoujádra s méně výkonou grafikou (typ GT2) a důvodem je nejspíš právě to, že rozjezd 14nm procesu není tak hladký, jak by Intel rád. Při konferenčním rozhovoru k výsledkům za Q3 2014 to potvrdil i ředitel Intelu Brian Krzanich. V období od července (júla) do září (septembra) se sice kvalita produkce měla podstatně zlepšit, výtěžnost ale stále nedopovídá tomu, kde by ji Intel chtěl mít.

Výtěžnost 14nm výroby Intelu zaostává za výkonem 22nm procesu ve srovnatelné fázi nasazení
Výtěžnost 14nm výroby Intelu zaostává za výkonem 22nm procesu ve srovnatelné fázi nasazení

Pokud se nájezd na 14 nm srovná s evolucí 22nm procesu, je nový proces Intelu ve spolehlivosti a výtěžnosti znatelně pozadu (na slajdu vidíte křivky výtěžnosti v čase, sladěné k sobě relativně podle doby kvalifikace prvního produktu). Skluz je ale dle Krzanicha dán prostě tím, že přechod na „menší nanometry“ je s postupující komplexitou čím dál těžší.

CS24

Výrobní problémy budou zřejmě Intel postihovat ještě několik měsíců, než se úspěšnost přiblíží 22nm výrobě. Začátek prodejů čtyřjádrových variant Broadwellu pro desktop je nicméně ještě zhruba půl roku daleko, takže má společnost šanci do té doby výrobu vyladit na na dvoujádrech, která jsou coby menší čipy na výrobní defekty méně háklivá.

Zdroje: DigiTimes, KitGuru