Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku TSMC v ČR nebo SR, kontrakty s našimi firmami? Tchajwan naváže spolupráci na výrobě čipů. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 28. 11. 2021 13:02

    Superbus

    Rozumím tomu, že v minulosti byla situace, kdy globální dodavatelské řetězce se považovaly za samozřejmost, ale teď když se ukazuje, že kvůli pandemickým omezením a rostoucím cenách za dopravu, dává určitá "de-globalizace" dodavatelských řetězců smysl (a sama TSMC buduje fabriku v USA a uvažuje i o EU), proč se nesnaží víc stávající evropské firmy vytvářet konsorcia, která budou vyrábět moderní čipy - ten základ by mohla být právě ASML (jako dodavatel strojů), která by mohla vytvořit nějakou joint-venture se Siemensem, Infeonem a dalšími evropskými technologickými firmami.

    Ono tedy se na tom pracuje, viz třeba EU iniciativa Aliance pro procesorové a polovodičové technologie, ale stále je to pomalý dosti byrokratický proces a měly by se mnohem více snažit samy firmy a nenechávat to na politicích:
    https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/alliance-processors-and-semiconductor-technologies

    V každém případě by česká -a slovenská - vláda (a zpravodajství cnews ;-) ) se mohla zaměřit i na prozkoumání možnosti spolupráce českých (slovenských) firem a akademických pracovišť v rámci této evropské spolupráce. Ta by totiž měla zajistit technologickou nezávislost EU více než budování fabrik z Asie nebo USA.