Hlavní navigace

TSMC zlevňuje výrobu na 20 a 28 nm, šance pro výrobce grafických karet?

17. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

TSMC je z firem, v jejichž továrnách lze vyrábět čipy, cosi jako standard a volba číslo jedna mezi zakázkovými výrobnami. V minulosti obvykle ze zakázkových výroben nabízela nové procesy jako první, také ale není nejlevnější možností. Firmám, které jsou na jejích výrobních linkách závislé, tak asi prospěje zlevnění výroby na aktuálních procesech, ke kterému TSMC údajně přistoupilo.

Společnost prý zlevnila svůj 20nm proces (tedy nejmodernější v současnosti komerčně vyrábějící) a také v současnosti mainstreamový proces 28nm. Uvádí to tchajwanský web DigiTimes s odvoláním na zdroje z průmyslových kruhů. Za těmito slevami je údajně klesající poptávka, kvůli které továrna nejede naplno a TSMC se tak snaží vytíženost zlepšit snížením ceny. Přesná čísla sice DigiTimes neuvádí, objednávky nových waferů jsou ale údajně nyní o 5–10 % levnější.

Podle DigiTimes zájem o výrobu v posledních měsících poněkud opadl a vytížení linek kleslo v druhém čtvrtletí roku až na úroveň 70 % pro 28nm a 60% pro 20nm proces, na němž je asi mediálně nejznámějším zákazníkem Apple se svými mobilními SoC. Cílem slev je přilákat další zakázky ideálně od velkých výrobců mobilních čipů, jako je Qualcomm nebo MediaTek. TSMC by se rádo vrátilo k vytížení přes 80 %.

Výrobní závod TSMC na Tchaj-Wanu
Výrobní závod TSMC na Tchaj-Wanu

Za odlivem zájmu zřejmě nejsou přímo ceny za výrobu, neboť podobný úbytek práce prý nyní zakouší i UMC a GlobalFoundries na svých 28nm linkách. Na vině má být nižší poptávka po chytrých telefonech (což se po těch letech neustálého růstu prodejů skoro nechce věřit), která zdá se udeřila zhruba ve stejnou dobu, kdy se vrací deprese na trhu s osobními počítači a jejich prodej klesl skoro o 10 %.

 

 

Ačkoliv TSMC zde asi myslí hlavně na výrobce mobilních čipů, pro nás je důležitý hlavně dopad, který by slevy potenciálně mohly mít na AMD a Nvidii jakožto producenty GPU. Ti totiž většinu současné produkce staví právě na 28nm procesu TSMC (AMD by sice údajně mělo nějaká GPU vyrábět u GlobalFoundries, zatím jsem ale nikde nezjistil, jaká to jsou – spíše asi půjde o nějaké nižší modely). 10% sleva na wafery s grafickými čipy by těmto společnostem snížila náklady a umožnila s vyšší marží víc vydělat, případně o něco snížit ceny grafik – i když v koncové částce by zřejmě byl efekt dost malý. Poslední 28nm GPU (GM200 Nvidie a Fiji od AMD) jsou velmi velká a redukce výrobních nákladů by u nich byla jistě vítaná.

GPU Fiji s HBM (Computex 2015)
GPU Fiji s HBM také vzniká v TSMC (Computex 2015)

KL24

Pokud si dobře vzpomínám, na ceny TSMC si v minulosti například Nvidia stěžovala – naposled myslím v souvislosti právě s 20nm procesem. Ten nicméně u GPU nakonec propadl a aktuální zlevnění na tom nic nezmění, neboť na zařazení zrušených 20nm návrhů zpět do výroby je už pozdě. Nvidia a AMD ale mohou využít zlevnění 28nm čipů, pokud ovšem nemají objednávky už pevně nasmlouvané dopředu za staré ceny.

Zdroj: DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?